Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Joris Nieuwenhuis is toe aan een positieve uitschieter

Joris Nieuwenhuis is toe aan een positieve uitschieter

Zaterdag 14 december 2019

Interviews - Hij was wereldkampioen bij de beloften en had daarmee alle papieren in huis om met de toppers mee te kunnen doen bij de elite in het veld. Maar Joris Nieuwenhuis worstelt op dit moment met zichzelf en is op zoek naar wat er  nu precies tussen hem en mooie prestaties staat. “Er is veel veranderd voor me en dat pakt op dit moment niet goed uit. Maar ik heb wel het idee dat ik nog stappen maken ga, ook dit seizoen nog.”

Tekst: Roy Schriemer

Bij de teampresentatie van Team Sunweb draait de Achterhoeker er bepaald niet omheen als hem gevraagd wordt hoe hij zelf op het veldritseizoen tot nog toe terugkijkt. “Ik ben niet tevreden, want ik had op meer gehoopt. Ik heb het idee dat er meer uit te halen valt, alleen het valt nog niet op zijn plek allemaal. Ik vind het zelf moeilijk te duiden. Er zijn veel dingen veranderd afgelopen jaar. Ik heb een nieuwe fiets en een andere trainingsaanpak dit jaar. Nieuwe doelen ook voor 2020  op de weg, die ook meetellen. Ik heb het idee dat het niet helemaal uitpakt zoals ik zou willen dat het uitpakt, maar ik heb wel het idee dat ik nog stappen kan maken, ook dit seizoen nog.”

Hij duidt wat er allemaal veranderd is. “Ik ben dit jaar begonnen met krachttraining en ook doe ik meer duurtraining. Ik heb bovendien een ander wegprogramma gehad dat anders uitpakt naar het crossseizoen. Dan er is de fiets die veranderd is (van Giant naar Cervélo), waar ik nog veel aan moest ‘tweaken’ om dat perfect naar mijn eigen lichaam afgesteld te krijgen. Dat soort dingen tezamen dat stapelt op. Dat maakt het tegelijkertijd lastiger om precies te weten wat er aan scheelt. Dan ga je twijfelen en heb je minder vertrouwen in je wedstrijd. En juist dat vertrouwen is wel heel belangrijk. Ik weet nog wel dat ik een seizoen mijn eerste wedstrijd won, dan ga je erin en ben je vertrokken. Nu zoek ik nog naar dat punt.”

Toch was zijn laatste cross tot nog toe volgens hem één van de lichtpuntjes. “Zonhoven was eigenlijk wel goed. Ik had veel moeite met concentreren in de wedstrijden, ik had last van negatieve gedachten omdat ik steeds werd ingehaald. Dat is natuurlijk niet fijn . In Zonhoven had ik pech omdat ik in de hekken werd geduwd. Toen moest ik van achteren komen en toen had ik opeens het gevoel dat het lekker liep. Heb ik dat gevoel ook als ik meteen voorin zit, dan kan ik goed meedoen. Ik heb echt wel het idee dat het erin zit, dat weet ik ook wel, maar het moet er wel uitkomen. Ondertussen zijn de klassementen misschien niet meer echt de moeite, maar er zijn nog wel bepaalde wedstrijden waar ik goed wil zijn. Als ik bijvoorbeeld nog een goed WK kan rijden, dan is mijn seizoen misschien nog te redden. Vorig jaar reed ik in het begin van de cross ook op een bepaald positie, maar kon ik naar boven klimmen en nu zak ik naar achteren. Dan ga je telkens zo’n wedstrijd met een ander gevoel uit.  Ik ben vaak naar huis gereden met idee ‘dat was het weer niet’. Maar ik moet goed blijven trainen en ervoor blijven leven.”

Hoewel hij nu even een paar dagen actief was in Calpe met de rest van de ploeg, zit een echte adempauze in het crossseizoen er niet in. “Ik heb pas echt een break na het voorjaar, na Parijs-Roubaix. De weg is heel nieuw voor mij. Ik hoop dat ik net zo vertrek als ik dit jaar begon, maar dat is ook afwachten. Ik heb er wel vertrouwen in. Ik voel me goed, de trainingen slaan goed aan, we hebben een goed plan richting de weg. Die combinatie van weg en veld, ik moet nog vinden hoe ik dat  het best doe. Bij anderen gaat het wel goed. Maar ik moet me niet vergelijken met mensen als Van der Poel en Van Aert. Ik probeer naar mezelf te kijken, niet naar hoeveel beter Mathieu is. Ik moet wel de stap zetten richting de top die er achter zit. Ik wil vooral wedstrijden rijden waarbij ik het gevoel heb dat ik er alles uit gehaald heb. Dat heb ik gewoon nog niet. “

Op de weg heeft hij vervolgens ook ambities. “Ik wil vooral ervaring opdoen, dat is heel belangrijk in die wedstrijden. Ik wil een goede hulp zijn voor renners die echt mee kunnen doen in de finale. En ondertussen zelf groeien.”

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl