Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Nieuwe sprinttrein en topvorm basis succes Groenewegen

Nieuwe sprinttrein en topvorm basis succes Groenewegen

Zaterdag 06 juli 2019

Interviews - Dylan Groenewegen was de afgelopen twee edities van de Tour de France telkens goed voor ritsucces en dat is ook de insteek voor de komende Ronde van Frankrijk. Bij voorkeur wint de Amsterdamse sprinter van Jumbo-Visma de openingsetappe in Brussel zodat hij voor het eerst in zjin loopbaan dé gele trui om de schouders krijgt.

Tekst: Roy Schriemer

Vast staat dat Groenewegen met vertrouwen mag afreizen naar de Tour de France deze zomer. Waar hij reed in het seizoen 2019, pakte de 25-jarige vaak zijn prijzen mee. Het begon met een ritzege in de Ronde van Valenciana, een overwinning in de Volta Ao Algarve volgde, in Parijs-Nice maakte hij twee keer het zegegebaar en vervolgens won hij ook Brugge-De Panne, de Vierdaagse van Duinkerken en de ZLM Tour.  

Massasprints gaan voorlopig voor

Hoewel ook een toekomst als rappe afmaker in klassiekers lonkt, toch zal voorlopig zijn vizier gericht zijn op de massasprints in grote ronden. “Als je ouder wordt, zo rond je dertigste, boet je vaak wat aan snelheid in als sprinter. Op dit moment word ik echter jaarlijks alleen nog sterker en sneller en dat is iets waar ik dus nog zeker enkele seizoenen mijn voordeel mee wil doen. Ritten winnen in grote ronden – met name de Tour – is voor een sprinter een prachtig doel. In de toekomst is de groene trui zeker ook een objectief. Maar dit seizoen start ik de Tour met het doel de eerste rit te winnen en zo het eerste geel te veroveren. Die kans krijg je gewoon niet elk jaar als sprinter en het lijkt me geweldig om die trui om de schouders te krijgen. Daarna zien we verder. Ik meng me niet in de eerste tussensprints voor het groen, maar mocht later in de Tour blijken, dat het groen wel een haalbaar doel is, kunnen we dat altijd nog bijstellen.” 

Hij volgde richting de Tour een andere aanloop in vergelijking met veel van zijn concurrenten. Elia Viviani, Fernando Gaviria, Arnaud Démare en Caleb Ewan reden immers allemaal de Giro d’Italia voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk. “Maar omdat zij na een week of halverwege de ronde uitstapten, was is er voor hen ook nog tijd om te rusten en weer op te bouwen richting de Tour. Maar ik heb veelvertrouwen in onze aanpak. Richting de Tour heb ik een mooi uitgekiend programma gevolgd, waar ik veel vertrouwen in heb.”

Nieuwe wagons in sprinttrein

Zijn sprinttrein was de afgelopen jaren aan verandering onderhevig, wagons als Robert Wagner en Timo Roosen gingen, nieuwe wagons kwamen. “Je moet open staan voor nieuwe ideeën. Soms is het de ploeg die met suggesties komt naar aanleiding van een video-analyse, soms heb ik zelf een bepaald voorstel. Bij mij gaat het dan meer op gevoel. Feit is dat we dit jaar met Mike Teunissen en Tony Martin twee belangrijke nieuwe renners hebben in de sprinttrein. Mike doet echt de lead-outs, Tony is de man die de snelheid opvoert en bakken vol ervaring heeft, waar wij graag gebruik van maken. Ook Amund Groendahl Jansen is een vaste waarde in deze trein. Ik denk dat we al hebben bewezen gezamenlijk tot sterke prestaties te komen. Mijn waardering is groot voor die mannen die zichzelf weg cijferen voor mij om met het team tot successen te komen. En die daarbij soms in gevaarlijke situaties terecht komen. “

Zelf heeft hij het gevoel steeds sterker te worden. De renner die op WorldTour-niveau een vaste waarde werd, maakte ooit zijn overstap naar de profs via de bescheiden Roompot-formatie. “Werken met een trainer, wat ik vanaf dat jaar ben gaan doen, heeft mijn loopbaan wel een impuls gegeven. Maar ook het specifiek inzetten op succes als sprinter, heeft een rol gespeeld. Daarvoor wilde ik misschien te vaak in te veel wedstrijden goed zijn. Daar is bij Jumbo-Visma meer lijn in gekomen. Daar zijn ontelbaar veel mensen bij betrokken, maar ploegleider/trainer Merijn Zeeman heeft in het werken met mij wel een belangrijke rol. Al koppelt hij ook veel terug met anderen in het team natuurlijk.“

Dit verhaal bevat delen van een interview met Dylan Groenewegen in het juninummer van Cycling.be. Een tijdschift dat maandelijks vol staat met boeiende interviews.

Foto: © Sportfoto

WIN 'MIJN TOUR DE FRANCE' VAN GERAINT THOMASEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl