Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Oud-schaatster Femke Beuling zet reuzenstappen op de fiets

Oud-schaatster Femke Beuling zet reuzenstappen op de fiets

Maandag 01 mei 2023

Interviews - Femke Beuling stond bij de sportliefhebbers als schaatster te boek die daarnaast ook op de fiets zat. Dit jaar draaide de renster uit de Noordoostpolder alles om: met een zege in Brussel-Opwijk en een derde plek in de Wim hendriks Trofee en de Zuiderzeeronde zette ze zichzelf in recordtempo op de wielerkaart. En vandaag debuteert ze voor EF-Tibco-SVB in de Vuelta voor vrouwen. ‘’Dat is pas het begin, hoop ik’’ klinkt het ambitieus.

Tekst: Roy Schriemer 

Beuling – die door de typische schaatsblessure van een zwabbervoet met haar vorige sport moest stoppen - zou aanvankelijk per 1 juni toetreden tot de Amerikaanse formatie, waar ze deze winter almee op trainingskamp ging. De Vuelta voor vrouwen wordt haar vuurdoop. Manager André Boskamp wist haar echter nu al bij de Amerikanen onder te brengen nadat ook Trek-Segafredo (de ploeg van wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk) interesse toonde. De afgelopen weken maakte Beuling al indruk op clubniveau, waar ze vier keer op het podium stond en de klassieker Brussel-Opwijk wist te winnen. Haar specialiteit is vooralsnog de sprint. ‘’Dit is ongelofelijk’’ zegt Beuling in een eerste reactie. ‘’Ik heb mijn nieuwe sport ambitieus opgepakt, maar dat ik al op het hoogste niveau rijd binnen zo’n korte tijd, is nauwelijks voor te stellen. Aan de andere kant weet ik ook dat het avontuur nu pas echt begint.’’ De Emmeloordse heeft een contract voor een half jaar met een optie voor nog eens twee jaar.

De klassiekers uit de  Women Cycling Series vormden de perfecte opstap naar het gedroomde hogere niveau. ‘’Je doet in deze reeks anders mee in de wedstrijd, leert je te handhaven in het peloton en het is leuk om te kunnen winnen. Haar wapen? ‘’Dat is zonder twijfel de sprint, daar durf ik zeker op te gokken Daar hoort ook bij het positioneren, goed timen en weinig energie verbruiken tijdens de wedstrijd. Ik moet verder nog een beetje gaan ontdekken wat me ligt, ik ben natuurlijk nog maar net op dit niveau bezig.. Ik wil me graag waarmaken, het leven als topsportster is het mooiste wat er is. Ik zal er alles aan doen, of het lukt, is lastig in te schatten, maar ik ben heel gedreven.’’

Aanvankelijk was ze lid van De Kannibaal, waar ze zich vijf jaar geleden aansloot toen ze in de zomer meer wedstrijden wilde rijden. Ze sloot zich aan op voorspraak van haar toenmalige docent en omdat ze bij FTC Marknesse geen wedstrijden kon rijden.   De bachelor geneeskunde heeft ze binnen, maar het vervolg van de studie is even geparkeerd om te kijken wat dit fietsavontuur haar brengt.

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl