Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Koen de Kort: “Koffie drinken met Gesink en Kruijswijk”

Koen de Kort: “Koffie drinken met Gesink en Kruijswijk”

Dinsdag 28 juni 2016

Interviews - De 33-jarige Koen de Kort verblijft komende maand niet in Frankrijk, maar in zijn woonplaats Girona (Spanje). Zijn ploeg Giant-Alpecin nam hem niet op in de Tourselectie, waardoor De Kort voor het eerst sinds 2012 in juli ‘gewoon’ thuis zal zijn: “Als je als wielrenner in topvorm bent en je mag niet naar de Tour, dan is dat natuurlijk balen.” 

Tekst: Richard Bender; Foto: Sportfoto

Afgelopen maanden stonden voor Koen de Kort volledig in het teken van de Tour de France. Een week voor het NK kreeg dit plan echter een enorme dreun toen hij te horen kreeg dat hij niet tot de negenkoppige selectie voor de Ronde van Frankrijk behoort: “Ik heb me heel lang voorbereid voor deze periode. Ik heb alles gedaan en gelaten wat ik kon om te zorgen dat ik in topvorm ben. De ploeg liet mij alle voorbereidingswedstrijden rijden. Als alles dan voorbij is, hoor je ineens dat je niet mee mag naar de Tour.”  De Kort is er nog steeds behoorlijk ziek van: “Ja, natuurlijk. Dat gevoel is niet 1-2-3 weg. Nu begint het allemaal een beetje los te komen door al die voorbeschouwingen op de Tour. Daardoor word je steeds met je neus op de feiten gedrukt. Eerlijk gezegd ben ik er wel een beetje klaar mee. Ik heb mij eroverheen gezet en richt mij nu op de volgende doelen van dit seizoen.  

Ronde van Spanje

Die volgende doelen zijn de Ronde van Polen en daarna volgt een deelname aan de Vuelta a España: “Dat is wel de bedoeling inderdaad. Er is natuurlijk nog geen selectie bekendgemaakt voor die wedstrijden, maar in principe is het wel het plan dat ik in de Ronde van Spanje start.”  Hoe bereidt hij zich voor op het laatste deel van dit seizoen? “De Vuelta is nog wel een tijdje weg. Polen is wel redelijk snel, maar het probleem is dat ik nu in topvorm ben. Als ik nu die vorm doortrek tot aan Polen, dan is er te weinig tijd om te herstellen en weer op te bouwen richting Spanje. Helemaal doortrekken gaat dus niet lukken. Ik ga nu een weekje rusten en daarna begin ik weer met de opbouw. Na een weekje rust ben je niet ineens alles kwijt, dus ik hoop dat ik in Polen toch nog op niveau ben. Daarna ga ik weer met volle overtuiging werken richting de Vuelta.”

Trek-Segafredo of Etixx-Quickstep? 

De Ronde van Spanje zou weleens zijn laatste grote ronde kunnen zijn in de kleuren van Giant-Alpecin. “Op dit moment heb ik nog geen contract voor volgend jaar. Ik heb bij de ploeg aangegeven dat ik een manager heb en graag wil kijken wat mijn mogelijkheden zijn. Ik heb zeven jaar met plezier bij deze ploeg gereden en nog, maar ik wil eens kijken wat er mogelijk is. Ik ben nou ook op een leeftijd gekomen dat het volgens mij wel een keer goed is dat ik om mij heen ga kijken.”

De Kort wordt in de media gelinkt aan Etixx-Quickstep (waar ex-ploegmaat Marcel Kittel rijdt) en Trek-Segafredo, de mogelijke nieuwe werkgever van sprintbom John Degenkolb. Kloppen de geruchten dat je meegaat naar het nieuwe team van Degenkolb? “Ik weet niet waar John volgend jaar rijdt, dus daar kan ik niets over zeggen. Maar ik spreek natuurlijk wel met veel renners en ik heb wat concretere gesprekken met een aantal ploegen gehad. Mijn manager praat daar nu mee en daar zit Giant-Alpecin ook nog bij. Wat mij betreft zijn alle opties dus nog open.”

Duitse licentie

De ploeg koerst sinds dit seizoen onder Duitse licentie. Een eventueel vertrek heeft daar echter niets mee te maken: “Je merkt er natuurlijk wel iets van. Er is meer aandacht vanuit de Duitse pers, maar die verandering heeft niets te maken met de gesprekken die mijn manager op dit moment aan het voeren is met andere team. Ik zit niet zo vast aan Nederland. Ik ben heel internationaal georiënteerd.” 

In het voorjaar liet De Kort zich een paar keer goed van voren zien. Toch had hij er zelf meer van verwacht, maar een knieblessure en een mislukt slot in Gent-Wevelgem gooide roet in het eten. “Ik vind het nog steeds erg jammer dat ik in Gent-Wevelgem de sprint op een amateuristische manier verpest. Daar zat duidelijk een Top-10 plek in, maar ook daar heb ik weer wat van geleerd. Als je zo lang niet voor jezelf rijdt en dan doe je dat ineens wel, dan kun je een keer een fout maken. Helaas gebeurde dat toen.”

Tour: “Ik was er klaar voor” 

Na de klassiekers heeft De Kort even rust gepakt en daarna begon hij vol goede moed aan het tweede deel van het seizoen, dat in het teken zou staan van zijn tourvoorbereiding: “In California ging het direct al behoorlijk goed. Volgens mij was het voor mijn doen zelfs erg sterk hoe ik bergop en in de sprintvoorbereiding reed. In de Dauphiné had ik een nog iets hoger niveau kunnen halen, door iets meer te rusten. Maar het was allemaal in voorbereiding op de Tour en in die veronderstelling heb ik ook getraind en gekoerst de afgelopen weken. Volgens mij was ik er klaar voor, maar de ploeg besloot helaas anders.” 

Zomerplannen

Naast wielrennen vindt De Kort het enorm leuk om zich met media en sportpsychologie bezig te houden. Zijn studie bewegingswetenschappen stond dan ook voornamelijk in het teken van psychologie. Die kennis past hij ook in het peloton toe: op zichzelf en op jongere renners. “Ik ben niet een renner die de psycholoog is in de ploeg, dat lijkt mij ook niet verstandig. Maar ik vind het wel leuk om het psychologisch aspect van de sport te belichten. Ik lees daar ook veel boeken over.” 

De Kort vervolgt: “Daarnaast vind ik het heel leuk om te reizen, muziek te luisteren of een film te kijken. Ook vind ik het geweldig om in Girona op een terrasje te zitten en een bakje koffie te drinken.” 

En die koffie kan hij deze zomer met stadsgenoot Robert Gesink gaan nuttigen, want ook die rijdt – weliswaar om totaal andere redenen - geen Tour de France: “Ja, inderdaad. Ik heb Robert (Gesink, red.) nog niet gesproken. Ik heb al wel met zijn vrouw Daisy gepraat en we gaan elkaar deze zomer zeker nog zien. Steven Kruijswijk woont ook vlakbij, dus die kan ook aanschuiven”, zegt De Kort met een knipoog.  

Snel duidelijkheid over zijn toekomst

De Tour zal hij maar mondjesmaat en met moeite volgen. Daarvoor is de klap dat hij de grootste wielerronde van het jaar moet missen nog te groot. Komende weken hoopt De Kort vooral op goed nieuws vanuit zijn management. “Net als iedereen wil ik zo snel mogelijk duidelijkheid, want niemand leeft graag in onzekerheid. Het hangt natuurlijk ook af van de gesprekken die mijn manager voert, maar ik heb er goede hoop op dat mijn toekomst binnen afzienbare tijd is veiliggesteld. Tot 1 augustus mogen we daar niets over zeggen, maar hopelijk kan ik na die datum snel vertellen wat ik volgend seizoen ga doen.” 

Foto: © Sportfoto

Speel mee met ons Tourspel, onder de eerste 800 inzenders verloten we bidons van profploegen

 


Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl