Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Kirsten Wild heeft drie kansen in Hong Kong

Kirsten Wild heeft drie kansen in Hong Kong

Woensdag 12 april 2017

Interviews - Kirsten Wild wordt door bondscoach Peter Schep als zijn grootste troef gezien op de duuronderdelen op het WK op de baan in Hong Kong, dat vandaag van start gaat.

Tekst: KNWU

De Overijsselse is ook volgens zichzelf kanshebster op zowel het omnium, de scratch als de puntenkoers. Na de Olympische Spelen van Rio heeft Wild nog geen millimeter aan gretigheid in geleverd. “Ik maak drie keer kans op een medaille, maar mik natuurlijk op het hoogste. Ik weet hoe mooi het is om de regenboogtrui te dragen en wil daarom voor een wereldtitel gaan.” Wild maakte de afgelopen maanden indruk door van de weg naar de baan en weer terug te wisselen alsof het niets was. De prijzen stapelden zich op: WK-zilver op de weg in Qatar, twee EK-titels op de piste, succes tijdens de wereldbeker en het NK baan in Apeldoorn en ritsucces in de wegwedstrijd Santos Women’s Tour Down Under. De laatste wedstrijden op de weg waren er misschien net iets te veel aan. Na het tweede weekeinde in maart trapte ze daarom op de rem en werd het vizier weer resoluut op de piste gericht. Met dit WK in Hong Kong als grootste doel. “In mijn laatste wegkoersen heb ik wel wat tegenslag gekend, maar ik merkte ook mentaal dat het een beetje op was. Je kunt de knop wel telkens omdraaien, maar het bereik wordt wel telkens iets minder. Ik betrapte me erop dat ik net even wat gemakkelijker dacht over mijn plek in het peloton vlak voor belangrijke passages in wedstrijden als Drenthe. Dan fiets je snel achter de feiten aan, mis je de beslissende slag. De afgelopen weken heb ik me helemaal weer op de baan gericht en dat doe ik met frisse benen en frisse ambitie. Hoe leuk een Ronde van Vlaanderen ook is, dat is geen wedstrijd om er even bij te doen, dus daarom heb ik de laatste weken op de training voor dit WK gefocust. Ik denk dat ik er klaar voor ben.”

Uitgebalanceerd programma

Wild treft op het WK een mooi uitgebalanceerd programma aan met telkens een dag rust tussen de onderdelen. “Dat is prettig. Ik heb wel eens een scratch moeten rijden tussen de omniumonderdelen door. Dat is niet ideaal natuurlijk. Nu kan ik me perfect voorbereiden voor de afzonderlijke wedstrijden. En dat is maar goed ook, want ik zou ook echt geen keuze willen maken tussen de drie WK-disciplines. Ik vind ze alle drie leuk om te rijden en ik dicht me ook in alle wedstrijden even veel kansen toe.” En dat terwijl de wedstrijden wel van elkaar verschillen. “Bij de scratch draait alles erom om te finish als eerst passeren aan het einde van de race. Ik kan die sprint winnen, dus kan ik wereldkampioene worden. Maar er zijn zeker meer snelle rensters als Sarah Hammer en Elinor Barker die dat ook kunnen. En je loopt het risico dat er rensters een ronde voorsprong pakken. Op de puntenkoers is er meer kans om één moment van onoplettendheid nog recht te zetten. Je kunt een sprint laten lopen, al is de laatste sprint wel heel belangrijk geworden met de dubbele punten. En een ronde voorsprong nemen kan daar ook interessant zijn. Het is in beide koersen goed opletten, maar ik zie bij beide disciplines wel kansen.”

Meer kans op omnium

Dat geldt ook voor het derde onderdeel: het omnium. De enige olympische discipline. “Maar een regenboogtrui op de scratch of de puntenkoers is mij even lief als winst op het omnium, daar maak ik geen onderscheid in. Feit is wel dat er meer kansen voor mij zijn gekomen sinds het omnium een andere opzet heeft gekregen. Waar ik eerder blij was met een medaille, kan ik nu wellicht hoger inzetten. Op winnen dus. ” In plaats van zes wedstrijden verdeeld over twee dagen worden nu vier onderdelen afgewerkt op één dag, waardoor het publiek de afloop met één toegangsbewijs kan aanschouwen. “Voor mij is het belangrijk dat de nadruk meer op de pelotonsonderdelen is komen te liggen. Aanvankelijk dacht ik dat het niet veel uitmaakte. Ik miste mijn zwakste onderdeel de 500 meter met staande start, maar nu ontbreekt ook bijvoorbeeld een individuele achtervolging, waar wel mijn kracht lag. Uiteindelijk blijkt deze nieuw opzet toch beter uit te pakken voor mij. Ik ben gewoon goed in alle vier de onderdelen puntenkoers, afvalkoers, scratch en de temporace. Maar ook ik kan natuurlijk één onderdeel verknallen en dan wordt het lastig. Het is prettig om bondscoach Peter Schep aan de kant te weten, hij is tactisch heel goed en zo’n extra paar ogen geeft mij wel rust tijdens zo’n wedstrijd.” Wild wil er vooral het beste van maken. “Ik heb in de training niets laten liggen, ben er gewoon klaar voor. Het moet nog een beetje mee zitten en de vorm van de dag moet er zijn, dan kan ik een eind komen. Of ik ontevreden ben als ik zonder medaille naar huis ga? Niet perse, als ik er het maximale uit gehaald heb voor mijn gevoel. Maar de insteek is natuurlijk dat ik wel echt een prijs pak in Hong Kong.”

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl