Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Jordi Talen wil na leerjaar oogsten

Jordi Talen wil na leerjaar oogsten

Dinsdag 15 maart 2016

Interviews - Jordi Talen heeft zich zodanig voorbereid dat hij in het wielerjaar 2016 beslagen ten ijs wil komen."‘Ik heb na het seizoen vier weken rust genomen en dat heeft goed uitgepakt", zegt de Spijkenisser, die zijn tweede seizoen ingaat als belofterenner. Hij heeft voor dit jaar zijn pijlen gericht op het NK op Goeree-Overflakkee in juni en de etappekoers van Olympia ’s Tour.

Tekst en foto: Dan Rolandus

"Ik ben in november weer rustig in gang geschoten met enkele toertochten in Woensdrecht en Hoogerheide en buiten de trainingen nog drie nationale crossen gereden in Amersfoort, Boxtel en Vorden’, gaat de 19-jarige renner uit de continentale wielerformatie van Join-S/De Rijke verder. "Crossen vind ik leuk, lekker een uurtje afzien in het veld. Bovendien kan ik de cross goed gebruiken in de aanloop naar het wegseizoen." Jordi Talen zette de voorbereiding vervolgens in januari voort in het Spaanse Aguilas in de provincie Murcia. "Het was mooi weer heb daar goed kunnen trainen en voelde me meteen fit. Ik heb de training thuis weer opgevoerd met de standaard wintertraining, duur- en intervaltrainingen waarna we in februari met de ploeg naar Cambrils zijn geweest en weer volle bak hebben getraind. Ik merkte in Spanje dat ik stappen heb gemaakt, met de hulp van mijn trainer (Matthieu Heijboer, DR) een betere basis heb gelegd dan vorig jaar. Zo heb ik een nietszeggend wedstrijdje bij de beloften gewonnen, maar winnen is winnen en dat voelt best lekker. Het belangrijkste is dat ik tijdens de winter fit ben gebleven. Vorig jaar was dat duidelijk minder, kampte ik met een voorhoofdholte ontsteking. Fit zijn scheelt enorm in de conditie en dat is waarin ik nu sta."

Snotaap

Jordi Talen heeft het afgelopen seizoen ervaren dat de overstap van de junioren naar het grote mannenwerk best groot en pittig is geweest. "De overstap was vooral in de beginperiode zwaar, maar daarna heb ik er, zonder uitschieters, uit gehaald wat er inzat. De UCI 1.1 wedstrijden waren nog te zwaar, maar in de 1.2 wedstrijden kon ik goed meekomen, zo ook in de profkermiskoersen in België. Zoals ik er nu insta kan het alleen maar beter worden. Zo heb ik veel geleerd van mijn ploeggenoten, maar vooral ook van mijn vader (oud-prof en hardrijder “Big”John Talen, DR). Mijn ouders zijn overigens heel belangrijk, gaan altijd mee en ik doe veel praktijkkennis op van mijn vader. Zo is het belangrijk krachten te sparen door in het peloton niet onnodig in de wind te rijden, maar meer de luwte te zoeken of het goede kantje te kiezen. Dat scheelt enorm veel kracht, die je in de finale goed kunt gebruiken. Want dat is wat ik dit jaar wil, finalerijden. Het speelse uit mijn juniorentijd is er nu wel uit, weet ook dat ik de zaken professioneler moet aanpakken. Ik kwam uit de junioren en dan zag je die mannen al denken, daar komt weer zo ’n snotaap aanrollen. Zo werd ik ook door mannen als een oud-prof als Wouter Mol op bepaalde dingen gewezen. Ik doe m ’n eigen ding, maar zij hebben me met kleine dingetjes best goed geholpen."De voormalige jeugdrenner van DRC de Mol en De Jonge Renner begon aanstaande zondag in Sint Willebrord tijdens de 40e Dorpenomloop Rucphen (UCI 1.2) aan het nieuwe seizoen, hij werd er tiende. Jordi Talen komt de komende weken in actie in Wanzele-Koerse, de Ronde van Groningen, de Houtse Linies, de Altena Biesbosch Ronde en een etappekoers Tour of Mersin in Turkije, af. "Iedereen in de ploeg moet zich weer bewijzen. Ik ben nu tweedejaars, wil in de 1.2 meedoen in de finale en in de nationale wedstrijden gaan voor het podium. Ik wil het hele jaar goed zijn, het voorjaar hardheid opdoen, maar wil vooral top zijn op het NK voor beloften op Goeree-Overflakkee en Olympia ’s Tour. Nee, ik heb het NK-parcours nog niet specifiek gereden, maar het gaat met een beetje wind een mooie koers worden. Het seizoen is voor mij geslaagd als ik op het NK podium heb gereden en een klassieker heb gewonnen."

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl