Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Lammerts met vertrouwen naar WK Richmond

Lammerts met vertrouwen naar WK Richmond

Dinsdag 22 september 2015

Interviews - Bondscoach Johan Lammerts koos er voorafgaand aan het wereldkampioenschap op de weg voor om met Niki Terpstra en Anna van der Breggen tijdig een kopman en kopvrouw aan te wijzen voor zijn selecties voor de wegwedstrijden. “Omdat ik denk dat Niki en Anna het in zich hebben om een dergelijk wedstrijd naar hun hand te zetten.” Maar Lammerts heeft wel meer troeven in huis.

Toen Lammerts in april met Sebastian Langeveld afreisde naar Richmond om het parcours te bekijken, zag hij twee hellingen (Libby Hill Park en 23rd Street) die doorslaggevend kunnen zijn op het WK, maar ook andere punten waar de mannen en vrouwen van oranje op hun hoede moeten zijn. “Voordat je Libby Hill oprijdt, is er een smalle passage, waar het dringen wordt om je goed te positioneren voor de klim. Door het terrein van hellingen en kasseitjes doet het al denken aan een voorjaarsklassieker, maar ook door het element van altijd alert zijn en niet te ver naar achteren mogen zitten op dit soort beslissende momenten. Het verschil met bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen is natuurlijk dat het hier op het WK om een wedstrijd over een aantal ronden gaat en dat iedereen het parcours op den duur van buiten kent. Het is een parcours waar verschillen gemaakt kunnen worden, maar ook hier geldt dat de renners de koers hard zullen moeten maken. Dat is onder andere aan ons, want een sprint heeft in ons tactische plan zeker niet de voorkeur.”

Terpstra zekere factor

In de ogen van Lammerts is Terpstra een logische keuze voor het kopmanschap in de wegwedstrijd bij de mannen. “Kijk naar de resultaten van Niki in de voorjaarsklassiekers van de afgelopen jaren, dan is hij een constante en zekere factor. Dit jaar was hij nog tweede in de Ronde van Vlaanderen en met winst in Parijs-Roubaix in 2014 liet hij zien ook een grote koers te kunnen winnen. Dat maakt voor mij dat hij er bovenuit steekt in onze selectie. Ik wil met een duidelijke kopman de koers in en wilde daar ook vroeg duidelijkheid over geven. Dat wil niet zeggen dat er geen scenario’s kunnen ontstaan waarin andere Nederlanders in de positie komen om een medaille te halen. Ik denk dat Lars Boom en Tom Dumoulin op dit parcours zeker ook kansen hebben.” Opvallende namen in de selectie zijn die van klimmers Robert Gesink en Bauke Mollema, de respectievelijke nummers zes en zeven van de afgelopen Tour de France. “Het parcours is niet zozeer op hun lijf geschreven, maar ik denk wel dat Bauke en Robert er uit de voeten kunnen. Zeker ook gezien de afstand van het kampioenschap, verwacht ik hen lang voorin de koers. En er zijn scenario’s waarin ik denk dat zij een hele nuttige rol kunnen spelen. Wel hebben beide renners aangegeven zich in een dienende rol te willen schikken, dat was ook van belang voor mij bij hun selectie.”

Van der Breggen wereldklasse

Bij de wegwedstrijd voor de vrouwen was Marianne Vos de afgelopen jaren vaak de uitgesproken kopvrouw, die rol is nu weg gelegd voor Anna van der Breggen. En niet alleen omdat Vos wegens een blessure niet van de partij is.  Lammerts: “Anna heeft zich ontwikkeld tot een renster van wereldklasse, die dit seizoen ook de nodige grote overwinningen heeft behaald. Het parcours is niet zo uitgesproken in haar voordeel als afgelopen jaren wel eens het geval is geweest, maar ik denk dat ze ook op deze omloop heel goed uit de voeten kan. In vergelijking met Marianne mist Anna één troef en dat is een sprint waarmee ze álle overgebleven tegenstandsters zou kunnen verslaan. Daarom is het zaak om het daar niet op aan te laten komen. Maar we hebben natuurlijk ook in de breedte een zeer sterke selectie bij de vrouwen. Ik denk dat Lucinda Brand en Ellen van Dijk zeker ook troeven kunnen zijn voor ons in Richmond. We kunnen meerdere opties open houden, maar Anna is op voorhand wel degene die het vertrouwen krijgt van het kopvrouwschap.”

Tijdrijden

Lammerts oogstte de afgelopen seizoenen ook op het WK Tijdrijden medailles. “We hebben ook op de tijdrit natuurlijk kanshebbers. Ellen van Dijk en Anna van der Breggen hebben laten topprestaties laten zien dit jaar. Zij gaan beiden voor het podium. Dat geldt bij de mannen ook voor Tom Dumoulin. Ik hoop dat hij voldoende hersteld is van de Vuelta. Van Wilco Kelderman verwacht ik een top 10 plaats.”Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl