Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Iris Slappendel kijkt uit naar avontuur United Healthcare

Iris Slappendel kijkt uit naar avontuur United Healthcare

Zondag 20 december 2015

Interviews - Iris Slappendel heeft haar eerste strandzege van het seizoen te pakken door in Castricum aan Zee de Deining D-Day Strandrace op haar naam te schrijven. De eliterenster uit de Zwitserse Bigla formatie nam in de Noord-Hollandse badplaats achtereenvolgens Rozanne Slik en nationaal strandracekampioene Pauliena Rooijakkers (beiden Parkhotel Valkenburg) mee op het podium.  

Tekst: Dan Rolandus 

"Het is leuk dat ik heb gewonnen, maar ik zie het toch meer als een training,’’ geeft de 30-jarige Iris Slappendel hiermee aan dat haar prioriteit het komende seizoen vooral weer op de weg zal liggen. ,,Het was na Texel, waar ik te kampen kreeg met materiaalpech, en het NK in Noordwijk pas mijn derde strandwedstrijd. ,,Ik train door de zachte weersomstandigheden veel op de weg, stap op de mountainbike en doe daarnaast veel aan krachttraining. De strandraces zijn flink in opkomst, het wint aan populariteit, het is ook leuk om te doen, maar als men de strandraces vooral bij de vrouwen serieus wilt nemen, dan zal er toch een aparte startregeling moeten plaatsvinden. Op Texel was het een echte wedstrijd voor vrouwen, dat is ook eerlijker. Noordwijk was voor de vrouwen NK-onwaardig. Net als in Castricum en veel andere strandraces starten de mannen tegelijk met de vrouwen. Kan je als vrouw voorin mee met de eerste mannengroep, dan rijdt dat een stuk prettiger. We zaten met zo ’n vijf vrouwen met het windje in de rug in de eerste groep. Ik zat bij het keerpunt mee in de eerste groep, in de luwte van de mannen. Maar zit je als vrouw bijvoorbeeld vanuit de tweede groep in de achtervolging, dan wordt zij geholpen door de mannen, die het gat voor je dicht dichtrijden. Ik ben van mening dat, indien je de strandrace voor vrouwen serieus wilt nemen, dit niet mag voorkomen. Het komt teveel voor dat de meiden door de mannen worden geholpen om een goede klassering te bereiken. De enige oplossing is een aparte strandrace voor vrouwen.’’

Koerswijziging

Iris Slappendel rijdt na één seizoen Bigla het komende wielerjaar voor de Amerikaanse wielerstal United Healtcare. ,,Bigla heeft mij sportief niet gebracht van wat ik er van had gehoopt,’’ geeft de nationaal wegkampioene van 2014 uit het Zuid-Hollandse Ouderkerk aan den IJssel hiermee aan al weer toe te zijn aan een nieuw avontuur. ,,Ik heb zelfs even gedacht aan stoppen. Je moet er heel veel voor doen om de wielersport op topniveau te kunnen bedrijven, maar je wilt er ook plezier en waardering aan beleven. Gelet op de belangstelling van andere ploegen vond ik het toch zonde om te stoppen.’’ Dus belandde de voormalige renster van Vrienden van het Platteland, Flexpoint, Cervélo en Rabobank bij UHC. ,,Ik heb een goed gesprek gehad met de leiding. UHC bood mij een goed programma aan,’’ sluit de eliterenster, die bij een UCI-team begint aan haar dertiende seizoen, af. ,,Ik zie bij UHC uit naar een nieuw avontuur, ken alleen Linda Villumsen. Het programma zal ook een stuk afwijken van het programma dat ik gewend ben. De meeste UCI-ploegen werken het Europese programma af en dat heb ik stilaan wel gezien. Het programma wordt met Europa nu afgewisseld met koersen in Amerika en Argentinië. Mijn eerste wedstrijd is een etappekoers van een week in Argentinië (Tour de San Luis), ga vervolgens met de ploeg op trainingskamp in Florida, vlieg dan door naar Quatar voor de Ladies Tour Quatar en kom dan terug naar Holland. De hele ploeg komt dan over naar Europa. Rijden we vanaf Het Nieuwsblad tot en met de Energiewacht Tour in Europa en werken dan in april een programma af in Amerika (o.a. Joey Martin Stage Race en Silver City ’s Tour Gila, DR). Daar heb ik echt zin in. Nee, de Olympische Spelen is niet zozeer een doel, sluit het ook niet uit, maar de kwalificatie om Rio te halen zal een moeilijk verhaal worden. Ik heb mijn zinnen gezet op de (voorjaars)klassiekers, het NK op Goeree-Overflakkee en het WK in Quatar,’’ aldus Iris Slappendel.



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl