Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Van der Breggen richt pijlen op voorjaar, Tokyo en WK

Van der Breggen richt pijlen op voorjaar, Tokyo en WK

Donderdag 13 februari 2020

Interviews - Het is een belangrijk wielerseizoen voor Anna van der Breggen. De Overijsselse hoopt haar olympische titel te prolongeren en ziet ook kansen op het wereldkampioenschap in Aigle-Martigny aan het einde van het jaar. Haar eerste doel is het voorjaar en dan worden de pijlen gericht op Tokyo. De Giro Rosa zal een belangrijke rol spelen in de voorbereiding op het belangrijkste sportevenement ter wereld. “De kans dat ik olympisch kampioen word, is niet zo groot. Maar dat was het de vorige keer ook niet. Het parcours ligt me, dat is vast in mijn voordeel.”

Tekst: Roy Schriemer; Foto's: Sportfoto

De Giro Rosa gaat een belangrijke rol spelen in jouw voorbereiding op Tokyo?

“Ik kom van hoogte af op dat moment en de ene keer verloopt die overgang naar het koersen heel soepel en de andere keer heb ik er meer last van. Als dat laatste het geval is, wordt de Giro Rosa meer een voorbereidingskoers. Voel ik me direct goed, dan  ga ik me niet inhouden. Hoe beter het daar al gaat, hoe beter het is. Maar ik weet ook wanneer  het iets minder gaat, wat de oorzaak is en dat die topvorm dan waarschijnlijk later wel komt. Laat ik het zo zeggen : als de Giro je hoofddoel is, neem je niet het risico van een late trainingsstage, maar omdat Tokyo  mijn hoofddoel is kan ik wel het risico nemen.”

En de mountainbike blijft in de schuur?

“Ik ga dit voorjaar en ook daarna niet de mountainbike op. Dat deed ik vorige jaren wel en dan reed ik Cyprus als voorbereiding op andere MTB- wedstrijden. Nu ligt de focus alleen op de weg. Dus ben ik er vanaf de Ronde van Valencia en de  Omloop Het Nieuwsblad bij. Met de Strade Bianche, de Ronde van Drenthe, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik heb ik een druk voorjaar. Mountainbiken past nu niet. Je moet er tijd in stoppen. En dan rijd ik ook niet alleen maar één keer een wedstrijd. Je kunt niet zeggen als er een NK is, dat doe ik er wel even tussendoor. Dan wordt het des te gevaarlijk. Als ik iets doe, wil ik het goed kunnen voorbereiden.”

En dat voorjaar moet goed worden, om je te plaatsen voor Tokyo?

“Niet persé voor Tokyo . Je wilt gewoon een goed voorjaar rijden. Dat geldt voor iedereen. Rijd je een voorjaar waarin je onzichtbaar bent, dan hoef je niet aan de Spelen te denken. Het zou mooi zijn om in het voorjaar weer een wedstrijd te winnen. Ik doe sowieso mijn best in die eerste maanden van het seizoen, ik doe dat niet nog extra om naar de Spelen te kunnen. Ik denk dat ik voldoende heb laten zien dat ik daar thuis hoor. Als ik op mijn normale niveau kom, dan zit ik ertussen. Dat sterke voorjaar wil ik niet alleen voor die olympische selectie, maar ook voor mijn team Boels-Dolmans en voor mezelf. Maar natuurlijk, het draait wel om de Spelen dit jaar “

Hoe schat je jouw kansen in voor Tokyo?

“De Olympische Spelen, dan heb je het over één dag waarop je goed moet zijn. Dat maakt het lastig. Het is een pittig parcours. Het is veel omhoog en dan volgt ook nog een lokale ronde.  Het is een parcours met veel en steil klimmen, maar als er niet op gereden wordt, dan kun je met een peloton boven komen. Alleen verwacht ik dat niet.  Omdat het de Spelen is kan ik me niet voorstellen dat niemand daar iets zal ondernemen op dat lastige stuk.  Ik denk dat het onze sterke kant is om niet te lang met een grote groep bijeen te hoeven blijven. Je kijkt met het land wat voor kwaliteiten je hebt, daarop bepaal je de tactiek. Bij ons zal dat normaal gezien de aanval op het lastige stuk zijn.”

Je bent hoopvol en ambitieus, maar kijkt er ook nuchter naar.

“Ik kan niet zoveel met de vraag of ik liever de Spelen win of het WK. Ik grijp alle kansen aan. Alles moet goed gaan in de voorbereiding en je moet goed zijn op de dag zelf en dan is het een mooi parcours. De titel prolongeren is niet vanzelfsprekend. Het is vier jaar geleden, de verhoudingen liggen weer anders en je moet ook nog twee mooie parcoursen achter elkaar treffen. Dat geluk heb ik wel, de mogelijkheden om daar goed te rijden, zijn er. Maar de kans is niet zo groot dat je olympisch kampioene wordt. Dat was het vier jaar geleden voor mij ook niet. En dat is het nu weer niet. Als je goed bent die dag en alles goed gaat verlopen, dan is er een kans en die ik zeker wil grijpen.”

En dan is zijn er ook nog een EK en WK met mooie parcoursen?

“Het EK rijd ik niet. Het is wel een mooi parcours daar in Trentino. Maar mijn zusje gaat trouwen. Dat is de enige reden waarom ik er niet bij zal zijn. Het zit er niet in dit jaar. Het WK heeft een pittig parcours. Maar het lijkt ook nog ver weg. Het is een tweede station dit jaar. Alles is gericht op Tokyo en daarna kijk ik naar het WK. Ik werk naar één doel toe. Maar op het WK liggen er ook veel kansen voor klimsters, dat ga ik niet ontkennen. En dat is dus ook een wedstrijd om naar uit te kijken.“

En als het WK gedaan is, wat is dan het plan? Je wilt je niet uitspreken over de toekomst.

“We zitten hier nu bij een team waar zich een nieuwe hoofdsponsor heeft aangediend met SD Worx voor de komende vier jaren. Dus de toekomst is wat rooskleuriger, in ieder geval voor het team. Maar voor mij persoonlijk? Ik kan er nog niets over zeggen. Als ik geen motivatie meer voel, hoef ik niet op de fiets te stappen op te trainen, want dan lukt het niet meer. Als er een punt komt dat iets anders in mijn leven belangrijker wordt dan het fietsen, dan denk ik dat je snel stopt.  Dat speelt nu niet, zeker niet in zo’n jaar. De Olympische Spelen motiveren mij op dit moment, daar ben ik mee bezig. Aan het einde van het seizoen zal ik zeker meer over de periode erna na gaan denken. Er zijn mogelijkheden als ik door wil, dat is ook wel weer leuk. Het gaat sowieso veranderen, ook als ik bij deze ploeg blijf, met deze nieuwe sponsor ook. Wat ik ook ga doen, het gaat veranderen en daar houd ik van.”

Foto's: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl