Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Mackaij is klaar voor leidersrol bij Sunweb

Mackaij is klaar voor leidersrol bij Sunweb

Dinsdag 17 december 2019

Interviews - De afgelopen seizoenen vertrokken toonaangevende Nederlandse rensters als Ellen van Dijk en Lucinda Brand bij Team Sunweb, maar daarmee is de rol van de Nederlandse vrouwen niet uitgespeeld in het team van Iwan Spekenbrink. Floortje Mackaij (24) is de natuurlijke opvolgster van dit ervaren duo.

Tekst: Roy Schriemer

De jonge Woerdense  is voor haar gevoel klaar voor deze leidersrol bij de ploeg waar ze zich thuis voelt. Met een tweede plek in Luik-Bastenaken-Luik maakte ze in 2019 al indruk, voor komend voorjaar gaat de lat nog iets hoger. “Ik kan wel zeggen dat ik wil winnen, ja.”

Ambities genoeg bij Mackaij en dat mag ook na een seizoen waarin ze tweede werd in La Doyenne, vijfde in de Brabantse Pijl, zevende in Drenthe en tiende in de Omloop Het Nieuwsblad. Op de presentatie van Team Sunweb in Amsterdam zat dan ook een ambitieuze renster tegenover de pers. “Ik zit al heel lang bij Team Sunweb,  beetje bij beetje ben ik naar de rol van kopvrouw toe gegroeid. Vorig jaar kreeg ik die ruimte al en toen heb ik al laten zien dat ik een stap heb gemaakt. En  dan kijk je wel met nog meer ambities uit naar het komende jaar. Ik hoop in 2020 écht mee te gaan doen in het voorjaar. Ik wil gewoon in het openingsweekend er staan. En dat  doortrekken richting Luik-Bastenaken-Luik. Ik ben een renster die dat vertrouwen ook echt nodig heeft. Vorig jaar was ik voor mijn gevoel nog wel te wisselvallig.  In de Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Drenthe was ik goed, toen ging het even minder, maar in LBL was de vorm weer prima.”

Juist in die laatste wedstrijd verraste ze veel volgers enigszins door tussen de op dit terrein verwachte Annemiek van Vleuten en Demi Vollering op het podium plaats te nemen. “Ik heb vorig jaar ontdekt dat ik beter ben gaan klimmen. Ik denk dat het een kwestie van vaker oefenen is. Ik was veel in Monaco. Mijn vriend Dylan van Baarle woont daar. Als wij samen zijn tijdens het seizoen, is het altijd daar. Ja, ik heb dat beter gaan klimmen, een beetje aan hem te danken.” Om er lachend aan toe te voegen: “Net zoals hij het aan mij te danken heeft dat hij goed rijdt, omdat ik lekker voor hem kook en zo. Maar nee, het scheelt echt heel veel als je veel bergop rijdt. Net als, wanneer je veel op je sprint oefent, zich dat zich uitbetaalt. Je moet het wel in je hebben, maar ik voel wel dat meer trainen veel effect heeft gehad. “ 

Ze benadrukt wel dat ze het niet alleen hoeft te doen in het voorjaar namens haar team. “We hebben een jonge ploeg. Leah Kirchmann en Alison Jackson zijn sterke meiden en daarmee hebben we nog meer kaarten die we kunnen uitspelen.  Als we het spel kunnen spelen,  door met zoveel mogelijk in de finale te geraken, dan zal dat in ons voordeel zijn.  Mijn rol is door de jaren heen veranderd, dat ging best geleidelijk. Nu ben ik degene die de wedstrijden kent en die weet hoe de finales eruit zien. Ik denk dat ik het heel goed kan overdragen. Bij Team Sunweb voel ik me op mijn plek. Ik weet niet beter dan hoe het hier is, ze geven me vertrouwen, alles is ook super goed geregeld. En nu hoop ik uit te groeien tot de afmaker van de ploeg in de klassiekers. Wat mijn favoriet koersen zijn die ik graag nog eens wil winnen? rijden. Vlaanderen staat hoog op mijn lijstje, maar ook de Omloop Het Nieuwsblad is één van mijn favoriete koersen. Ik heb in het verleden Gent-Wevelgem een keer gewonnen in zware condities, maar die wedstrijd is voor mijn gevoel meer een koers voor sprinters geworden.”

Die focus op het voorjaar is duidelijk. Ze kijkt nog niet richting andere belangrijke afspraken op de wielerkalender, waar ze met betere klimmersbenen wellicht ook wat te zoeken heeft. “Het is een belangrijk jaar met behalve het wereldkampioenschap in Zwitserland ook de Olympische Spelen in Tokyo. Maar ik ben er  nu nog niet echt mee bezig. Ik wil een goede winter draaien, er vroeg staan en dan zal het seizoen wel uitwijzen hoe het verder verloopt. Ik hoop allround inzetbaar te blijven. Het tijdrijden gaat elk jaar  beter, ik kan in een klein groepje goed aankomen en ook vaker met de besten mee omhoog. Verder is het een kwestie van blijven verbeteren. Ik moet een sterkere motor krijgen. Leeftijd is heel belangrijk waar het gaat om presteren. Alle meiden die nu aan de top staan, zijn wat ouder. Dat zijn de kilometers die je gedraaid moet hebben om echt voor de winst mee te doen.”

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl