Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Jaap de Man wil zich bij Team 3M waarmaken

Jaap de Man wil zich bij Team 3M waarmaken

Donderdag 29 oktober 2015

Interviews - Jaap de Man en de technische leiding van Team 3M zijn vorige week met elkaar overeengekomen om weer een jaar met elkaar verder te gaan. De Spijkenisser gaat bij de continentale wielerequipe uit België in 2016 zijn derde seizoen in.

Tekst: Dan Rolandus; Foto: Sportfoto

De semiprofessional kreeg halverwege het afgelopen wielerjaar te kampen met een parasiet in de darmen waarop het vanaf half juni een story werd van kommer en kwel. "Ik ben blij dat de mensen bij Team 3M vertrouwen in mij hebben gehouden", klonk Jaap de Man bijna opgelucht. "Ik heb half juni, waarschijnlijk in het buitenland, een parasiet in de darmen opgelopen. Na de antibioticakuur ben ik weer gaan fietsen, trainen en heb ook het NK in Emmen nog gereden, maar de klachten bleven aanhouden. Vervolgens weer in de medicijnen en drie weken revalideren, maar het seizoen kabbelde intussen wel naar het einde. Ik heb nu een medicijn waarop de darmen rustig en stabiel blijven. Sinds vier weken zijn de klachten over en heb geen naweeën meer van de parasiet. Ik voel me voor negentig procent weer goed." De 22-jarige coureur uit Spijkenisse stapte vervolgens naar de leiding van Team 3M om over zijn toekomst te praten. "De manager (Bernard Moerman, DR) sprak zijn vertrouwen in mij uit, doelde daarmee op de goede klasseringen in Ierland en de zware 1.1 profwedstrijden waarin ik goed mijn werk heb kunnen doen. Zij wisten ook dat ik medisch een slechte periode heb doorgemaakt en weten wat zij in de wedstrijd aan mij hebben."

Ierland uitschieter

"Ierland (An Post Rás, DR) was een mooie uitschieter", kijkt Jaap de Man met plezier terug op de UCI 2.2 etappekoers in Groot Brittannië. "Daar heb ik mezelf ook verbaasd, en dat terwijl ik op het laatste moment aan de ploeg werd toegevoegd, want ik had Olympia’s Tour in het hoofd. Het was best even balen dat ik niet in OT werd opgesteld. Nadat ik de teleurstelling had verwerkt heb ik me volledig gefocust op Ierland." De aanvaller pursang behaalde in de etappekoers liefst vijf top-10 klasseringen en eindigde als zesde in het eindklassement achter onder anderen de Oostenrijkse eindwinnaar Lukas Pöstlberger (Titol Cycling). "Ik zat in de eerste etappe gelijk mee in de kopgroep en vervolgens deed ik, op één belangrijke dag na, telkens mee om de prijzen. Het was shit dat ik in de vierde etappe de slag miste en vier minuten verloor. Daarmee verspeelde ik uiteindelijk mijn podiumplaats en de witte jongerentrui. Maar ik heb wel laten zien dat ik als kopman meer kan dan alleen een goede knecht te zijn. Daarnaast heb ik ook in zware profkoersen als de Driedaagse De Panne (UCI 1.HC) mijn werk kunnen doen."

Stappen

De Nederland-Belgische wielerformatie bestaat in 2016 uit achttien renners onder wie de nieuwkomers Ricardo van Dongen, Yoeri Havik (beiden SEG Racing), Bob Schoonbroodt (Parkhotel Valkenburg), Pjotr Havik (Rabobank Development Team) en de Belg Jerome Kerf (Verandas Willems). Naast Jaap de Man behoort de Hellevoeter Michael Vingerling ook tot het team van manager Bernard Moerman. "De leiding heeft te kennen gegeven dat zij voor elke renner doelen gaan stellen", sluit de voormalige renner van PRC Delta, UWTC De Volharding, Rucanor-Line en Croford, af. "Onze wielerkalender wordt zo ’n half november bekend gemaakt, dan ga ik meer weten. Yoeri Havik is een goede sprinter, dus zal ik wellicht ook voor hem de sprint aan moeten trekken. Maar ik hoop ook als kopman mijn kansen te krijgen. Elke renner krijgt de kans om op die wijze een stapje verder te komen. Daarbij is het mooi dat we naast de koersen in Nederland en België ook gaan rijden in Frankrijk. De zware wedstrijden in het voorjaar liggen mij op een geaccidenteerd parcours van op en af het best. Ik ben een pure aanvaller, die het in een klein groepje ook kunt afmaken. Ik hoop in 2016 weer stappen te maken. Nee, ik ga op misschien een strandrace en een veldritje na niet meer crossen. Mijn focus ligt volledig op de weg. De eerste wedstrijden beginnen met 3M in februari (wellicht Mallorca, Ruta del Sol, Volta Algarve, DR), dus zal ik er in de maanden november, december en januari voor moeten zorgen om in februari topfit te zijn. Ik hoop er in 2016 weer volle bak tegenaan te kunnen gaan."

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl