Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Jordi Talen wil in voetsporen vader John treden

Jordi Talen wil in voetsporen vader John treden

Dinsdag 17 februari 2015

Interviews - Jordi Talen is met zijn achttien jaar de jongste renner die is toegetreden tot het continentale Cyclingteam Join-S-De Rijke. De Spijkenisser heeft daarmee de overstap gemaakt van de junioren naar het elite keurkorps van de semiprofessionals van de wielerformatie uit Spijkenisse en hoopt daarmee in de voetsporen van zijn vader John Talen te treden.

Tekst: Dan Rolandus; Foto: Sportfoto

“Big” John Talen, die als amateur samen met zijn teamgenoten Rob Harmeling, Tom Cordes en Gerrit de Vries in 1986 wereldkampioen werd op de 100 kilometer ploegentijdrit, kwam vijftien jaar uit als professional voor onder meer Panasonic, PDM, TVM, Mercatone Uno en Batavus-Bankgiroloterij. De “hardrijder” behaalde in die periode overwinningen in Dwars door België, de Grote Scheldeprijs, etappes in de Tirreno-Adriatico, de Dauphiné Libéré en de Ronde van Zweden, maar hij werd in 1990 ook derde in de Ronde van Vlaanderen, tiende in Parijs-Roubaix en dertiende in Milaan-San Remo. Daarnaast nam de geboren Drent vier keer deel aan de Tour de France (droeg in 1989 ook nog enige tijd de rode tussensprinttrui), drie keer aan de Ronde van Spanje en twee keer aan de Giro d ‘Italia. John Talen kon vooral héél hard rijden. Hij trok met zijn handelsmerk in de jaren 1994 en 1995 bij regelmaat de sprint aan voor niemand minder dan “Super” Mario Cipollini.

Pfeiffer

"Ik wil in mijn eerste jaar zoveel mogelijk leren van de grote mannen en wil me daarnaast in de nationale klassiekers laten zien," realiseert Jordi Talen zich dat de weg om een goede en gewaardeerde profrenner te worden nog lang zal zijn. Teammanager Frank Kwanten spreekt lovend over de talentvolle Spijkenisser. ‘Jordi is overgekomen van de junioren, maar als je ziet met welke passie hij en de andere jonge renners bezig zijn met hun sport om elke keer weer beter te worden, dan is dat een prettige constatering om hen verder te helpen om hun doelstelling te bereiken."Jordi Talen kan met onder meer zeven overwinningen, een tweede plaats in de Omloop van Noord-West Overijssel, sprinttruien in de Meerdaagse van Bladel en de West-Brabantse Pijl terugzien op een goed laatste seizoen bij de junioren. "Toch heb ik ook een mindere periode gehad. Ik wilde een constant seizoen draaien, maar medio april en mei voelde ik me niet fit genoeg, werd het allemaal minder. Ik ben gewoon door blijven rijden, harder gaan trainen, maar het werd er niet beter op. Na een bloedonderzoek constateerde men dat ik de ziekte van Pfeiffer had. Ik heb vervolgens mijn rust gepakt en heb daarna gelukkig nog een goed najaar gereden."

Waaier rijden

De kwaliteiten van de coureur van DRC de Mol bleven niet onopgemerkt. Na een goed gesprek met Frank Kwanten en een goede testrit werd Jordi Talen ingelijfd in het team van De Rijke. "Ik ben blij dat ik voor het mooiste team van Nederland mag rijden. De sfeer in de groep is fantastisch."Talen, die momenteel met zijn team op trainingskamp is in het Spaanse Cambrils, heeft zich ter voorbereiding op het wegseizoen tijdens de wintermaanden minder in het veld begeven dan voorheen. Ik heb voornamelijk getraind met schema ’s van mijn trainer Mathieu Heijboer, op zondag toertochten, zoals een rondje eiland, gereden en ben in januari nog in Spanje geweest om te trainen.’ Jordi Talen, die het waaierrijden en een rappe sprint in een kleine groep van zijn vader John heeft meegekregen, maar weet dat hij in de tijdrit de nodige stappen moet maken, ziet uit naar zijn eerste officiële koers in het tenue van Join-S-De Rijke, de Dorpenomloop Rucphen op 8 maart. ‘Ik ben een aanvaller, wil me laten zien. De Ronde van Zuid-Holland (14 maart, DR), Dwars door Drenthe, de Houtse Linies en de Arno Wallaard Memorial zijn mooie nationale koersen waar ik goed wil zijn, evenals de Omloop van de Braakman die ik rij voor mijn club De Mol. Ik vind het mooi om klassiekers te rijden, die liggen me ook het best. Stoempen door de wind."



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl