Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Tom Dumoulin 'Vaker laten zien dat ik een goed wielrenner ben'

Tom Dumoulin 'Vaker laten zien dat ik een goed wielrenner ben'

Zaterdag 25 mei 2013

Interviews - CyclingOnline.nl interviewt iedere week een prominent uit de wielersport. Dit keer Tom Dumoulin, renner van Argos-Shimano. De jonge Limburger vertelt over zijn seizoen tot dusver, zijn plannen voor het tweede deel van het seizoen en de Ronde van België, waar hij als tweede eindigde in de tijdrit. ‘Dat was mijn beste tijdrit ooit.’

Ronde van België Deel I
“Bij de warming-up voelde ik me al heel erg goed. Ik schoot alleen een beetje in de stress toen het weer omsloeg vlak voordat ik moest starten. Ik dacht: meer pech kun je gewoon niet hebben. Maar ik ben er gewoon voor gegaan, al nam ik wel iets minder risico in de bochten. Qua gevoel was dit de beste tijdrit van mijn leven. En qua resultaat kwam het er ook uit. Alleen wereldkampioen Tony Martin was sneller. Maar dat is geen schande lijkt me. Die man is van een ander level.”

Overbruggen
“Het grootste verschil tussen Tony Martin en mij is onze houding. Hij heeft smalle schouders, waardoor hij ontzettend aerodynamisch op de fiets kan zitten. Qua vermogen schijnt hij overigens niet eens zo veel met mij te verschillen. Alleen omdat ik groter ben, moet ik gewoon meer watt wegtrappen om tot dezelfde snelheid te komen. Ik weet niet of ik ooit in staat ben dat gat naar hem te overbruggen. Ik focus me niet alleen op mijn tijdrit, maar ook op klassiekers bijvoorbeeld. Daardoor heb ik iets meer duurvermogen nodig, en dat gaat altijd weer een heel klein beetje ten koste van je tijdrit. Maar het is te combineren. Vooral als je je seizoen goed indeelt en je weet wanneer je waar goed wilt zijn. Ik hoop in de toekomst in beide disciplines met de top mee te draaien.”

Seizoen Deel I
“Over het eerste gedeelte van mijn seizoen ben ik half tevreden. Ik reed heel goed in de Tirreno (11e in de tijdrit en de dag daarvoor in vlucht van de dag, red.) en De Panne, maar daarna was het niet veel soeps meer. Ja, ik ben gevallen in de Omloop van de Sarthe. Daardoor was mijn voorbereiding op de klassiekers niet perfect. Je kunt dat als excuus aanwenden, maar dat is makkelijk. In Luik-Bastenaken-Luik had ik er echt geen last meer van, en in Romandië al helemaal niet meer. Toch liep het daar ook niet zoals ik wilde.”

Seizoen Deel II
“Dus na Romandië heb ik even rust genomen wat betreft wedstrijden. Ik heb veel getraind en ben klaar voor het tweede blok van dit jaar. Ik heb al een paar keer laten zien dat ik een goede wielrenner ben, en ik hoop dat de komende tijd nog vaker kan doen. Dat ik daarin ook wat constanter word.”

Tour de France
“De selectie voor de Tour de France is nog niet bekend. Ik denk dat alleen Marcel Kittel zeker is van een plaats in de Tourploeg. En John Degenkolb zal ook wel rijden. Maar mocht de ploeg me willen meenemen, dan kunnen ze op me rekenen. Als ik meega is het in eerste instantie om ervaring op te doen en de ploeg proberen te helpen aan een ritzege. Maar daarnaast zou ik graag een keer mee zitten in een ontsnapping en willen kijken waar ik zou staan in de tijdritten.”

NK’s
Het NK tijdrijden in Winsum is echt een doel van me. Het NK tijdrijden bestaat alleen wel uit lange, rechte, vlakke stukken. Dat is niet echt in mijn voordeel, maar ik zou daar toch heel graag op het podium eindigen. Ook tijdens het NK op de weg in Kerkrade wil ik goed zijn. Dat is weer iets meer mijn parcours.”

Matthieu Sprick (ploegmaat, kreeg deze week een lichte beroerte)
“Wat er met Matthieu is gebeurd, is verschrikkelijk. Veel meer kun je er niet over zeggen. Helaas is het zo. Ik ken hem goed. Omdat er bij ons vaak een oudere renner de kamer deelt met een jongere renner, is hij vaak mijn ‘roomy’. Het is ontzettend lieve man. Ik vind het ontzettend klote en ik hoop dat hij hier zo goed mogelijk uitkomt.”

Ronde van België Deel II
“Of er nog meer inzit dan de tweede plaats? Dat wordt moeilijk. De komende twee zware ritten, liggen mij zeker. Maar of ik voorbij Martin kan? Hij heeft een heel sterke ploeg om zich heen. Ze zitten met vier man bij de eerste vijf, die laten mij niet zomaar rijden. Ik hoop in ieder geval mijn tweede plaats veilig te stellen. En ik heb nu de witte trui voor beste jongere, die wil ik ook sowieso mee naar huis nemen. In het jongerenklassement heb ik nu ook een behoorlijke voorsprong, dus er moet echt iets geks gebeuren, wil ik die nog kwijtraken.”Tags: Dumoulin

Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl