Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Interview Roxane Knetemann: 'Plezier staat voorop'

Interview Roxane Knetemann: 'Plezier staat voorop'

Zaterdag 09 november 2013

Interviews - Roxane Knetemann kan tevreden terug kijken op het afgelopen wielerseizoen. De in Nijkerk wonende Noord-Hollandse zette sportief een flinke stap in 2013, met als hoogtepunt de zilveren medaille die ze won met haar team Rabobank-Liv/Giant op de WK-Ploegentijdrit in Florence.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Knetemann zit goed op haar plek bij de formatie van Marianne Vos. "Ik kan momenteel echt weer genieten van het fietsen. Die voldoening haal ik vooral uit mijn prestaties van dit seizoen en de manier waarop ik mijn aandeel leveren kan in de ploeg. In het vrouwenpeloton heb je één renster die er bovenuit steekt – Marianne Vos – en een stuk of acht rensters die daar net onder zitten. Als ik de sprong naar die groep kan maken, valt er voor mij persoonlijk misschien nog meer te halen. Maar voorlopig vind ik het vooral belangrijk dat ik met plezier op de fiets stap en met plezier eraf. Als dat gevoel ooit verdwijnt, ben ik er snel klaar mee, denk ik."

Geloven in kansen

Omdat Knetemann door bondscoach Johan Lammerts niet geselecteerd werd voor de wegwedstrijd, was de ploegentijdrit met haar sponsorteam de enige mogelijkheid om op deze mondiale titelstrijd te acteren. “Ik moet zeggen dat ploegleider Koos Moerenhout er ook echt een groot doel van gemaakt heeft voor de ploeg. Hij heeft ervoor gezorgd dat we zijn gaan geloven in onze kansen. Natuurlijk start je met als inzet de wereldtitel, maar we wisten dat dit heel zwaar zou worden op dit parcours. Het laatste technische deel was in ons voordeel, maar de eerste dertig kilometer waren echt voor ploegen met een paar flinke motoren erin, zoals een Ellen van Dijk bijvoorbeeld is. Hierdoor was haar team Specialized-Lululemon op dit traject eigenlijk niet te kloppen voor ons. Dan moet je er ook vrede mee kunnen hebben dat je zilver wint."

Tevreden over aandeel

Knetemann was tevreden over haar eigen aandeel in het succes van de ploeg. “Wij hebben geen rensters in de ploeg die een kilometer op kop rijden omdat ze zo sterk zijn, we zijn meer aan elkaar gewaagd. Wel staken Marianne Vos en Annemiek van Vleuten er iets boven uit op deze dag. Ik zat voor Annemiek in het treintje en heb het tempo voor haar steeds opnieuw opgevoerd. Hierdoor had ik het wel even moeilijk om weer in te haken achterin, maar ik ben wel blij dat ik alles heb kunnen geven. Genieten deden we onderweg niet, al waren we lekker bezig, daarvoor is dit onderdeel gewoon te zwaar. Maar na afloop zijn we aan de champagne gegaan, dit mocht best even gevierd worden."

WK-medaille

Knetemann had aan het begin van het seizoen niet kunnen denken dat ze het wielerjaar 2013 zou afsluiten met een WK-medaille om haar nek.  “Nee absoluut niet. Ik heb dit jaar echt een stap gezet. Toen ik als beloning daarvoor door de ploeg geselecteerd werd voor dit onderdeel wist ik dat een medaille er in zou zitten. Want het moest gewoon een plak worden voor ons. Ik denk dat ik van de trainingen ook sterker ben geworden, dat het mijn hele seizoen een impuls heeft gegeven. “ Voor Knetemann was haar tevredenheid over het seizoen namelijk niet alleen een gevolg van haar werk voor de ploeg, ze stond  zelf ook nog op het podium van de klassiekers Ronde rond het Ronostrand, Omloop van de Kerspelen, Parel van de Veluwe en Omloop van de IJsseldeta.

EK Puntenkoers

Na het EK puntenkoers op vrijdag 18 oktober kon ze de teugels laten vieren nadat ze al vanaf februari op de weg actief is geweest. ‘Ik  had er wel heel veel zin in, maar ik vond het soms zwaar om het trainingswerk nog op te brengen. Je bent nog een paar weken langer bezig, moet ook weer aan het rijden op de baan wennen, terwijl je lijf eigenlijk naar rust snakt. Helaas kwam ik ook nog ten val, waardoor ik het seizoen eindigde zoals ik begon, want in Qatar ben ik ook stevig gevallen. Gelukkig was alles er tussen in wel iets om tevreden over te zijn.”   

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl