Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Uitgeruste Westra klaar voor nieuwe uitdaging

Uitgeruste Westra klaar voor nieuwe uitdaging

Zaterdag 30 november 2013

Interviews - Vanaf een koud en regenachtig Mallorca bereidt Lieuwe Westra zich voor op het nieuwe seizoen. De Fries die dit jaar een contract tekende bij het grote Astana, is na een voor hem lange periode van rust eindelijk pijnvrij en klaar voor zijn nieuwe uitdaging.

Lieuwe Westra windt er geen doekjes om als hij terugblikt op afgelopen jaar. De 31-jarige oud-stratenmaker won weliswaar op fraaie wijze een etappe in de Tour of California en werd Nederlands kampioen op de tijdrit, toch is hij allerminst tevreden over 2013.

 “Ik heb eigenlijk twee echt goede dingen gedaan wat betreft het wielrennen. Één: Nederlands kampioen worden op de tijdrit. En twee: een contract tekenen bij Astana.” En vooral op dat laatste is de Fries super trots. “Als je ziet waar ik vandaan kom, dan kan ik super trots zijn op dit contract. Ik rijd vanaf januari voor één van de allergrootste teams van de wereld”, vertelt Westra opgetogen.

“Ik had het geluk dat Astana precies op het juiste moment aanklopte. Juist voor het moment dat de onzekerheid ontstond over het voortbestaan van Vacansoleil-DCM. Want er zijn ook renners die volgend jaar voor een broekje en een shirtje rondrijden”, aldus de hardrijder, die onder andere is aangetrokken voor het bijstaan van Vincenzo Nibali.

Ronde van Frankrijk

“Niets is natuurlijk zeker. En ik moet mij van m’n beste kant laten zien. Maar in principe is het jaar wel ingedeeld richting de Tour. Dus geen Driedaagse van de Panne meer voor mij. Deze wedstrijd telt niet voor Astana. Zelf vind ik dat wel jammer, maar het zegt ook iets over mijn ploeg. De focus ligt op de Tour. Ik ga bijvoorbeeld vaker op hoogtestage dan voorheen.”

Vorige week maakte Westra in het Italiaanse Montecatini voor het eerst kennis met zijn nieuwe ploeg. “Er is mij verteld dat ik het moeilijkste heb gehad. Want veel van die meetings gingen in het Russisch. Iets waar ik weinig van heb meegekregen. Toch was het een prettig samenzijn. Ik lag met Michele Scarponi (ook nieuw bij Astana) op de kamer. En met wat hulp van Google-translate hebben we nog aardig kunnen communiceren. In de koers spreken we allemaal Engels. Bovendien lopen er ook een aantal Belgen rond bij deze ploeg. Dus de communicatie wordt geen probleem.”

Vakantie

“Na het seizoen ben ik een week met mijn vriendin op Tenerife geweest. Voor de rest ben ik nog een paar weken thuis geweest en heb ik helemaal niets gedaan. Gewoon, het lijf volledig laten herstellen. Want na mijn val in de Dauhphiné bleef ik maar kwakkelen, waardoor de Tour en later ook de Vuelta uitliepen op een fiasco.”

“Zelf kon ik vroeger moeilijk stil zitten. Ik weet nog dat ik mijn overstap maakte naar de profs. Ik denk dat ik toen twee dagen heb gerust. Het jaar daarna pakte ik vier dagen rust en in mijn derde jaar zat ik anderhalve week thuis. Maar daarin ben ik dus rustiger geworden. Ik heb nu echt een maand niets gedaan. Je hebt één echte periode om tot rust te komen in een jaar en dan moet je die pakken.”

Vanaf december gaat de gashendel van Westra weer vol open. ,,Vorige week hebben we met de ploeg een kort ritje gemaakt. Nu zit ik op Mallorca en probeer ik veel kilometers te maken. Al houdt het weer niet over. Ik fiets met alle wielerkleren aan die je aan kunt hebben. In december gaan we dan op een echt trainingskamp met de ploeg.” Tussendaar gaat Westra nog naar Monaco. ,,Monaco wordt mijn nieuwe buitenlandse uitvalsbasis om te trainen."

Foto (c). SF/George DeswijzenEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl