Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Slagter kijkt na Giro met ambitie vooruit

Slagter kijkt na Giro met ambitie vooruit

Vrijdag 05 juni 2015

Interviews - Hoewel hij er niet in slaagde om zijn beoogde ritzege te boeken, kjkt Tom-Jelte Slagter met een redelijk tevreden gevoel terug op de Ronde van Italië. De Groninger kijkt nu vooruit naar de tweede helft van het seizoen met de Ronde van Oostenrijk, de Eneco Tour en de Canadese klassiekers. "En hopelijk het WK."

Tekst: Theo Sikkema; Foto: Sportfoto

De Groninger eindigde in de Giro als 76e op bijna drie uur en drie kwartier van winnaar Alberto Contador: “Je kunt het van twee kanten bekijken. Als ik kijk naar de ploeg hebben we het met Ryder Hesjedal als vijfde in het klassement en een ritzege van Davide Formolo (vierde etappe Chiavari-La Spezia) gewoon goed gedaan. We hebben met de ploeg ook elke dag aanvallend gereden om in kansrijke positie te komen, dus, daar kunnen we tevreden over zijn.”

Bijna gelukt

Slagter vertrok ook met een persoonlijke ambitie: “Ikzelf had als doel om een etappe te winnen of een keer het podium te halen en dat is in de negende etappe (Benevento-San Giorgio del Sannio) bijna gelukt. Ik daalde als beste in die groep en reed in de afdaling op kop. Hesjedal zou in mijn wiel blijven. Dan in het dal wel kijken wie er gelost waren, maar toen ik beneden was had ik 45 seconden voorsprong. Toen was het nog zeventig kilometer en ben toen maar in een goed tempo doorgereden. Ik wist dat Ryder nog achter me zat en dat hij rustig kon blijven zitten, maar dat pakte anders uit. In de finale kwam Tiralongo eraan en op vier kilometer, liep het vier procent omhoog. Hij reed me zo uit het wiel. Bij mij was het op. Toch was het wel een mooie dag en misschien ook wel mijn beste dag. Alhoewel op de voorlaatste dag naar Sestriere werd ik 37e, maar voelde ik me ook heel goed.”

Ploeg tevreden

Het was inmiddels de vijfde grote ronde voor Slagter, waarvan hij er vier uitreed (in 2011 uitgevallen in de Ronde van Italië door een valpartij in de vijfde etappe), maar dit was wel een bijzondere Giro: “Er werd in de eerste week elke dag gereden alsof het een klassieker was. Dat hakt er wel in natuurlijk. En elke dag was onvoorspelbaar. Zelfs op de laatste dag. Alle sprinters waren gemotiveerd om nog een keer voor hun kans te gaan en dan blijven er twee man weg. Ik bedoel als je daar je geld op had gezet, was je een rijk man geweest.” Slagter leverde zijn bijdrage voor de ploeg, maar heeft nog geen persoonlijke evaluatie gehad: “Volgens mij zijn ze wel tevreden over mij.”


Beter in tweede helft

Slagter beleefde een totaal ander voorseizoen dan de afgelopen twee jaar toen hij respectievelijk het eindklassement in de Tour Down Under won en twee ritten in Parijs-Nice. Dat zorgde voor rust. De aanloop naar dit seizoen verliep door knieproblemen totaal anders en dat zorgde voor onzekerheid bij de kleine man: “Dat is mentaal nu toch anders. Toen had ik direct de bevestiging dat het goed zat. Nu was ik negende in de Waalse Pijl. Daar was ik niet ontevreden mee, maar een beter resultaat had ik nog niet. Je bent toch op zoek naar vertrouwen. Ik heb veel drive en leg me onbewust misschien toch iets teveel druk op, maar ik denk dat de manier waarop ik de Giro gereden heb me wel weer een stapje verder brengt qua vorm. Ik hoop beter te zijn in het tweede deel van het seizoen.” Dat is misschien ook wel nodig, omdat de Cannondale Garmin renner een aflopend contract heeft: “Er is nog niet officieel gesproken. Het is nog een beetje aftasten en mijn management heeft altijd wel contacten ook bij andere ploegen. Ik heb het naar de zin en zie geen reden om te vertrekken. Misschien dat we er weer voor twee jaar uitkomen.”

WK is doel

Na een weekje rust bouwt Slagter de training op richting de Ronde van Oostenrijk die begint op 4 juli, de dag dat de Tour in Utrecht van start gaat: “Die ronde heeft negen etappes, dus daar zit vast wel wat voor me bij en kan ik me verder in vorm rijden.” Het programma van Slagter gaat vervolgens via de Classica San Sebastian en de Eneco Tour naar de Tour of Alberta. Om vervolgens daarna de Canadese klassiekers af te werken: “Daarna hoop ik het WK in Richmond te mogen rijden. Ik heb nog niks gehoord van de bondscoach, maar het WK is wel één van mijn doelen dit jaar.” In tegenstelling tot het NK in Emmen op 28 juni: “Het NK is een vlak rondje en het komt voor mij eigenlijk net te snel na de Giro. Het is bijna 260 kilometer en op zo’n parcours maak ik weinig kans. Ik train liever door om goed aan de start in Oostenrijk te staan.” Zo hoopt Slagter qua resultaten een omgekeerd seizoen te rijden ten opzichte van 2013 en 2014.

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl