Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Rasch is na zege clubcompetitie toe aan volgende stap

Rasch is na zege clubcompetitie toe aan volgende stap

Woensdag 03 april 2019

Interviews - class="MsoNormal">Jesper Rasch maakte vorig jaar bij veel wielervolgers een niet te missen entree door Jeff Vermeulen op de streep van de Eerens Omloop van de Veenkoloniën te verslaan, terwijl de routinier van VolkerWessels-Merckx de handen al in de lucht had om de zege te vieren. De renner van West-Frisia toonde in de maanden daarna bepaald geen eendagsvlieg te zijn. Hij hield de leiderstruien van de clubcompetitie vast tot het einde en dwong mede met die resultaten een contract bij de continentale formatie SEG Racing Academy af, nadat hij ook stage liep bij deze formatie. Dit jaar maakt hij zijn opwachting op een hoger niveau, maar hij kijkt tevreden terug op de twee seizoenen in de clubcompetitie. “Dat is de ideale leerschool voor jonge renners.”

Tekst: Roy Schriemer

Het was een jaar geleden ook voor hemzelf een positieve verrassing dat hij zo uit de startblokken schoot met een klassiekeroverwinning in Noord-Nederland. “Ik was toen tweedejaars belofte en weer een jaar sterker dan het seizoen daarvoor. Dat merk je ook bij de nieuwelingen en junioren, dat zo’n jaar best een verschil kan maken. Eigenlijk had ik de winter richting het vorige seizoen ook niet heel veel tijd kunnen steken in de sport, ik was druk geweest met stages en school. Dus het was voor mij ook een positieve verrassing dat ik het seizoen zo goed begonnen was en direct voor de winst kon mee doen.”

Leerschool

Rasch mocht direct de leiderstrui aantrekken en wist uiteindelijk ook de clubcompetitie op zijn naam te schrijven met 88 punten voorsprong op runner-up Wiebe Scholten en precies honderd punten marge in vergelijking met nummer drie Arjan Hofman. Toch reed hij nooit om de trui te verdedigen. “Ik wilde me net als in die eerste koers laten zien en proberen wedstrijden te winnen. Maar dat viel niet mee, want er werd veel beter op me gelet met die trui om de schouders. Het werd lastiger om weg te rijden, iedereen reageert eigenlijk direct. Je kunt veel minder vrijuit koersen.  Ik heb daar veel van geleerd, ja ook van de fouten die ik maakte. Ik zie dat seizoen als leider in de clubcompetitie vooral als een goede leerschool voor de rest van mijn wielerloopbaan.”

Kloof aardig gedicht

De coureur uit Zandvoort was al in beeld bij SEG Racing Academy. “Dat contact was er al iets langer, maar werd in de loop van het vorige seizoen steeds intensiever. We spraken vaker en uiteindelijk mocht ik ook als stagiair van SEG op pad. Dat beviel beide partijen zo goed dat ik vanaf 1 januari voor deze continentale ploeg rijd. Ik ben blij met die kans. Want ik denk dat ik niet veel meer progressie had kunnen maken met nog een jaar op clubniveau. Je merkt wel direct dat je nu op een ander niveau acteert, je rijdt echt een stap hoger in andere wedstrijden met betere concurrentie. De manier van koersen is ook anders. In veel 1.1-wedstrijden wordt er een uur volle bak gekoerst, is het daarna relatief rustig twee aan twee rijden en vervolgens in de laatste twee uur weer maximaal. Ik heb het zelf ook anders aangepakt. Ik hoop binnen enkele weken dit studiejaar aan de School voor Journalistiek in Utrecht af te ronden, zodat ik me de komende tijd helemaal op het fietsen kan richten. Deze winter ben ik bovendien met een trainer gaan werken en via twee trainingskampen in Griekenland hebben we naar dit seizoen toegewerkt. Ik vind dat ik de kloof naar het continentale niveau aardig heb gedicht. Er zijn geen specifieke wedstrijden waar ik naar toe piek, het is dit en volgend jaar van belang om sterker te worden. Ik wil me nu in plaats van in de club- in de beloftencompetititie laten zien en kijk uit naar wedstrijden als het Nederlands Kampioenschap voor beloften in Ede en Olympia’s Tour.“  

Oom Patrick

Zijn oom Patrick Rasch won tot twee keer toe de Ronde van Noord-Holland. Neef Jesper ziet dat die wedstrijd vooral in zijn familie leeft. “Het lijkt me leuk om de wedstrijd voor West-Frisia te rijden als het programma dat toelaat. Maar ik heb bij SEG ook veel andere koersen waar ik naar uitkijk.”

En de clubcompetitie kan hij dit jaar van een afstandje volgen. Hij kijkt met plezier terug op de twee seizoenen dat hij er rond reed. “Ik denk dat het zeker voor eerste- en tweedejaars beloften een belangrijke competitie is om te rijden. Je hoeft niet – zoals in de nationale wedstrijden – tegen de continentale coureurs te rijden. Maar kunt in plaats daarvan zelf iets ondernemen, finales rijden, sprinten voor de winst ook. Het is de ideale leerschool voor jonge renners. Van iemand als Jeff Vermeulen heb ik bijvoorbeeld vorig jaar een beetje afgekeken hoe hij zich door het peloton bewoog. Ik koerste altijd wel van voren, maar liet me nog wel eens wegdrukken, door goed te kijken hoe anderen dat doen, leer je jezelf handhaven.” 

Blijven verbeteren

Met Vermeulen is ook de mede-hoofdrolspeler genoemd van de Omloop van de Veenkoloniën van 2018. “Ja die ene foto van Jeff die al rechtop zit en mij ziet passeren heeft veel publiciteit gebracht voor me, daar ben ik nog lang op aangesproken.” Maar zelf hoopt hij binnenkort met andere overwinningen in de picture te komen. “Ik wil mezelf blijven verbeteren, sterker worden. Ik denk dat ik het meest kansrijk ben in Nederland of België en wanneer er gesprint moet worden voor de winst. Het wordt zaak voor mij om er in de toekomst vaker bij te zitten als er gesprint wordt na een selectieve koers. Daar liggen mijn kansen op mooie uitslagen. Een eerste podiumplek en een eerste overwinning zijn de doelen op de kortere termijn.”  

Foto: © SEG/ Petros Gkotsis

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl