Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
'Alleen met wind mee train ik op het strand'

'Alleen met wind mee train ik op het strand'

Zaterdag 07 december 2013

Interviews - In de voor sommigen onbekende wereld van het strandracen, is Ramses Bekkenk misschien wel de beroemdste. De Noord-Hollander, die inmiddels een goed gevulde prijzenkast bij elkaar heeft getrapt, toonde zicht dit jaar al de sterkste in strandrace van Egmond aan Zee. Morgen hoopt de renner van het Koga mountainbiketeam een gooi te doen naar de zege in Noordwijk.

“Ik ben nog aan het herstellen van een scheurtje in mijn hamstring, maar het gaat goed. Alleen rennen is onmogelijk. Maar in principe hoeven we in Noordwijk niet van onze fiets af”, aldus Bekkenk. “In Scheveningen was dat anders. Daar moesten we denk ik wel vier keer afstappen. Maar dat maakt deze sport ook zo heroïsch. Iets anders wat deze sport zo mooi maakt, is dat je rijdt tussen echte toppers. Een totaal onbekend iemand kan bijvoorbeeld de strijd aangaan met Sebastian Langeveld”, aldus de renner die vijfde staat in de nieuw gelanceerde strandracecompetitie.

Goed initiatief

“Het is goed dat de KNWU deze competitie is gestart. Je ziet dat het strandracen gedurende de winter nog steeds populairder wordt. Wel zitten er nog wat schoonheidsfoutjes in de regels van de competitie. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de startvolgordes en startgeld. Zelf vind ik het ook jammer dat je de slechtste wedstrijd niet kunt schrappen. In Scheveningen kreeg ik bijvoorbeeld pech, waardoor het nu al heel lastig wordt om het eindklassement te winnen.”

Training

“Qua training is het vooral goed om het op- en afdraaien van het strand te oefenen. Want daar vallen meestal de beslissingen. Zelf train ik één of twee keer per week op het strand. Ik richt mij dan op interval en techniek. Wel is het zo dat ik op het strand alleen train met de wind mee. Bij wind tegen gaat veel te snel je hartslag omhoog. Strandracen kun je nog het best vergelijken met tijdrijden. Je bent constant aan het trappen en je levert altijd een hoog vermogen. Bij het echte mountainbiken is dat anders.  Daar zijn de inspanningen heel verschillend”, vervolgt de man die vorig jaar nog op zijn mountainbike Nederlands Kampioen werd op het onderdeel marathon.

Materiaal

“Wij rijden op het strand op de Koga beachracer. Deze fiets is onder andere ontworpen omdat ik na mijn elleboogbreuk (twee jaar geleden), niet meer lekker op mijn fiets zat. Één van de voordelen van de Koga beachracer, is dat je makkelijk kunt corrigeren. Dit komt door het stuur, dat doet denken aan een racefietsstuur uit de jaren dertig. Maar ook aerodynamisch gezien is deze fiets perfect”, vertelt Bekkenk over de fiets die onlangs werd bekroond met een Eurobike Award.

Ambities

Voor 2014 heeft Bekkenk speciale ambities. “Ik ga mij richten op races over 24 uur. In het buitenland zijn dit soort wedstrijden al behoorlijk groot en in Nederland ga ik meedoen aan de 24-uurs race op het circuit van Zandvoort. Zelf heb ik nog nooit langer getraind dan acht uur, maar we gaan het zien. Ook ga ik meedoen aan de Crocodile Trophy. Deze meerdaagse wedstrijd in Australië heb ik altijd al een keer willen rijden. En als ik start, start ik om te winnen.”

 Foto (c). Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl