Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Van Amerongen mikt op podium topcross

Van Amerongen mikt op podium topcross

Zaterdag 11 oktober 2014

Interviews - Met een nieuw driejarig contract op zak bij Telenet-Fidea en het vertrouwen dat hij elk jaar nog stappen maakt, is Thijs van Amerongen ambitieus genoeg om zich dit jaar nieuwe doelen te stellen. Hij wil – minimaal één keer – op het podium van een topcross eindigen.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto.nl

Het is voor de veldrijder uit Vorden een luxe om voor langere tijd zekerheid te hebben. “Telenet-Fidea bleek interesse te hebben en bood zekerheid tot eind 2017 en dat geeft mij stabiliteit en rust. Ik heb de afgelopen jaren steeds weer tijdens de winter een nieuw contract moeten verdienen en dat is natuurlijk niet echt ideaal. Maar ik ben wel blij dat Team AA Drink mijn vangnet heeft willen zijn de afgelopen seizoenen, nadat ik eind 2009 weg moest bij Vacansoleil-DCM. Daar heb ik de stap naar de top kunnen maken. Het is jammer dat de ploeg er niet meer is.”

Zaken veranderd

De overstap naar de Belgische crossformatie houdt meer in dan alleen een nieuw shirt aantrekken.   “Er zijn inderdaad meer zaken veranderd. Ik trainde altijd in het Brabantse Alphen,  maar nu hebben we een centrale training in Vlaanderen. En dat is direct met veel meer renners. Vorig jaar had ik met Bart Aernouts één ploeggenoot, nu zit ik in een zeer omvangrijke ploeg met vijf profs en acht beloften. Hoe goed ik het ook met Bart kon vinden, hier heb je telkens weer anderen om mee op te trekken. Bovendien heb ik in de aanloop naar de winter meer op de weg gereden en minder op de MTB omdat de ploeg een uitgebreid wegprogramma rijdt in de zomer. Hopelijk profiteer ik daarvan in de snelle crossen, dat was meestal mijn zwakke punt.”

Seizoen is lang

In de cross van Gieten was Van Amerongen zondag heel goed vertrokken, hij zakte uiteindelijk terug naar een anonieme negentiende stek.  “De osteopaat heeft mij inmiddels behandeld, mijn rug werkte tegen. Bovendien wil ik aan het begin van het seizoen nog wel eens te enthousiast starten. Een combinatie van die factoren zorgde dat ik met mijn ademhaling sukkelde en geen moment in de wedstrijd zat. Ik ben ondertussen lang genoeg prof om te weten dat het seizoen nog lang is en veel kansen biedt. De wereldbekerwedstrijd in Valkenburg van twee weken later biedt een  gelegenheid om voor eigen publiek te laten zien  waar ik toe in staat ben. Dat is altijd zwaar en dan kom ik als vanzelf boven drijven.”

Podium

 Na vorig jaar is top 10 niet het doel mee. “Ik heb vorige winter bewezen dat ik dat regelmatig kan. Ik mik nu op een podiumplaats in een topcross. Minimaal één keer om mee te beginnen, maar als dat al vroeg lukt, dan zal ik zeker vaker proberen dat ereschavot vaker te bereiken. Ik heb elk jaar nog progressie gemaakt en ook dit jaar lijken de vooruitzichten gunstig. En dan moet je ook ambitieus durven te zijn.” Dat er ook druk bij komt kijken in een groter team, neemt hij op de koop toe. “De meeste druk leg je jezelf op en dat hoort ook zo. Een ploeg mag iets van je verwachten en ik zorg ervoor dat ik optimaal voorbereid aan het vertrek sta. De sfeer is goed, het vertrouwen is er, dus daar maak ik me geen zorgen om.”

Foto: © Sportfoto

 



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl