Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Dylan van Baarle wil resultaat zien in klassiekers

Dylan van Baarle wil resultaat zien in klassiekers

Woensdag 20 februari 2019

Interviews - Dylan van Baarle heeft met de eindzege in de Herald Sun Tour zijn eerste vis van het nog prille seizoen binnen gehaald. De professional van Team Sky veroverde de leiderstrui in de voorlaatste rit van Cape Schanck naar Arthurs Seat met een tweede plaats achter de zegevierende Nick Schultz (Mitchelton-Scott) en verdedigde zijn gele trui in de laatste etappe, een criterium in Melbourne, met verve. 

Tekst: Dan Rolandus

"Ik ben heel blij met de overwinning, had zin in de Herald Sun, een kleine etappekoers waar ik me kon, en heb laten zien" geeft Dylan van Baarle hiermee aan dat hij noeste plannen heeft voor 2019.

Down Under

Dylan van Baarle koos voor een andere, vroegere, voorbereiding op het seizoen dan in de voorgaande jaren zoals in de Dubai Tour (2014), Mallorca en de Ronde van de Algarve (2015, 2016 en 2017) en Mallorca en de Ruta del Sol (2018). De Zoetermeerder streek met zijn ploeggenoten Wout Poels en Pavel Sivakov ter voorbereiding op de Tour Down Under nog voor de jaarwisseling neer in Australië. Hij wilde zich voor het eerste grote werk in het “hete” Brisbane acclimatiseren om goed en beslagen aan de start te staan voor de eerste rit in de Tour Down Under. "Het was een mooie trip naar Australië, ik was er nooit eerder geweest. Het was wennen aan de warmte, een reden waarom we er eerder zijn heen gegaan. We hebben er goed kunnen trainen. Dit alles heeft ertoe geleid dat we goede resultaten hebben behaald. Het goede gevoel van Down Under wilde ik bevestigen in de Herald en dat is me gelukt. In de tweede etappe zaten we met drie man (verder met Kenny Elissonde en Pavel Sivakov, DR) in een groep van negen vooruit en kwam ik er na een vierde plek goed voor te staan in het klassement. In de voorlaatste rit bleef ik in de finale over met Nick Schultz, kwam ik in het geel, die we met de ploeg in de laatste etappe hebben verdedigd."

Abrupt einde

Dylan van Baarle kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn eerste jaar bij de topformatie van Team Sky. "De eerste helft van het seizoen tot aan Parijs-Roubaix was gewoon niet goed genoeg. Ik heb niet de resultaten behaald die ik voor ogen had, heb in de Ronde van Vlaanderen (12e) en Parijs-Roubaix (19e) weliswaar goed gereden, maar dat wil je wel terugzien in podiumplaatsen en dat is niet gelukt. Ik kwam er in de Ronde van Vlaanderen een beetje doorheen, maar daarvoor was het niet veel soeps. Het is pas gaan lopen vanaf de Dauphiné, heb tot en met de tweede plaats in de Vuelta een super hoog niveau gehaald." Zo werd de coureur van Team Sky onder meer tijdritkampioen van Nederland, besloot hij een goede Binck Bank Tour met een vijfde plaats in het eindklassement en reed zich in de Vuelta na een vijfde plaats in de individuele tijdrit in Malaga in de etappe van Mondoñedo naar Faro de Estaca de Bares achter de Fransman Alexandre Geniez (AG2R La Moniale) naar een tweede plaats. Daar op de top van de Mañón sloeg Dylan van Baarle van teleurstelling de handen stuk op zijn stuur waarna enkele tellen later het noodlot toesloeg toen hij op een suppoost klapte en het seizoen vervolgens kon doorstrepen. "Ik had een scheur in de heup en het zitbot, kon daardoor niets doen. De revalidatie heeft een week of acht geduurd eer ik weer kon lopen. Het was een ander einde van het seizoen dan je gewend ben. Daarna moest ik eerst honderd procent herstellen om een plan van voorbereiding op het seizoen te kunnen maken. Ik heb nog wel een beetje last, maar het hindert mij niet met het fietsen. De ploegleiding van Sky kwam met het “plan” van Down Under, ik dacht er net zo over."

Monumenten

De 26-jarige Dylan van Baarle woont, in navolging van onder andere Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en ploeggenoot Wout Poels, al weer enige tijd in Monaco, waar ook Team Sky resideert. "Je kunt rondom Monaco goed en gevarieerd met elkaar trainen. Mijn vriendin (profrenster Floor Mackaij, red.) komt ook regelmatig over."De Zoetermeerse Monegask is na zes weken met een heel goed gevoel uit Australië gekomen. "Ik ben heel blij met de overwinning, voel me heel goed en wil dat goede gevoel vanaf Het Nieuwsblad (en verder Milaan-Sanremo, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen, DR) tot en met Parijs-Roubaix met goede resultaten doortrekken en dan het liefst met een overwinning" steekt de Zuid-Hollander zijn ambities om een “monument” op zijn palmares te mogen bijschrijven niet onder stoelen of banken. "We hebben vier of vijf man die podium kunnen rijden, starten dan ook niet met een kopman. Het koersverloop zal uitwijzen wie er voor de overwinning zal rijden en daar wil ik graag bijzitten. Daarnaast ga ik ook voor een plek in de Tourploeg."

Einde Team Sky

Door het afhaken van hoofdsponsor Sky aan het einde van het wielerseizoen 2019, moet David Brailsford op zoek naar een nieuwe geldschieter. Hoewel de ploegbaas van de mediagigant liet weten dat de toekomst voor wat betreft een nieuwe hoofdsponsor er positief uitziet, kwam het bericht als een donderslag bij heldere hemel binnen bij de renners. "Niemand heeft het zien uitkomen, het bericht kwam binnen als een shock. Maar je moet verder, dus verandert er niet zoveel. Mijn contract loopt aan het einde van het seizoen af, dus zullen we nog harder moeten fietsen, maar dat geldt ook voor de andere mannen.’"De eerste afspraak heeft Dylan van Baarle op woensdag 20 februari in de Volta ao Algarve in Portugal.

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl