Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Demi Vollering: van club naar WK binnen het jaar

Demi Vollering: van club naar WK binnen het jaar

Zaterdag 28 september 2019

Interviews - Een jaar geleden reed Demi Vollering nog voor haar club Swabo, nu maakt ze deel uit van het sterke Nederlandse vrouwenteam op het WK in Yorkshire. Het is snel gegaan met de renster van Parkhotel Valkenburg.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

In een paar maanden is het eigenlijk heel normaal geworden dat Demi Vollering van de partij is op dit wereldkampioenschap. "Ik heb een heel mooi seizoen gehad, dat ik het WK ook nog mag rijden is heel gaaf" erkent ze grif na een seizoen waarin ze derde was in Luik-Bastenaken-Luik, dertiende werd in de Giro Rosa en de proloog won in het Festival Els Jacobs. Wat is haar verklaring voor haar superseizoen? "Ik ben natuurlijk alles professioneler aan gaan pakken, vorig jaar ben ik met een trainer gaan werken. Ik kon nog veel verbeteren door meer, beter en harder te trainen. Het helpt ook dat ik veel tijd in Luzern door breng bij mijn vriend. In Zwitserland heb ik geen afleiding. Ik kan me daar goed op trainen focussen  en ik kan goed rusten daar. Dat is voor iedere sporter belangrijk. Door goed te rusten, kun je ook harder trainen."

Die stap maakte een flink verschil. Maar er is meer. "Ik heb gewoon de afgelopen twee jaar heel erg het spelletje geleerd. Daarvoor was ik pelotonvulling, ik snapte het niet altijd en deed veel te veel op momenten dat het niet hoefde. Ik ben kortom beter leren omgaan met mijn energie in de koers. En zit van voren op de momenten dat het moet. Dat is ook heel belangrijk. Bij SWABO heb ik vorig seizoen veel geleerd en opgestoken en bij Parkhotel Valkenburg kreeg ik de ruimte om fouten te maken. Daar leer je ook veel van."

"Mijn doel was goed meekomen, mezelf goed te leren ontwikkelen. Een EK of WK rijden, zoals ik dit jaar deed? Dat was een doel voor langere termijn. Dat ik dat dit jaar zou bereiken, had ik niet verwacht. Mijn lange termijndoelen moet ik kortom opnieuw gaan stellen na dit jaar. Wat ik voor de toekomst wil?  Ik ben nu drie keer derde geweest in een WWT-wedstrijd, nu wordt het tijd voor een eerste plek. Dat is mijn doel voor het volgende seizoen. Maar ik moet me nog verder ontwikkelen, ik weet nog altijd niet precies wat voor renster ik nu precies ben. Sowieso wil ik meer trainen op mijn tijdritten, die fiets moet mee naar Luzern. Als ik dat goed onder de knie heb, wordt een klassement  rijden in een ronde ook gemakkelijker."  

"Ik was dit jaar bij Parkhotel Valkenburg opeens een afmaker. Nu bij de selectie en op dit WK zijn de anderen sterker, die hebben het dan ook verdiend dat ik voor hen werk. Ik vind dat ook leuk om te doen. Je moet die rol ook zo nu en dan vervullen, dan waardeer je het extra veel als anderen voor jou rijden." Ze kijkt uit naar dit WK in Yorkshire. "Het is een heel zwaar parcours, het gaat hoe dan ook een zware wedstrijd worden. Ik hoop dat ik zo lang mogelijk mee kan en mijn taak kan volbrengen voor het team. Doel is om met een gouden plak naar huis te gaan met dit team." Ze sluit een eigen hoofdrol in dit bijzonder geslaagde seizoen zo goed als uit. "Maar in het wielrennen kun je nooit 100 procent alle scenario's bedenken, misschien kan ik met een groep mee, al weet ik niet of men me laat rijden.  De kans lijkt me klein dat ik met een groepje weg kan blijven. Het is wel een aankomst die me ligt, de finale is zwaar, ik houd ervan als iedereen helemaal gesloopt naar de finish toe rijdt.  In Luik won ik sprint van groep ook in slechte weersomstandigheden. Maar ik denk niet dat het aan mij de taak is om het af te ronden. Wel hoop ik dat de kans voor mij ooit komt dat ik goud win op het EK of WK. Die tijd komt nog wel. Dat hoeft niet op de korte termijn, ik ben nog maar 22 jaar."Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl