Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Babette van der Wolf wil zich bij Le Col-Wahoo verder ontwikkelen

Babette van der Wolf wil zich bij Le Col-Wahoo verder ontwikkelen

Dinsdag 25 oktober 2022

Interviews - Babette van der Wolf zal de komende twee wielerjaren uitkomen voor de Britse wielerformatie Le Col-Wahoo. De inwoonster van Oude Tonge op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee komt over van WV Schijndel en ziet bij haar nieuwe ploeg ook haar landgenoten Marjolein van ’t Geloof en Eva van Agt.

Tekst: Dan Rolandus

‘’Ik ben heel erg blij met de overstap naar Le Col-Wahoo, een unieke ploeg waar ik me in de komende jaren verder kan ontwikkelen.’’ Babette van der Wolf heeft zich in het achterliggende seizoen zowel op de weg als op de baan in de kijker gereden. Zo behaalde zij in de wielerklassieker Gent-Wevelgem voor de Nations Cup een achtste plaats, stond zij twee keer op het podium in de etappewedstrijd de Omloop van Borssele (Nations Cup) en werd de Flakkeese ook nog eens vijfde in de juniorenklassieker de Ronde van Vlaanderen. Babette van der Wolf behaalde op het NK-tijdrit in Emmen een zevende plaats, dezelfde klassering als in de NK-wegrace op de VAM-berg in Wijster. De 18-jarige renster van WV Schijndel mocht vervolgens met de KNWU-selectie mee naar het EK weg (39e)- en baan in Portugal, het WK-baan in Israël en het WK-weg in Australië waar zij als negentiende de finish passeerde. Op de baan werd eremetaal veroverd.

Uniek

‘’Ik kijk terug op een heel mooi seizoen. Ik begon in Nederland met een paar leuke klassiekers en ik heb daarna internationale wedstrijden gereden voor onder meer de Nations Cup. Ik heb zowel op de weg als op de baan het EK in Portugal, het WK-baan in Israël en het WK op de weg in Australië mogen rijden. Australië was supervet. Dat ik van de KNWU de kans heb gekregen om alle vier de kampioenschappen (EK-baan, EK-weg, WK-baan en WK-weg, DR) te rijden was een hele ervaring. Ik ben het afgelopen jaar op heel veel plekken geweest in verschillende landen om mijn sport te beoefenen. Naast de koersen die je er rijdt, krijg je ook iets mee van de verschillende culturen, dan zie je dat sport verbindt. Het was jammer dat we in het hotel in Wollongong ver van het parkoers afzaten waardoor we het slechts één keer konden verkennen. Het parkoers was supermooi met een klein klimmetje dat voor mij gunstig opliep, maar de steile klim was meer voor de wattagetrappers. Ik merkte dat ik daar net iets tekortkwam, maar ik kwam wel steeds terug in een groepje. Ik denk wel dat ik er alles heb uitgehaald wat ik en het team eruit konden halen. Het was wel een mooie ervaring met veel aanmoedigingen langs de kant. Nienke Vinke werd heel knap derde. Zij was uit de groep weggereden. Ik ben toen ook nog achter een paar meiden aangesprongen om de positie van Nienke te verdedigen.’’

Opleiding

Babette van der Wolf begon haar wielercarrière in de mini’s van De Hoekse Renners en belandde via de categorieën bij RWC Ahoy en CTF. Zij kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor de junioren van WV Schijndel. ‘’Ik ben door mijn vader begonnen met wielrennen, ging altijd mee naar de koers. Ik wilde niets liever dan wielrennen. Ik heb veel geleerd van hem, samen een tactiek bedenken vond ik het allerleukste. Mede door hem heb ik mijn koersinzicht weten te vergroten, waar ik de sprint moet, of kan aangaan. Hij geeft me ook tips voor bepaalde situaties die kunnen voordoen. Het kunnen delen van verhalen en ervaringen uit het wielerleven van mijn vader en het huidige wielrennen is iets wat ik op de dag van vandaag nog altijd heel uniek vind. Ik leer nog elke dag van hem uit zijn leven van prof zijn.’’ De jongere zus van Rosalie (Parkhotel Valkenburg) en dochter van de voormalige profrenner Michael van der Wolf (Foreldorado-Golff, Gerolsteiner en Team Cologne) fietste zich dit jaar in de belangstelling van onder meer Le Col-Wahoo. ‘’Ik ben na het EK in Portugal in contact met Le Col-Wahoo gekomen en dat contact is gebleven en uiteindelijk afgesloten met een contract voor twee jaar’’, zegt Babette van der Wolf met trots. ‘’Ik ben heel blij met deze stap. De gesprekken met de manager Tom Varney verliepen heel goed, de persoonlijke benadering en het plan wat zij hebben met mij is iets waar ik onwijs veel extra motivatie van krijg."

Baan

Babette van der Wolf kan ook uitstekend uit de voeten op de baan. Zo veroverde zij samen met Nienke Veenhoven in Portugal de Europese titel op de koppelkoers en tijdens het WK in Israël deed het duo het nog eens dunnetjes over met de derde plaats. Maar ook de vierde plaats op het EK-omnium op slechts één punt van het podium mocht er zijn, evenals de vierde plaats op het WK-puntenkoers en de zevende stek op het WK-omnium. ‘’Ik blijf naast de weg ook actief in het baanwielrennen’’, sluit de inwoonster van Oude Tonge af. ‘’De ploeg stimuleert het ook, want het afgelopen seizoen hebben zij met andere rensters (onder andere Maike van der Duin, DR) laten zien dat deze combinatie goed uitpakt. Daarnaast train je veel op snelheid, wat je uiteindelijk ook weer meeneemt naar de wegwedstrijden.’’

Elitedebuut

Babette van der Wolf kijkt uit naar 2023 wanneer zij deel zal uitmaken van het peloton eliterensters. ‘’Het zal heel zwaar gaan worden, maar ook leerzaam. Ik heb het gezien bij mijn zus Rosalie (renster bij Parkhotel Valkenburg, DR) dat de overstap van de junioren naar de elites een grote stap is en dat het veel doorzettingsvermogen eist, maar ik krijg binnen het team de rust en vrijheid om me stapsgewijs verder te ontwikkelen. De eerste jaren is het een investering in jezelf, in je ontwikkeling, hierbij speelt de ploeg een hele belangrijke rol. Ik heb bij de KNWU-juniorenselectie de kans gekregen om internationale ervaring op te doen. Ik ben daardoor als renster ook gegroeid en heb gemerkt dat ik stappen heb gemaakt. Ik kijk met heel veel motivatie uit naar komend seizoen. De kennis en ervaring die binnen Le Col-Wahoo aanwezig is geeft mij ook vertrouwen. De persoonlijke aanpak zorgt voor die extra motivatie, het laat zien dat het gaat om jouw ontwikkeling." Babette van der Wolf komt vanaf 15 tot en met 20 november waarschijnlijk in actie in de Zesdaagse van Gent en het NK-baan vanaf 27 tot en met 29 december in het Omnisport Apeldoorn. Daarna wacht de voorbereiding op het wegseizoen bij Le Col-Wahoo.

Foto: WV Schijndel

 

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl