Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Leezer wil goed gevoel van WK vast houden

Leezer wil goed gevoel van WK vast houden

Maandag 02 januari 2017

Interviews - Voor Lars Boom voelt de terugkeer naar LottoNL-Jumbo na twee jaar Astana als thuiskomen, voor Stef Clement betekent de terugkeer na twee jaar IAM Cycling een frisse start en voor Tom Leezer voelt de enige WorldTour formatie van Nederland vanaf zijn debuut bij de continentalen van Rabobank in 2005 als een warm bad.

Tekst: Dan Rolandus

"Ik heb eerst bij Rabobank en later bij Blanco, Belkin en vorig jaar bij LottoNL-Jumbo regelmatig een nieuwe uitdaging gevonden en gekregen", geeft Tom Leezer zijn verblijf van dertien dienstjaren bij de equipe van Nico Verhoeven aan. "Dat komt ook omdat er niet zo heel veel renners en stafleden uit de periode van Rabobank zijn overgebleven en het daarom qua insteek en manier van werken met andere mensen een heel andere ploeg is geworden."De laatste uitdaging, die de op Tweede Kerstdag 31 jaar geworden wegkapitein is aangegaan heeft alles met de komst van Dylan Groenewegen in het voorbije wielerjaar 2016 te maken. De talentvolle sprinter behaalde in zijn eerste seizoen als prof liefst elf overwinningen en Tom Leezer deelde in het “treintje” zes maal mee in de feestvreugde van de Amsterdammer. De sprintrein van Team LottoNL-Jumbo wil zich behalve Tom Leezer met verder Maarten Wijnants, Timo Roosen, Robert Wagner en afmaker Dylan Groenewegen verder ontwikkelen. "De focus zal liggen op de Tour de France."

IJdele hoop

De voormalige (jeugd)renner van Westland Wil Vooruit en Van Vliet-EBH Elshof CT leek na zijn zege in 2011 in Langkawi tijdens zijn solo op het WK in Qatar op weg naar zijn tweede en mooiste profzege in zijn carrière. De kampioen van Nederland bij de junioren in 2003 en bij de beloften in Maastricht in 2007 kan de film in Doha op 16 oktober nog blindelings terugdraaien. "Het was mijn eerste WK, heel speciaal om voor je eigen land te mogen uitkomen. Ik zat samen met Niki (Terpstra, DR) mee in de eerste waaier, super gaaf natuurlijk. De tweede waaier met Dylan (Groenewegen, DR) kwam niet meer terug, dus hoefden we voor hem niet meer te rijden. Het was koers. De Belgen zaten met vijf en de Italianen met vier man mee. Niki en ik hadden met elkaar afgesproken in de finale om beurten te demarreren. Niki had het al een keer geprobeerd, waarop ik op een paar kilometer van de streep aan ging. Toen ik omkeek en zag welk een gat ik had geslagen, dacht ik zohooo…. . Het verstand ging op nul en heb alles gegeven. In de twee minuten dat ik voorop heb gereden ging er in een flits van tien seconden van alles door me heen, zoals “het zal toch niet waar zijn”. De illusie werd me al snel ontnomen, want achter me waren de mannen volle bak aan het jagen en toen ik de laatste bocht indraaide pakte ik de volle wind en werd uiteindelijk op 300 meter teruggepakt, was het sprookje over en uit. Natuurlijk was het zonde, maar toch heb ik nooit het gevoel gehad dat ik het WK heb verloren, heb er juist een goed gevoel aan overgehouden."

Rotperiode

Tom Leezer kende in 2016 ook een mindere periode. "Ik ben in april twee keer ziek geweest met de dezelfde symptomen. Het was een rot periode omdat het een onverklaarbare ziekte was. Blijkbaar was het een virus dat was terug gekomen. Balen, want met een te korte voorbereiding ging de Tour mijn neus voorbij."De in het Belgische Smeermaas woonachtige professional krabbelde weer op en draaide in de tweede helft van het seizoen weer mee in de sprinttrein van Dylan Groenewegen. "Ik heb in september en oktober een goede periode gehad met het WK als een mooi hoogtepunt."

Voorbereiding

Tom Leezer is in volle voorbereiding op het wielerseizoen 2017. Zo is hij net terug van een trainingskamp met de ploeg in het Spaanse Almeria. "Ik woon tot begin maart in Girona. Het is een fantastisch trainingsgebied. Ik ben meestal om halfacht op, ontbijt en ga om 10.00 uur trainen, alleen of met Robert (Gesink, DR) en een groep renners. Na vijf a zes uur trainen kom ik thuis, pak mijn rust en neem met mijn vriendin Laura de dag door. Het gewone leven gaat immers ook door. Rijden we een wedstrijd, dan zet ik de wekker, ontbijten we drie uur voor de koers. Daarna rijden we met de bus naar de start en keren na de finish terug naar het hotel. Als iedereen is gemasseerd eten we gezamenlijk, waarna we de ontspanning pakken. Het is prettig als je de hele dag op de fiets heb zitten sterven de gelopen koers met je collega’s kunt delen die hetzelfde lot hebben ondergaan. Daarna nog even bellen met Laura."

Stedenklassiekers en Tour

Team LottoNL-Jumbo begint in januari met veel ambitie aan het nieuwe seizoen. De ploeg aast met Dylan Groenewegen op zeges in grote wedstrijden, gaat met Steven Kruijswijk voor eindwinst in de Giro d’Italia en wil met Robert Gesink een etappe winnen in de Tour de France. Kortom, de formatie van racedirector Nico Verhoeven kan op alle fronten meestrijden. "Zoals ik al eerder zei willen we de sprinttrein met Dylan Groenewegen als afmaker verder ontwikkelen. Ik begin in Dubai en werk via Qatar door naar Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Daarna rijd ik Parijs-Nice of de Tirreno-Adriatico. Een mooi programma met als focus de Tour. We hebben een voorselectie van zo ’n twaalf man, maar voor die periode kan er nog veel gebeuren. Zeker en vast staat dat we zoveel mogelijk met de vertrouwde “trein” zullen samen rijden om Dylan voor de laatste paar honderd meter in een goede uitgangspositie af te zetten. Een  mooie uitdaging, maar niet makkelijk natuurlijk", wijst Leezer naar de treintjes van Mark Cavendish (Dimension Date), Marcel Kittel (Etixx-QuickStep), John Degenkolb (Trek Segafredo), Nacer Bouhanni (Cofidis) en André Greipel (Lotto-Soudal) en Alexander Kristoff (Katusha). Tom Leezer wacht na het trainingskamp in het Spaanse Alicante de eerste afspraak op 31 januari in Dubai waar hij in DIMC (Dubai International Marine Club) aan de start zal verschijnen voor de eerste etappe.

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl