Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Floris Gerts klaar voor debuut Down Under

Floris Gerts klaar voor debuut Down Under

Donderdag 07 januari 2016

Interviews - "Normaal? Nee, dit is helemaal niet normaal. Het gaat allemaal zo snel. Na vorig seizoen heb ik even rust gehad, de Kerst thuis gevierd en nu zit ik alweer hier", zo vertelt Floris Gerts vanuit het Hilton hotel in het Australische Adelaide.

Tekst: Richard Bender

Gerts is sinds 1 januari officieel in dienst van het WorldTour team van BMC. De nieuwbakken prof mag van zijn werkgever direct aantreden voor de eerste WorldTour-wedstrijd van dit seizoen: de Tour Down Under. "Misschien besef ik nog niet helemaal wat er allemaal gebeurt."

Zichzelf verrast

Gerts dankt zijn deelname aan de Tour Down Under aan een prima seizoen in 2015. De beloning hiervoor kwam in de zomer: Gerts mocht stage lopen bij het WorldTour-team van BMC. "Die stageplek was natuurlijk fantastisch, maar het verraste mij niet dat ik die kans kreeg. Gezien mijn uitslagen was dat een logisch gevolg. Het was voor mij wel heel verrassend hoe ik presteerde afgelopen jaar. Vooral in de periode voor de zomer heb ik mijzelf echt verbaasd." Ook in zijn stageperiode drukte Gerts zijn neus meerdere keren nadrukkelijk aan het venster. "Ik voelde mij heel sterk in die periode. Je rijdt natuurlijk vooral in dienst van het team, maar in de Impanis-Peter Van Petegem mocht ik voor eigen kans gaan. Dat ik daar direct podium kon rijden, was opnieuw een bijzondere ervaring."

Een heel peloton grote namen

Het WorldTour-team van BMC kreeg lange tijd de stempel 'het Barcelona van het wielrennen'. Inmiddels is die term wat vervaagd en zijn er ook andere teams die aanspraak maken op die titel. BMC is desalniettemin nog steeds één van grootste ploegen in het peloton en dat maakt indruk. Gerts: "Dit is heel gaaf. Het voelt als een groot avontuur. Tijdens het trainingskamp in Spanje heb ik alle renners van het team gezien en gesproken. Philippe Gilbert natuurlijk, maar ook alle andere bekende namen uit het team."

Niveau hoger

In de Tour Down Under zal de neoprof nog meer klinkende namen uit het hedendaagse wielrennen treffen: "Het hele peloton bestaat uit grote namen. Eind vorig jaar was het nog een beetje gemixt, maar nu ligt het hele niveau een stuk hoger. Deze hele wedstrijd is bijzonder voor mij. Mijn eerste profkoers is gelijk een WorldTour-wedstrijd en dan mag je ook nog gelijk naar Australië. Eerder was het altijd trainen, trainen, trainen. Nu komen daar veel leuke dingen bij. Andere landen bezoeken en andere wedstrijden rijden. Ik heb er heel veel zin in. Ik zie het echt als een enorm mooi avontuur."

Mengeling van wedstrijden en functies

Komend seizoen hoopt Gerts zich wederom verder te ontwikkelen. Zijn aanvallende rijden in de laatste maanden van het afgelopen seizoen is ook bij de buitenwacht niet onopgemerkt gebleven: "Ik blijf met dezelfde instelling koersen: altijd alles geven. Na de Tour Down Under zal ik een aantal koersen in Vlaanderen gaan rijden. In wedstrijden als Kuurne-Brussel-Kuurne zal ik weer andere renners gaan helpen en in de Driedaagse van West-Vlaanderen zal ik meer voor eigen kans mogen rijden. Daarnaast staan er ook een aantal kleinere rondenwedstrijden op het programma. Het zal dit jaar een mengeling worden van diverse wedstrijden met verschillende functies. Dat is volgens mij ook de beste manier om door te groeien en te leren."

Mezelf laten zien

Tijdens het interview zijn Richie Porte en Rohan Dennis nog in voorbereiding op de Australische Nationale Kampioenschappen. De twee thuisrijders zullen zich later aansluiten bij het team. "Richie en Rohan zijn de kopmannen. We gaan proberen om in deze Tour Down Under met één van hen opnieuw de overwinning te pakken." Dennis won de Australische WorldTour-koers vorig jaar. Porte, toen nog uitkomend voor Sky, werd in diezelfde editie tweede. Gerts: "Alles draait om die twee, dat is logisch. Ik ga alles geven om ze zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast verwacht ik zeker de kans te krijgen om ook mezelf van voren te laten zien."

Foto: © Sportfoto, inzet: eigen foto Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl