Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Van Vleuten wil terug naar haar oude niveau

Van Vleuten wil terug naar haar oude niveau

Zaterdag 01 maart 2014

Interviews - Dat Annemiek van Vleuten aan het vertrek staat van de Omloop Het Nieuwsblad ziet ze als pure winst. De renster van Rabobank-Liv werd deze winter opnieuw geopereerd aan een beknelde liesslagader en is eerder terug in koers dan ze zelf had durven dromen. “Ik wil weer voluit kunnen koersen.”

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

De voormalig Nederlands kampioene is achteraf dolblij dat ze besloot opnieuw onder het mes te gaan. De kracht in haar rechterbeen lijkt helemaal terug. En dat is een fiks verschil met de vorige ingreep aan hetzelfde been. “De vorige keer dat ik geopereerd werd, voelde het vanaf het begin niet goed. In ieder geval niet zo verlossend als de ingreep die ik aan de linkerzijde al liet doen. Je kunt je niet voorstellen hoe vervelend het is om te merken dat je been steeds minder krachtig wordt. In etappekoersen werd ik daardoor elke dag minder goed, maar ook in de finales van zware eendagswedstrijden kwam ik te kort.”

Gemotiveerd blijven

Van Vleuten vond het wel eens lastig om gemotiveerd te blijven, alles te doen en laten voor haar sport, te trainen in weer en wind. Soms brachten die inspanningen haar maar bar weinig.   “Nu bemerk ik elke dag een verbetering waar het gaat om de kracht in mijn been en dat geeft me juist heel veel positieve energie. Ik hoopte aanvankelijk half maart in de Ronde van Drenthe weer van de partij te zijn, maar het herstel is voorspoediger gegaan dan verwacht.”

Op kaart zetten

Haar ploeggenote Marianne Vos komt pas eind april in actie. Een mooie gelegenheid om zichzelf te tonen in de eerste maanden van het seizoen. Om zichzelf zo weer op de kaart te zetten, ook in haar eigen ploeg.  Met de komst van Anna van der Breggen uit Zwolle – de nummer vier van het WK op de weg in Florence – en de nationale titel van Lucinda Brand heeft ze een stap terug moeten doen in de hiërarchie.  “Dat is best wel lastig voor iemand die zo ambitieus is. Maar aan de andere kant weet ik ook heel goed waarom ik in 2013 mijn niveau niet gehaald heb en maakt het me gemotiveerd om me weer te laten zien in het nieuwe jaar. “

Complete renster

Ze hoopt dat ze ook weer een complete renster kan worden. “ De afgelopen twee jaren hoefde ik me in etappekoersen geen illusie te maken, ik wist dat ik niet tot het einde zou mee spelen om de prijzen. Maar in de jaren daarvoor won ik de Route de France en reed ik top 10 in de loodzware Tour de l’Aude. Ik hoop in dergelijke wedstrijden ook weer goed te zijn en in heel veel andere wedstrijden net een beetje beter in vergelijking met 2013. Dat beetje is namelijk in de praktijk wel het verschil tussen subtop en top in de sport.”

Belangrijke doelen

Belangrijke doelen in haar seizoen zijn zeges boeken in prologen, een poging doen de rood-wit-blauwe kampioenstrui op de weg  te heroveren en het wereldkampioenschap. “Ik mis nog een WK-medaille  op de wegwedstrijd op mijn palmares en na het zilver van vorig jaar mikken we in de WK-ploegentijdrit voor merkenteams van dit jaar op het goud. Ik hoop dit jaar in de positie te zijn om daar een serieuze gooi naar te doen. Dan is 2013 zo weer vergeten.”Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl