Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Jesper Asselman legt de lat weer hoger

Jesper Asselman legt de lat weer hoger

Dinsdag 05 januari 2016

Interviews - Jesper Asselman beleefde in het achterliggende wegseizoen als eerstejaars professional zijn finest hour in de Eneco Tour. Door de gesprokkelde boni-seconden in de tussensprints van enkele etappes in de belangrijkste etappekoers over Neerlands wegen werd hem enkele dagen de leiderstrui over de schouders getrokken.

Tekst: Dan Rolandus; Foto: © Sportfoto 

Roompot Oranje Peloton kreeg op augustus 2014 in Breda een wildcard aangeboden voor de Eneco Tour. "Dat was heel speciaal, want we hebben de wildcard precies een jaar later in dezelfde stad kunnen waarmaken", herinnerde Jesper Asselman het mooiste moment uit zijn profwielercarrière en meteen het eerste succesje van de Roompot equipe maar al te goed. Het succes in de Eneco Tour werkte kennelijk als een medicijn, want Maurits Lammertink en Dylan Groenewegen, die er al een paar keer dicht bij zat, behaalden prompt een overwinning. "Als het eenmaal de goede kant oprolt en je mag daar deel van uitmaken is dat super gaaf en voel je het zelfvertrouwen alleen maar toenemen.’ De Wateringer is al enige tijd competitief bezig zich tijdens de nationale baanwedstrijden en de wegtrainingen optimaal voor te bereiden op het komende wegseizoen. ‘Het is tot nog toe superweer, doelde de voormalige coureur uit de continentale teams van Van Vliet-EBH Elshof, Rabobank, Raiko Stölting en Metec op het feit dat hij niet naar het warme zuiden hoefde uit te vliegen om onder een behaaglijk temperatuurtje zijn conditie op peil te brengen. ‘Ik heb besloten om onder de huidige gunstige weersomstandigheden in Nederland te blijven, train veel in het gebied rondom Arnhem, zoals de Postbank en de dijken in het rivierengebied van Nijmegen. Als ik bij mijn ouders ben, train ik in het Westland. Al met al een mooi uitgestrekt en gevarieerd trainingsgebied."

Qatar

Jesper Asselman liet vervolgens weten vanuit de etappekoersen van Qatar en Oman in februari toe te werken naar de Vlaamse voorjaarsklassiekers. "Ik wil goed zijn in de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Nee, we hebben geen uitgesproken kopman. We hebben diverse renners, die “finale” kunnen rijden, daar ben ik er ook één van. Het is een fijn gevoel als je in een beschermde rol je rust kunt pakken zonder te verslappen. Het wordt weer een belangrijk jaar, zoals altijd overigens. Het is voor mij belangrijk om door te groeien en zie dan wel wat de toekomst zal brengen." 

Zesdaagse

Maar ook de Zesdaagse van Rotterdam, die aanstaande donderdag in het Sportpaleis Ahoy in gang wordt geschoten is een belangrijke peiler voor de in Arnhem woonachtige Westlander. Zo werd hij in het Amsterdamse Velodrome achter gangmaker Herman Bakker dernykampioen van Nederland. "Dat was meteen een mooie voorbereiding op de Zesdaagse." Jesper Asselman behaalde in Sportpaleis Alkmaar ook nog derde plaatsen op zowel de scratch als op de puntenkoers. "Het NK op de baan was die dag van een hoogwaardig niveau en was dus best blij met mijn podiumplaatsen." De dagen na de Kerst werden er wederom mooie onderdelen op de piste in Alkmaar afgewerkt. De circa 1500 toeschouwers (!) waren vooral gekomen voor het koningsonderdeel, de koppelkoers. Dylan van Baarle en Yoeri Havik prolongeerde hun titel met volle overtuiging. Daarachter was er de strijd om plaats twee tussen de koppels Michael Vingerling/Melvin van Zijl en Nick Stöpler/Jesper Asselman. "Het was onmogelijk om een ronde te pakken, want Van Baarle en Havik waren veruit de sterkste, dus was het voor ons belangrijk zoveel mogelijk punten te pakken in de sprints en daarin zijn we geslaagd." Jesper Asselman kijkt uit naar het wielerspektakel, de Six van Rotterdam. Hij heeft in de vorige edities van Rotterdam, Amsterdam en onlangs samen met Wesley Kreder nog in Londen aardig wat ervaring opgedaan. "Achter de toppers (zoals Iljo Keisse, Niki Terpstra, Kenny de Ketele, Jasper de Buyst, DR) hoop ik met mijn koppelgenoot een gooi te doen naar een plaats bij de eerste vijf en te gaan voor enkele onderdelen. Ik maak elk jaar wel stappen en win dan ook wel een onderdeel, zoals in Rotterdam een dernykoers. De scratch, puntenkoers en achter de derny ’s liggen mij het best, maar daarnaast vind ik de koppelkoers het mooiste onderdeel van de baansport. Voor Londen heb ik nauwelijks op de baan kunnen trainen, was daarvoor nog gevallen in Parijs-Tours. Best jammer, want Londen was een mooie zesdaagse van een hoog niveau waar hard werd gereden. Rotterdam gaat zeker weer een happening worden."

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl