Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Van den Brand: 'Mijn hart ligt bij veldrijden'

Van den Brand: 'Mijn hart ligt bij veldrijden'

Zaterdag 08 oktober 2016

Interviews - Twan van den Brand imponeerde het afgelopen wegseizoen in de kleuren van Team Piels. Centimeters kwam hij te kort om een rit in de Ster ZLM Toer te winnen, maar Wesley Kreder bleef hem voor in de sprint van een kopgroep. De Brabander was op de weg misschien wel succesvoller dan in het veld, maar zijn passie blijft de cyclo-cross. "Mijn hart ligt bij het veldrijden" aldus de renner van ZZPR.nl-HanClean-Orange Babies.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Met een opmerkelijke bekentenis begint dit vraaggesprek. Twan van den Brand verklaart namelijk er niet aan te moeten denken prof op de weg te worden. "Ik kan zeker uit de voeten in de wegkoersen, maar ik zoek dan wel heel nadrukkelijk mijn wedstrijden uit. Als je prof zou zijn, dan zou je negen van de tien keer vooraf al weten dat de dag volgens een bepaald stramien, een bepaalde structuur zou verlopen. Kopgroep krijgt de ruimte, kopgroep wordt terug gehaald. Ik houd van koersen waar ik er in kan vliegen, zoals ik deed in de Fleche du Sud, waar ik een dag leider was. En in de Ster ZLM Toer en in de Slag om Norg. Maar mijn hart ligt echt bij het veldrijden. Daar rijd je een eigen koers, ben je lang niet zo afhankelijk van tactiek en zie je een goede dag altijd beloond." 

Scoren voor Frank

Van den Brand lijkt de droom om naar een groot veldritteam door te stoten, te hebben los gelaten. "Ik heb van manager Frank Groenendaal van dit team de kans gekregen prof te worden. Hij heeft me niet laten vallen op het moment dat ik de stap naar de echte top niet kon maken en ik wil behalve voor mezelf ook voor hem mooie resultaten halen dit jaar. Ik ben samen met mijn broer een aannemersbedrijf begonnen, werk soms 40-60 uur in de week, maar dat heeft geen negatieve invloed op de resultaten. Op de weg leek het wel of ik alleen maar beter presteer als ik niet te veel trainingsuren maak, ook mentaal met andere zaken bezig ben. Ik hoop in het veld op hetzelfde effect."

Top 15 vooralsnog doel

Het is vooral de bedoeling dat de Brabantse crosser het seizoen 2015-2016 achter zich kan laten. "Toen heb ik lang achter de feiten aan gereden. Ik liep in de zomer al een enkelblessure op en net voor het veldritseizoen brak ik op training mijn sleutelbeen. Pas aan het einde van de winter haalde ik weer mijn normale niveau. Jammer genoeg kreeg Lars Boom toen de voorkeur voor het WK Veldrijden in Heusden-Zolder, maar ik was wel blij dat ik weer mee kon doen. Dit jaar begin ik echter wel met een fikse puntenachterstand op veel concurrenten. Dat betekent achteraan starten en dan zit er soms gewoon niet meer in dan een zeventiende stek in Gieten. Hopelijk kan ik snel richting de top 15 in een topcross eindigen. Dat is voorlopig het doel. Lukt dat eenmaal een aantal keren, dan kan ik wellicht ook naar de top 10 gaan kijken. Maar vooralsnog teken ik voor plekken bij de eerste vijftien." Groot doel is het NK in Sint-Michielsgestel. "Het is een parcours dat me ligt. Als ik een goede dag heb, hoop ik mee te doen voor de podiumplaatsen."

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl