Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Lammertink wil topklassering in Amstel Gold Race

Lammertink wil topklassering in Amstel Gold Race

Donderdag 14 april 2016

Interviews - Het is de dag na de Brabantse Pijl. In een wazig lentezonnetje is Maurits Lammertink ‘de beentjes’ lekker aan het losfietsen, want na zijn keurige zevende plaats in die Belgische eendagskoers wacht komende zondag alweer een belangrijke afspraak.

Tekst: Richard Bender; Foto: Sportfoto

De complete familie Lammertink zal dan langs het parcours van de Amstel Gold Race staan om te juichen voor hun ‘Maurits’. De 25-jarige coureur van Roompot Oranje Peloton staat alweer voor de derde maal aan het vertrek van de Gold Race en mikt op een klassering bij de beste twintig: “Ik ga er alles aan doen om er in de finale nog bij te zitten, maar van een koers als de Amstel moet je ook durven te genieten.”

Lammertink: “Beter doen dan vorig jaar”

De 25-jarige talentvolle renner rijdt dit voorjaar alle heuvelklassiekers en gaat na zijn keurige optreden in de Brabantse Pijl met vertrouwen richting de Amstel Gold Race: “Ik heb woensdag bewezen dat de benen goed zijn. De Amstel is nog een niveautje hoger. Er rijden meer grote ploegen  mee en er zijn nog meer sterkere renners bij. Het is dus afwachten waar ik sta. Ik weet wel gewoon dat Limburg mij erg goed ligt. Vorig jaar heb ik bewezen dat ik tot in de finale mee kan.”

In 2013 debuteerde Lammertink met een 88e stek op ruim negen minuten van de Tsjechische winnaar Roman Kreuziger. Vorig jaar wist hij als 21ste te eindigen door in de tweede groep -  die op achttien seconden van winnaar Michal Kwiatkowski binnenkwam - naar een derde plaats te sprinten. “Mijn doel is om zondag beter te doen dan vorig jaar. Ik wil er gewoon weer bij zitten en dan zien we wel hoe dat uitpakt.”

Ambitieus

De heuvelspecialist uit Harbrinkhoek steekt in een goede vorm en heeft volop ambities richting de komende wedstrijden. Een scenario dat er lange tijd niet in leek te zitten dit voorjaar: “Het was voor mijzelf ook afwachten hoe het zou gaan. Het voorjaar verliep moeizaam met een sleutelbeenbreuk in januari en daarna ook nog een longontsteking. Gelukkig ben ik weer op tijd in vorm en daar ben ik erg blij mee. Ik heb er keihard voor gewerkt en dat betaalt zich nu uit. In de Brabantse Pijl waren de benen echt goed. Roompot-Oranje Peloton heeft zich als ploeg ook goed laten zien. Berden de Vries ging in het middenstuk mee in de aanval en Pieter Weening ging in de laatste ronde wel heel hard weg. Jammer genoeg was het stuk naar de volgende klim te lang en stond er teveel tegenwind op het stuk naar de klim toe.”

Door het aanvallende rijden van zijn ploeggenoten kon Lammertink zich de hele dag verschuilen in de groep der favorieten: “Mijn benen waren goed, heel goed. Het plan voor mij was sowieso om te wachten tot de laatste klim, want die ligt mij heel goed. Toen die vijf gingen – met daarbij de latere winnaar Peter Vakoc - zat ik net iets te ver van achteren om mee te kunnen. Ik gokte op de klim in de laatste ronde, dat was achteraf misschien een foutje. Desondanks ben ik tevreden met die zevende plek. De Brabantse Pijl is een pittige koers met een slopende finale. Die slotklim ligt mij erg goed, net als de Cauberg overigens.”

“Massasprint naar de laatste bocht”

De Cauberg wordt zondag in volle finale twee keer beklommen. Lammertink beseft dat hij beide keren vooraan moet zitten: “Eerst krijg je die afdaling richting de Cauberg. Daarvoor moet je een goede positie kiezen, want dat gaat supersnel. In feite is dat een massasprint naar die laatste bocht voor de klim. Vervolgens is het van onder tot boven volle bak koers. Dan is het kijken wie er wel of niet meekunnen. Eigenlijk is het vooral de vraag bij wie de benen het laatste vollopen, want na 250 kilometer zit er sowieso niet veel meer op. Zelfs als het lukt om als eerste boven te komen is dat geen garantie dat je om de overwinning mag strijden, dat hebben we vorig jaar gezien aan Philippe Gilbert en Michael Matthews. Die werden op het laatste stuk toch weer teruggepakt. Voor mij is het verplaatsen van de streep gunstig. Ik ben best snel in de sprint van een klein groepje.”

Roompot=Oranje Peloton heeft zich dit voorjaar al vaak in de kijker gereden. Dat is ook voor de Amstel Gold Race weer het doel, al hopen ze bij de ploegleiding ook in de finale een rol te kunnen spelen. Lammertink: “Ik mag mij rustig houden tot aan de finale. Hopelijk kan ik dan samen met Pieter (Weening, red.) de finale rijden. Misschien kunnen we zondag met ze tweeën iets moois neerzetten in Limburg.”

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl