Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Demi de Jong wil zich weer tonen bij Parkhotel-Destil

Demi de Jong wil zich weer tonen bij Parkhotel-Destil

Zaterdag 18 februari 2017

Interviews - Drie jaar lang reed Demi de Jong in de kleuren van Boels-Dolmans. Maar waar haar teamgenoten koers na koers wonnen en zodoende niet naar motivatie hoefden te zoeken, was met name het seizoen 2016 geen groots wielerjaar voor de Brabantse, die in 2016 nog de nationale titel bij de vrouwen -23 behaalde. De Jong begon niet fit aan het seizoen, was druk met haar opleiding en kwam al snel tot het inzicht dat ze in het nieuwe seizoen liever elders aan de slag ging. 

Bij Parkhotel-Valkenburg wil ze het plezier hervinden in de sport en kan ze fulltime met haar sport bezig gaan. "Ik ga kijken of ik het leuk vind om helemaal voor de sport te leven, prestaties kunnen daar zeker bij helpen."

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Dick Soepenberg

Het contrast was groot voor De Jong en haar ploeggenotes in 2016. "Ik was heel druk met mijn opleiding, liep soms veertig uur in de week stage, we hadden trainingskampen en ik moest onderweg invallen in de Ladies Tour of Qatar. Na Qatar kreeg ik op training last van verzuring in mijn benen, eigenlijk heeft dat weken aan gehouden. Begin april kwam ik er een beetje door." Ondertussen was haar team begonnen aan een reeks overwinningen die zijn weerga niet kende. "Daar maakte ik geen deel van uit. Ik heb wel in Dwars door de Westhoek eind april mijn ploeggenote Christine Majerus kunnen bijstaan in een kopgroep en een aandeel in haar overwinning gehad. Zelf werd ik zesde.' In de door Chantal Blaak gewonnen GP Le Samyn werd ze vijfde. Maar haar andere korte klasseringen - vijfde in de Trofee Wynants en zesde in de Erondegemse Pijl - behaalde ze in het shirt van een mixploeg of de nationale selectie. "Ik had al snel besloten dat ik in 2017 beter een ander team kon gaan zoeken. Bij Parkhotel hadden ze me een jaar geleden al gevraagd en nu meldden zij zich - net als een paar andere teams - ook voor mij. Het spreekt me aan meer voor eigen kans te rijden, zeker in de heuvelkoersen die me liggen, dat ik daar meer jonge meiden om me heen heb die ook deels met school bezig zijn en dat ik weer Nederlands kan praten aan tafel. Allemaal geen heel belangrijke dingen misschien, maar bij elkaar zorgt het er wel voor dat ik me hier helemaal op mijn plek voel momenteel."

Sleutelbeenbreuk in december

De Jong had geen onbezorgde winter. "Ik zou eerst niet mee met de ploeg naar trainingskamp omdat ik mijn scriptie moest afronden, maar ik was wat eerder klaar en ben toen nog een week naar Spanje afgereisd. Ik brak echter na twee dagen mijn sleutelbeen en kon weer naar huis vertrekken. Mijn planning om nog een aantal veldritten te rijden - ik kwam nu tot twee - en te pieken richting het Nederlands Kampioenschap was direct om zeep. Gelukkig herstelde ik goed, ben ik met de selectie nog naar Portugal geweest om te trainen en zit ik redelijk op schema nu. Ik start in de Omloop Het Nieuwsblad op 25 februari, maar hoop een maand later in Gent-Wevelgem echt mijn eerste vormpiek bereikt te hebben. Die wil ik graag doortrekken tot en met het Festival Elsy Jacobs in Luxemburg begin mei. Veel verder heb ik eerlijk gezegd nog niet gekeken. Luxemburg en Gent-Wevelgem ken ik en ik weet dat het koersen zijn die me liggen. Veel andere voorjaarskoersen heb ik nog nooit gereden, er waren natuurlijk bij Boels-Dolmans altijd andere rensters die daar eerder voor in aanmerking kwamen. Het is belangrijk om daar parcourskennis op te doen. Ik wil komend seizoen kijken hoe het me bevalt om fulltime met koersen bezig te zijn, prestaties helpen daar natuurlijk bij, dat houdt me gemotiveerd. Ik denk dat ik sterker uit de winter ben gekomen en wil ook veel leren het komende seizoen met het oog op het jaar daarna."

Zussen weer concurrentes

Dat ze zich thuis voelt bij Parkhotel-Destil is duidelijk. Opnieuw koos ze voor een toekomst in een ander team in vergelijking met haar zus Thalita de Jong. Die verruilde per 1 januari Rabo-Liv voor Lares-Waowdeals. "Het is niet zo dat ik het perse niet wilde, we waren voor een deel met dezelfde ploegen in gesprek. Maar uiteindelijk voelden we ons allebei in een ander team meer op het gemak. Dus zullen we weer tegen elkaar rijden. Maar ik zal er wel opzoeken in de koers en als er iemand van haar team valt, kijk ik altijd even of zij er niet ligt. Maar daar blijft het in 2017 weer bij." De Jong hoopt volgende week een studie HBO Sport & Bewegingseducatie af te ronden en heeft zichzelf tot haar eigen trainster uit geroepen. "Ik moet zeggen dat ik goed naar mezelf luister. Toen Marieke van Wanrooij me vorig jaar trainde, was ik nog wel eens eigenwijs, maar nu werk ik de blokjes nauwgezet af. Hopelijk betaalt het harde werken zich komend seizoen uit."

Foto: © Sportfoto-Dick Soepenberg

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl