Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Ellen van Dijk: ‘Het gaat nog altijd niet vanzelf'

Ellen van Dijk: ‘Het gaat nog altijd niet vanzelf'

Maandag 23 juni 2014

Interviews - Als wereldkampioene in deze discipline is Ellen van Dijk het voor haar gevoel aan haar stand verplicht om Nederlands kampioene te worden woensdag in Zaltbommel. Maar dat betekent niet dat ze zichzelf al rijk rekent. Ondertussen zag ze het WK-parcours in Ponferrada en van die verkenning keerde ze met een glimlach terug.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Ellen van Dijk verwezenlijkte afgelopen september in Florence haar droom door wereldkampioene tijdrijden te worden. De Amsterdamse dacht aanvankelijk geen kans te maken op het parcours dat in Ponferrada voor de WK-tijdrit was uit getekend, werd al wat enthousiaster toen het idee van een klimtijdrit werd los gelaten, maar acht zich na een verkenning ook echt kansrijk. “Het is een parcours dat vooral rechttoe-rechtaan is met op het laatst nog een oplopend stuk. We hebben het over 150 hoogtemeters, maar vanwege de plek in het parcours kun je daar wel tijd en misschien wel de titel winnen of verliezen. Maar ik denk dat het parcours aansluit bij mijn mogelijkheden als tijdrijdster. Het is niet gezegd dat ik opnieuw win, maar ik moet wel een kans maken daar. En dat had ik aanvankelijk niet gedacht.”

Specialized bleef

Van Dijk stapte dit jaar over naar het Boels-Dolmans Cycling Team en behield daar haar Specialized-fiets. De overstap is haar tot nog toe goed bevallen. “Ik had eerlijk gezegd gedacht dat ik langer de tijd nodig zou hebben om te aarden in een nieuwe omgeving, maar eigenlijk is dat proces heel natuurlijk verlopen. Bij de ploeg is er alles aan gedaan om de overstap te vergemakkelijken en de klik met de rensters is ook goed. In het voorjaar bleken Lizzie Armitstead en ik elkaar heel goed aan te vullen, ook qua capaciteiten. Dat geeft de ploeg verschillende mogelijkheden in de koersen en zorgt er ook voor dat de druk van het kopvrouwschap niet alleen bij mij ligt. Met mijn zege in de Ronde van Vlaanderen was de overstap naar de ploeg ook sportief een succes voor mij, dat is toch een prachtige zege om op mijn erelijst te hebben.”

Programma naar WK

Grofweg heeft ze ook het programma staan vanaf de Nederlandse kampioenschappen. “Ik rijd de Giro Rosa en ga dan nog een korte trainingsstage inplannen richting de wereldbekerwedstrijden in Vargarda, waar ook nog een ploegentijdrit wordt verreden. Vervolgens rijd ik de Boels Rental Holland Ladies Tour en een tijdrit in Frankrijk. Daarna staat het WK voor de deur waar ik met ambities zal starten in de ploegentijdrit en de individuele tijdrit. “ Haar voorseizoen liep tot en met de Women’s Tour of Britain, aan het opbouwen is Van Dijk via de Boels Hills Classic en de Emakumeen Bira. “Daar was de vorm nog niet helemaal top, maar via een gerichte trainingsweek op de tijdritfiets hoop ik er woensdag helemaal klaar voor te zijn op het Nederlands Kampioenschap tijdrijden.”

Verslagen

De regenboogtrui geeft niet automatisch vleugels merkte ze al. “Ik had onlangs in de GP Leende toch even een wake-up-call toen Lisa Brennauer me versloeg. Dat is zeker ook haar verdienste, maar het deed me nog eens beseffen dat ik ook dit jaar het optimale moet doen om weer te kunnen winnen in tijdritten. Misschien is dat moment wel even goed geweest. Dan besef je wat je eigenlijk al weet: het gaat nog altijd niet vanzelf”  Ze vindt dat ze woensdag moet winnen. “Als je de beste van de wereld bent, moet je ook de beste van je land worden. Maar ik weet ook dat er tegenstanders in zeer goede vorm zijn, met name de Rabo-rensters Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen bewezen dat in de Emakumeen Bira. Ik heb de kwaliteiten, heb goed materiaal, heb er alles aan gedaan en moet nu alleen hopen dat de vorm van de dag er ook op het goede moment is. Maar ik ga er wel met vertrouwen naar toe.”

UCI-regel

Omdat Specialized met haar mee kwam naar haar Boels-Dolmans Cycling Team is het helemaal opnieuw instellen van de tijdritfiets niet nodig geweest voor de wereldkampioene tegen de klok. Maar dat wil niet zeggen dat alles helemaal ongewijzigd is gebleven. “Je hebt altijd wel wat kleine veranderingen natuurlijk, als je andere pedalen hebt, dan verschuift de positie van je zadel en stuur soms ook. Bovendien hebben we te maken met de nieuwe regels van de UCI waarbij een langer frame niet is toe gestaan als je geen 1 meter 90 bent. Een vreemde maatregel volgens mij, want ik ben een lange vrouw, maar niet zo lang. En dan moet ik me dus aanpassen omdat dezelfde regel gehanteerd wordt voor mannen en vrouwen.”

Foto: © Sportfoto.nlEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl