Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Chanella Stougje: opbouwen voor 2018 begint nu

Chanella Stougje: opbouwen voor 2018 begint nu

Maandag 07 augustus 2017

Interviews - Chanella Stougje had zichzelf een andere voorstelling van het wielerseizoen weergegeven dan er tot nu toe is uitgekomen. De renster van Parkhotel Valkenburg/Destil Cycling Team wilde haar ervaring in zeven WorldTour wedstrijden in 2016 dit seizoen gestalte geven om in de grote wedstrijden Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen verdere vorderingen te maken. Dit alles met als insteek binnen drie jaar toe te treden tot de rijen der professionals. De droom werd echter danig verstoord door de ziekte van Pfeiffer.

Tekst: Dan Rolandus

Chanella Stougje keerde afgelopen zaterdag tijdens de Belgische wielerklassieker Erondegemse Pijl Erpe-Mere voor elite-vrouwen na vier maanden terug in het peloton. "Ik had er niets van verwacht, maar eigenlijk ging het best goed, ben mee gesprongen, heb gewoon meegedaan in de koers. Bij het ingaan van de finale ging het wat moeizamer zonder dat ik er vanaf werd gereden" stelde Stougje zich opgelucht tevreden na haar eerste serieuze optreden.

Domper

Chanella Stougje had zich veel van het seizoen voorgesteld, maar de ziekte van Pfeiffer deed al haar ambities in duigen vallen. "Ik heb er in de voorbereiding veel voor gedaan, heb hard getraind, ik wilde er gewoon staan" zegt de Zuidlandse niets aan het toeval te willen overlaten. "Ik reed ook heel goed, dacht, dit gaat mijn seizoen worden. Maar een week voor de Omloop Het Nieuwsblad eind februari voelde ik me slecht. Dat kan gebeuren, dacht aan een incident. Misschien had ik zo aan het begin van het seizoen wel moeite om er in te komen. Ik had echter niet verwacht dat het rot gevoel in de volgende koersen (Le Samyn, WorldTour Ronde van Drenthe, Dwars door Vlaanderen, de Hills Classic en de WorldTour Ronde van Vlaanderen, DR) zou aanhouden. Ik was in de Ronde van Vlaanderen al na 60 kilometer helemaal leeg en ben afgestapt, dat kon gewoon niet goed zijn."

Pfeiffer

"Ik heb me op advies van derden laten onderzoeken in het ziekenhuis. Ik heb bloed laten afnemen en na controle werd de ziekte van Pfeiffer geconstateerd. Dat was een streep door de rekening, heb er geestelijk veel moeite mee gehad. Ik was afgetraind en dan overkom je dit. Ik heb een vermoeden dat ik het in januari tijdens het trainingskamp met de nationale selectie in Portugal heb opgelopen. Hoewel het op trainingskamp in Calpe voor het gevoel goed ging, had ik de ziekte al onder de leden. De ziekte van Pfeiffer is er eind februari uitgekomen. Mijn ploeggenote Esra Tromp overkwam drie weken later hetzelfde."

Opbouw

De 20-jarige Chanella Stougje is inmiddels weer in training. "Het gaat de laatste weken weer goed, ben nu een kleine vier weken in training, maar heb na de duurtraining sinds kort de intervaltraining opgepakt"sluit de voormalige renster van PRC Delta en Restore Cycling af. "Voor Erpe-Mere heb ik de Draai van de Kaai gereden als een goede training. Ik kon een uur goed mee, waarna ik op de fiets naar huis ben gereden. Mijn trainster (Marieke van Wanrooij, DR) heeft gezegd het van week naar week te bekijken. Ik ben blij dat ik weer terug ben. Ik rijd nog een paar criteriums ter voorbereiding op de Boels Ladies Tour en de Vuelta in Madrid. Ik heb dit jaar zoveel verloren, dus ben ik blij dat ik weer gezond op de fiets zit. Ik heb nog steeds de ambitie om in een UCI team te komen. Alles wat ik nu nog zal rijden is ter voorbereiding op 2018. De ploeg staat nog steeds achter me. De ploegleiders (Raymond Rol en Vin Huenders, DR) geven me het vertrouwen dat het goed zal komen. Zij hebben mij gezegd dat ik me niet druk hoef te maken. Als topsporter ben je altijd bezig, maar ik zat op de bank te chillen om de tijd door te komen. Ik ben nu weer als een topsporter bezig in wat ik wil worden, een goede wielrenster."

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl