Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Maurits Lammertink: ‘Geen verloren jaar geweest’

Maurits Lammertink: ‘Geen verloren jaar geweest’

Zaterdag 13 september 2014

Interviews - Hoewel Maurits Lammertink liever prof was gebleven na het stoppen van Vacansoleil-DCM is het seizoen 2014 in zijn ogen geen verloren jaar geweest. “Bij Piels heb ik veel finales gereden en ook gewonnen, die ervaringen neem ik mee naar Roompot Orange Cycling.”

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Anderhalf jaar lang reed de oudste van de twee fietsende broers uit Enter op het hoogste niveau rond, voor WorldTour-formatie Vacansoleil-DCM. Met deze Nederlandse ploeg verdween ook Maurits Lammertink van het proftoneel. “Dat had ik niet gedacht. Ik had dat jaar de Giro d’Italia uit gereden, heb nog serieus mee kunnen dingen naar een ritzege in de Giro, was derde in de koninginnenrit van de Ster ZLM Toer en vijfde in het eindklassement van deze ronde. Ik vond zelf dat ik het vereiste niveau gehaald had, dat ik profwaardig was. Maar een nieuwe ploeg vond ik niet.”

Ervaring voordeel

Uiteindelijk moest hij blij zijn dat hij op continentaal niveau nog terecht kon. Zijn oude ploeg Cycling Team Jo Piels zat eigenlijk vol, maar wist nog een plek voor hem vrij te maken. Zijn seizoen begon door een val in de Ster van Zwolle niet ideaal, maar in de maanden mei en juni kon de coureur uit Enter laten zien wat hij in zijn mars had. Hij won de Bergomloop Simpelveld, het Circuit de Wallonie en de Parel van de Veluwe en was zevende in de Ardennenrit van de Ster ZLM Tour. In het najaar voegde hij daar ritzeges in de Czech Cycling Tour en de Dookola Mazowsza aan toe. “Op zich heb ik daarmee geen verloren jaar gehad. De ervaringen van finales rijden en rijden om te winnen neem je toch weer mee in de toekomst, daar kun je je voordeel mee doen.”

Nog jong

Hij was lang in onderhandeling met een buitenlands team, maar dat kwam niet rond. “Nee, ik wil niet zeggen wie dat was. Ik heb nog niet gesproken over het waarom met de manager van de ploeg vandaar. Ik ben nu vooral heel blij dat ik bij Roompot Orange Cycling kon tekenen en daarmee de komende twee jaren weer prof ben en de kans krijg me verder te ontwikkelen. Ik ben met 24 jaar nog altijd jong, maar heb wel anderhalf jaar ervaring extra in vergelijking met de profdebutanten binnen de ploeg. Ik hoop me te laten zien in de wat zwaardere .1-koersen als de Volta Limburg Classic en de Ster ZLM Toer. Verder zou ik ook graag andere klassiekers rijden op vergelijkbaar terrein. Als ploeg hebben we een wildcard voor de Amstel Gold Race, ik zou daar graag willen rijden.”

Ooit naar de Tour

Het is verder moeilijk voor Lammertink om al op de rolverdeling van de ploeg en zijn programma vooruit te lopen. Hij weet immers niet hoe één en ander nog ingevuld gaat worden. Voor hem staat voorop dat hij zijn nieuwe oranje shirt wil tonen, wil proberen een mooie zege te behalen en zich verder te ontwikkelen. “Ik zou graag ooit de Tour de France rijden en daar een rit winnen, welke prof droomt daar niet van? Maar ik heb van het afgelopen jaar wel geleerd dat het belangrijk is om je doelen te stellen, dit is mijn doel voor de langere termijn. Ik vermoed niet dat ik komend jaar al in de Tour te zien zal zijn, maar ooit wellicht wel.”

Veldritten

Lammertink gaat deze winter weer op de crossfiets rijden.  “Een paar nationale crossen en misschien een paar in Belgie. Gewoon om een basis te leggen voor het komende seizoen. Dat is me vorig jaar goed bevallen. Ik kijk erg uit naar het komende seizoen. Ik heb hard gewerkt om terug te keren op dit niveau en nu is het gelukt. Dat voelt goed.”

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl