Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Demi de Jong mikt ook op eigen succes

Demi de Jong mikt ook op eigen succes

Zaterdag 30 januari 2016

Interviews - Demi de Jong doorstond de overstap van de junior-vrouwen naar de vrouwentopformatie van Boels-Dolmans Cycling Team de afgelopen jaren met glans. In haar tweede seizoen op het hoogste niveau wist ze de nationale beloftentitel in Emmen te veroveren na een sterk gereden kampioenschap. En steeds vaker voelde ze dat ze haar ploeggenoten daadwerkelijk bij kon staan. In 2016 hoopt de Brabantse opnieuw een stap te zetten, van nut te zijn voor de ploeg, maar ook zo nu en dan voor eigen kans te gaan.

Tekst: Roy Schriemer; Foto's: Sportfoto

De Jong weet zelf ook wel dat ze in de topwedstrijden –waar de ploeg ijzers als Lizzie Armitstead, Ellen van Dijk en Megan Guarnier  in het vuur heeft – toch vaak in een dienende rol zal acteren. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen eigen ambities heeft voor 2016.  “In de zwaardere koersen blijf ik knechten voor de toppers, maar in de wat minder zware koersen of koersen die mij liggen (heuvelachtig of in slecht weer) hoop ik hier en daar eens voor mijn eigen kansen te kunnen gaan. Afgelopen jaar merkte ik dat ik sterker werd en langer in de finale mee kon. In wedstrijden als Luxemburg, Emakumeen Bira en Gooik-Geraardsbergen-Gooik. Ik hoop ook Gent-Wevelgem te rijden, dit vind ik een erg mooie koers met vaak slechte weersomstandigheden.  Ook ben ik me meer op mijn tijdritten gaan toeleggen, bij de junior-vrouwen was dat toch een speerpunt en ik wil kijken of ik me daar ook in deze categorie mee kan onderscheiden. Ik heb vaker kunnen trainen, nu ik ook thuis een eigen tijdritfiets heb. In de training op de ploegentijdrit ging het alvast heel goed op ons trainingskamp.  Ook mijn sprint is een onderdeel waar ik meer aan wil werken. Bij de junior-vrouwen ben ik een keer hard gevallen in de sprint en was ik lang te bang om me in de sprint te mengen. Maar vorig jaar was ik daar overheen en ging het me weer redelijk af. Als er een keer kansen voor me zijn, wil ik zeker eens proberen waar het me brengt.”

Geen EK en NK

Aanvankelijk had De Jong met de nationale en Europese titelstrijd voor beloften-vrouwen ook twee belangrijke doelen, maar beide wedstrijden werden geschrapt. “Jammer, ik hoop dat het EK toch weer eens terug keert, het is best lastig om als jonge renster direct om de prijzen mee te doen en zo’n wedstrijd is dan toch een doel voor ons om naar toe te werken. Het NK is natuurlijk ook jammer, maar aan de andere kant is het  ook wel weer bijzonder om de enige te zijn die deze trui ooit heeft weten te veroveren.”  Sinds deze winter zijn er in huize De Jong twee rood-wit-blauwe truien te bewonderen.  Demi de Jong is de jongere zus van Thalita de Jong, de Nederlands kampioene in het veld. Waar Demi de kleuren van Boels-Dolmans verdedigt, draagt Thalita het tricot van Rabo-Liv. “Door haar ben ik gaan fietsen, we hebben in de familie verder geen wielrenners. Ik ging naar de wedstrijden en dat sprak me aan. Bij de vrouwen zijn we voor het eerst bij elkaar in dezelfde categorie gaan fietsen. Thalita is natuurlijk wat ouder en kon al eerder goed mee komen in het peloton. Maar dat niet zij maar ik vorig jaar de titel in Emmen won, was voor mij wel een teken aan de wand dat de kloof wel kleiner wordt.”

Andere belangen

In de voorlaatste rit van de Boels Holland Ladies Tour kwamen de twee elkaar tegen in de kopgroep. “Als je in een andere ploeg rijdt, zijn de belangen ook wel eens anders. Toen Thalita weg reed, sprong er eerst een ploeggenote achter aan, maar die kreeg de kloof niet dicht. Toen probeerde ik het en ik maakte de aansluiting wel. De begroeting was niet echt hartelijk nee, maar dat is in het vuur van de strijd en we konden er later ook wel om lachen. En ook het peloton had er veel lol om. We zullen hopelijk elkaar nog vaker tegen komen voorin de koers.”  In de ploeg is Chantal Blaak een renster die zich over haar ontfermt. “Ze coacht me een beetje in de koers en spreekt me bemoedigend toe. Dat is best prettig en geeft vertrouwen. Ze hoeft het natuurlijk niet te doen.”

Niet naar Zolder

De Nederlands beloftenkampioene reist niet af naar Heusden-Zolder om met eigen ogen te kijken naar het wereldkampioenschap veldrijden, waar haar zus steeds meer tot de favorietes gerekend wordt voor een medaille. “Ik kijk thuis.”  Voor wie ze gaat supporteren, haar ploeggenote Nikki Harris of haar zus, laat ze in het midden. “Als één van de twee wint, is het altijd goed toch?” Zelf wil ze komende winter ook meer gaan crossen.   “Ik heb dit jaar een crossfiets gekocht om de winter door te komen. Normaal had ik altijd een mountainbike en reed ik wat toertochten in de winter. Deze winter deed ik dat ook en heb ik wat crossen meegepikt. Dit jaar was het doel meer om kennis te maken met het crossen en mijn techniek te verbeteren, volgend seizoen wil ik meer crossen rijden.”

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl