Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Ten Dam: 'Tour is reden dat ik nog koers'

Ten Dam: 'Tour is reden dat ik nog koers'

Donderdag 30 juni 2016

Interviews - "Life is good”, hiermee opent Laurens ten Dam zijn vooruitblik op de achtste Tour de France uit zijn carrière. Vorig jaar besloot de karaktervolle renner met zijn gezin een jaar in Amerika te gaan wonen.

Tekst: Richard Bender; Foto's: Sportfoto

Zijn nieuwe ploeg Giant-Alpecin steunde hem hierin en gaf hem de vrijheid die hij nodig had. 'Lau' raakte hierdoor bij de Nederlandse wielervolgers wel enigszins uit beeld: “Dat was ook de bedoeling. Ik wilde meer bij mijn gezin zijn. Dat is werkelijkheid geworden, dus die opdracht is geslaagd. Ik hoop trouwens dat ik in de Tour niet buiten beeld ben”, lacht een ontspannen Ten Dam.

Tourselectie

Zijn Tourselectie was aangekondigd. “Het was al vanaf september vorig jaar duidelijk dat ik gehaald ben voor de Tour; om Warren te helpen. Wat dat betreft blijven we gewoon bij het plan, dus voor mij was het niet echt een verrassing.” Ten Dam vervolgt: “In de Ronde van Californië heb ik zelfs bij de beste 10 gereden, dus zo buiten beeld was het niet. Alleen in Zwitserland was ik buiten beeld. In Californië ben ik op de laatste dag heel hard gevallen. Die pijn begint nu weg te ebben, maar in Zwitserland had ik er nog flink last van.” 

De pijn van de valpartij in Californië heeft hem lang dwarsgezeten, maar met de vorm zit het volgens Ten Dam wel goed: “Eigenlijk was ik heel goed totdat ik viel. Een minuut eerder reed ik nog mijn records en even later lag ik op de grond. Daarna heb ik drie weken lang bijna niet kunnen ademen met mijn rechterlong. Dan hoop je dat alles weer goed is in Zwitserland, maar dat was helaas niet zo. Dat is klote en daar baal je dan zelf nog het meest van. En dan kom je ineens in de situatie dat je je moet gaan verantwoorden voor je Tourselectie en dat terwijl ik twee jaar geleden nog bij de eerste tien reed.” 

Bijzonder

De afgelopen jaren heeft het Nederlandse publiek steeds kunnen genieten van een heroïsche optredens van de inmiddels 35-jarige coureur. Vaak als knecht voor respectievelijk Menchov, Gesink en Mollema: “Vanaf het moment dat ik bij een team reed dat aan de Tour deelnam, heb ik elk jaar de Ronde van Frankrijk gereden. Behalve in 2010, maar toen had ik mijn rug gebroken. Voor mij is het dus niet meer dan normaal dat ik aan de start sta. Vorig jaar was klote omdat ik viel, maar ik denk dat Laurens Ten Dam en de Tour bij elkaar horen.” 

De sympathieke renner hoopt zich ook dit keer weer te laten zien: “Als het aan mij ligt wel en dan hopelijk niet van achteren”, lacht de renner van Giant-Alpecin. Behoort de tandem Lau & Bar tot de mogelijkheden? “Misschien wel of een ‘tripple’ als Tom (Dumoulin, red.) ook nog meedoet voor het klassement”, vertelt hij wederom met een grote glimlach op zijn gezicht.  

Geen klassementsambities

Ten Dam staat deze Tour aan de start zonder enige klassementsambities: “Dat is geweest. Ik ga nu mijn ervaring (in de bergen) overbrengen op Warren en Tom. En de rust proberen te bewaren, ook bij Warren. Maar ik ga niet proberen een klassement te rijden. Een klassement rijden klinkt wel leuk, maar als je ermee bezig bent is het niet leuk hoor. Het is hele tijd stressen en risico’s nemen. Achteraf is de voldoening gigantisch groot, maar op het moment dat je het doet is het zwaar en stressvol. Dit jaar laat ik in een massasprint of waaierritje misschien wel een keer lopen. Dat is soms wel lekker, maar aan de andere kant is de aard van het beestje wel dat ik niets half wil of kan doen.” 

Tour blijft speciaal

Is de Tour nog steeds een bijzondere ervaring? “Ja, dat blijft speciaal. Het is de koers waar ik als jongetje naar keek en als ik dat gevoel niet meer had gehad dan had ik nu allang voor een Amerikaanse ploeg gereden en bij wijze van spreken nu vakantie gevierd. Het seizoen daar is nu afgelopen en begint pas na de Tour weer. Maar ik rij bij een WT-team omdat ik de Tour zo leuk vind. Dit is de wedstrijd waar iedereen naar kijkt en daar wil je het beste uit jezelf halen. Net als een voetballer graag op een EK of WK aanwezig wil zijn.” 

Vervolg carrière hangt van deze Tour af

Ten Dam besloot vorig jaar om samen met zijn vrouw en kinderen een jaartje in Amerika te gaan wonen. Dat besluit kwam tegelijkertijd met zijn vertrekt bij LottoNL-Jumbo. De nieuwe omgeving bevalt hem erg goed: “Giant-Alpecin is een ploeg die mij veel vertrouwen en vrijheid geeft. De sfeer is lekker ‘down-to-earth’.” 

Een instelling die prima past bij de mens Ten Dam. Het vervolg van zijn wielerloopbaan hangt voor groot deel van deze Tour af: “Ik heb (bewust) nog niet bijgetekend. Mijn focus ligt vooral op de Tour. Na afloop gaan we om tafel zitten en bespreken of we nog een jaar erbij doen. Wil de ploeg dat en wil ik dat? Het antwoord daarop zal ook voor een groot deel afhangen van het resultaat in de Tour.” 

No hard feelings

Tijdens de Tour zal Ten Dam proberen om nog regelmatig een praatje te maken met zijn ex-ploeggenoten bij LottoNL-Jumbo en Bauke Mollema: “In de Tour wordt over het algemeen het minst gepraat van het hele jaar. Maar als er even tijd is, dan ga ik natuurlijk wel even praten met de mannen van LottoNL-Jumbo of met Bauke. Ik heb ook helemaal geen hard-feelings hoor. Naar hun toe niet en andersom ook niet gok ik.”

De verrichtingen van een andere ex-ploegmaat, Steven Kruijswijk, in de Giro d’ Italia werden door Ten Dam ook op de voet gevolgd. Niet in de laatste plaats omdat beide renners dezelfde operatie (een beknelde liesslagader) hebben ondergaan: “Ik was er wel echt twee dagen ziek van toen hij viel, want wat dat betreft ben ik wel echt een supporter.”

Verwachtingen

Hij is niet bang dat het verwachtingspatroon door Kruijswijk zijn optreden in de Giro nu te hoog is in Nederland: “Ik weet niet wat ze van mij verwachten, ik denk niet dat ze verwachten dat ik de Tour ga winnen. Ik maak me er niet zo druk om. Ik heb liever dat ze veel verwachten, dan dat ze roepen dat het niks wordt.”

Laatste Tour de France? 

In maart volgend jaar keert de familie Ten Dam terug naar Nederland. Het gezin heeft onlangs een huis in Alkmaar gekocht, waar de oudste Ten Dam-telg ook naar school zal gaan. Zijn vrouw en kinderen staan steeds meer centraal bij de 35-jarige renner. Maar de Tour de France blijft als een magneet aan de sportman Ten Dam trekken. Het is voor hem dan ook moeilijk te zeggen of dit zijn laatste Ronde van Frankrijk wordt of niet: “Ik heb daar wel bepaalde gedachten over, maar die ga ik nu niet vertellen.” 

Foto's: © Sportfoto

Speel mee met ons Tourspel, onder de eerste 800 inzenders verloten we bidons van profploegen

 


Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl