Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Marjolein van ’t Geloof verwacht vuurwerk op het NK

Marjolein van ’t Geloof verwacht vuurwerk op het NK

Woensdag 26 juni 2019

Interviews - Marjolein van ’t Geloof hoopt aanstaande zaterdag op het kampioenschap van Nederland voor elite-vrouwen in Ede mee te sluipen in een groepje om tussen de grote blokken van Boels-Dolmans, Team Sunweb en Parkhotel Valkenburg stiekem een eervolle plaats te bemachtigen. De renster van Alé Cipollini werd afgelopen weekend in de Luba Ladies Classic in Noordwijk tweede achter haar zegevierende Australische ploeggenote Chloe Hosking.

Tekst: Dan Rolandus

"‘Als het een massasprint wordt, hoop ik op een top-10 plaats, zit ik mee in een groep, dan hoop ik nog korter te rijden, maar zover is het nog lang niet’, beseft Marjolein van ’t Geloof maar al te goed dat haar ambities niet vanzelfsprekend zullen zijn, dat een mooie klassering niet zomaar komt aanwaaien. De renster van Alé Cipollini vormt samen met Karlijn Swinkels een miniploegje dat tijdens het NK moet opboksen tegen sterke ploegen als Boels-Dolmans met tweevoudig titelverdedigster Chantal Blaak, wereldkampioene Anna van der Breggen, Amy Pieters, Jip van den Bos en Eva Buurman en Team Sunweb met tweevoudig kampioene van Nederland Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Floortje Mackaij en Julia Soek. En natuurlijk CCC-Liv."Ik weet zeker dat Boels en Sunweb het niet op een massasprint willen laten aankomen, maar de groep uit elkaar willen rijden of op avontuur zullen gaan. Iedereen is bang voor Lorena Wiebes die zij echt niet mee willen nemen naar de streep. Parkhotel Valkenburg zal de koers met hun overmacht moeten dragen en ik denk dat zij de groep bij elkaar willen houden. Ik verwacht gewoon veel vuurwerk en dat het een zwaar NK zal worden. Het is met technische delen en een klimmetje erin een gemêleerd parkoers, ongeveer zoals in Montferland. Het zal niet eenvoudig worden, maar wij hopen met een ontsnapping mee te zitten en zien dan wel wat eruit zal rollen."

Shock leidt tot initiatief

Marjolein van ’t Geloof maakte aan het einde van het seizoen de overstap van de Belgische wielerstal Lotto-Soudal naar de Britse formatie Drops. Maar de nieuwe hoofdsponsor Cylance trok zich op 30 oktober terug. "Ik had al getekend, de kleding aangepast en het materiaal getest. Toen er werd meegedeeld dat de hoofdsponsor zich alsnog terugtrok kwam dat als een shock bij mij binnen. De ploegleiding vertelde vervolgens dat zij wel door zouden gaan, op zoek gingen naar een nieuwe hoofdsponsor. Daar wilde ik niet op wachten en ben zelf ploegen gaan bellen. Ik kon op dezelfde dag nog terecht bij Alé Cipollini.’ De 23-jarige inwoonster uit Dirksland voelt zich helemaal op haar gemak bij de Italiaanse wielerformatie van het voormalige sprintkanon Mario Cipollini. "Het was in een andere omgeving best spannend, maar stap voor stap ben ik vooruit gegaan. De communicatie, coaching, de omgang met de begeleiding en het materiaal (Cipollini fietsen, DR) zijn perfect. Daarnaast zijn Jim van den Berg (Robic Amsterdam, DR) en Patxi Vila (de coach van Peter Sagan, DR) mijn coaches. Iedereen, die betrokken is bij de ploeg is professioneel bezig. Het prettige in deze ploeg is dat de voertaal met zoveel nationaliteiten Engels is. Iedereen moet zich aanpassen. Alé Cipollini is gewoon een topploeg, supergaaf om in WorldTour wedstrijden te mogen starten.’ Zo kwam Marjolein van ’t Geloof in 33 koersdagen in actie tijdens de WT-wedstrijden de Driedaagse Brugge-De Panne en de OVO Energy Women’s Tour, reed zij voor het eerst in Australië (Tour Down Under en de Cadel Evans Great Ocean Road Race) en behaalde zij het podium in de Belgische wielerklassieker Trofee Maarten Wynants (derde) en werd achtste in Nokere-Koerse.

"De WT-wedstrijden zoals in Engeland en De Panne zijn gaaf om te doen, dit biedt mij weer mogelijkheden om ervaring op te doen en te leren. Je rijdt in een topploeg, dus moet je de kansen pakken die je krijgt. De twee top-10 plaatsen waren mooi, maar ook in Borssele zat ik aanvankelijk in de kopgroep mee, maar reed een renster in mijn achterwiel. Ik moest twee minuten wachten op de materiaalwagen, dan weet je ook dat het einde verhaal is.’ Marjolein van ’t Geloof kwam vorig jaar bij Lotto-Soudal tot 70 koersdagen. ‘Het was een heftig seizoen, maar daar zal ik tot en met oktober nu ook dichtbij komen. Het is de kunst dat je jezelf niet over de klink ga jagen, maar op tijd je rust pakken. Daar wordt ook op toegezien door de ploegleiding."

Toekomst

Marjolein van ’t Geloof vervult met toppers als de sprintster Chloe Hosking, die binnenkort met het oog op de criteriums komt logeren bij de Dirkslandse, vooral een dienende rol. "De taak in de ploeg hangt af van het koersverloop. In een klimkoers mag ik zoveel mogelijk aanvallen of mijn ploeggenoten bijstaan en voor de sprint ben ik de laatste of voorlaatste vrouw om Chloe Hosking zo goed mogelijk af te zetten. Daarnaast mag ik mijn eigen kansen gaan. Op het NK is het op hoop van zegen om in de kopgroep mee te mogen zitten."Van ’t Geloof hoopt ook volgend seizoen voor Alé Cipollini te mogen uitkomen. "Dat zou goed zijn voor mijn ontwikkeling. Het zal wel moeilijker worden, want er verandert veel in het vrouwenwielrennen. Bij de professionele ploegen zullen het volgend seizoen minimumsalarissen moeten worden uitgekeerd. Voor veel ploegen is het budget om dat te realiseren niet toereikend, dus zullen er teams en daarmee rensters afhaken."

Foto: © Sportfoto/Bart Hazen

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl