Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Stefan Kreder heeft profstatus uit het hoofd gezet

Stefan Kreder heeft profstatus uit het hoofd gezet

Donderdag 14 december 2017

Interviews - Stefan Kreder is na drie seizoenen te zijn uitgekomen voor de continentale wielerstal van Metec-TKH Power by Mantel een stap terug neergestreken bij de Haagse formatie HSK Trias/Mooi Jong. "Ik kreeg in september te horen dat mijn contract bij Metec niet meer werd verlengd, waarop ik twijfelde of ik nog wel verder wilde in de wielersport."

Tekst en foto: Dan Rolandus

De twijfel werd bij Stefan Kreder al snel weggenomen, want toen ploegleider Marco Riemen aan de bel trok was hij er snel uit. "Het programma zag er met alles op en eraan goed uit" gaf de 21-jarige inwoner uit Zevenhuizen met Haagse roots daarmee aan dat de keuze snel was gemaakt. "rias rijdt de nationale klassiekers, de clubcompetitie en wedstrijden in onder meer België en Olympia ’s Tour. Ik ben in 2018 nog belofte, dus kan ik Olympia ’s Tour meenemen."

Wielerfamilie

Stefan Kreder komt uit een echte wielerfamilie. Zijn broers Raymond en Michel rijden in 2018 bij respectievelijk de profs van Team UKYO uit Japan en het Ierse Aqua Blue Sports, terwijl neef Wesley uitkomt voor de Belgische Wanty Groupe Goubert en neef Dennis Kreder is al enige tijd gestopt met wielrennen, maar is als mechanieker bij Roompot Nationale loterij en sinds kort als dernyrijder op de baan nog altijd nauw betrokken bij de wielersport. Sander Kreder is gestopt en de nichtjes Jerny van der Heijden en Amy Grosz komen er als jeugdtalenten aan. "We hebben bij Trias met zestien renners, waarvan zeven beloften, een leuke ploeg. Ik heb veel geleerd en kennis meegekregen van mijn broers en de familie. Het is bij de elite/beloften heel anders rijden dan bij de continentale teams of bij de profs. Je maakt ook minder kilometers. Ik heb bij de junioren in een sterke generatie altijd op het hoogste niveau gereden. Dat was 120 kilometer volle bak rijden. Het niveau is bij de continentalen erg hoog. Je moet er ook heel veel voor doen en laten om op het hoge niveau te halen. Iedereen wil de laatste grote stap naar de profs maken en die stap is weinig renners gegeven, die dat kunnen opbrengen of in zich hebben. Ik heb dat niet in me."

Ondersteunend

Stefan Kreder is geen renner die bij regelmaat op het podium staat. "Ik ben geen specialist, rijd niet slecht, maar ik steek er in geen enkele discipline bovenuit en dat heb je in het hedendaagse wielrennen wel nodig", sluit de voormalige coureur van onder meer Willebrord Wil Vooruit af. De student Sport & Coaching aan het Johan Cruyff College in Roosendaal en stagiair bij de Basisschool De Parel in Rotterdam won de witte jongeren trui in de Course Cycliste de Solidarnosc et des Champions Olympiques in Polen en sloot deze UCI 2.2 wedstrijd af met een fraaie achtste plaats in het eindklassement. "Ik reed vooral in dienst van de ploeg. Zo vond ik het heel mooi dat we twee jaar geleden tijdens de Ronde van Zuid-Holland met de hele ploeg op kop reden en ik Maarten van Trijp uiteindelijk afzette voor de overwinning. Maar ik heb als eerstejaars belofte ook de ZLM Tour gereden met renners als André Greipel (eindwinnaar, DR), Olivir Naesen en Jens Debusschere, was een mooie ervaring."

HSK Trias/Mooi Jong

Stefan Kreder gaat zijn geluk nu een stapje lager beproeven bij HSK Trias/Mooi Jong. "Ik heb alles op het wielrennen gezet, maar weet dat ik geen profrenner zal worden, dat heb ik uit mijn hoofd gezet. Ik liep zelfs even met de gedachte om te stoppen, maar weet ook dat ik mijn hobby, de wielersport, graag wil uitoefenen. Dus was de keuze na het gesprek met Marco Riemen door te gaan niet zo moeilijk. Ik wil bij Trias vooral met plezier mijn wedstrijden rijden, maar wel met de intentie om weer op continental niveau uit te komen." De winnaar van de Omloop van de Alblasserwaard bij de junioren is sinds begin november al weer in training. "Ik train voor mijn plezier. Daarnaast rijd ik graag op de baan, zoals het NK omnium omdat ik het leuk vind, maar wel om het uiterste uit mezelf te halen. Kortom, ik wil naast mijn studie minimaal nog drie jaar fietsen en zie dan wel wat er op me afkomt."

HSK Trias/Mooi Jong Cyclingteam gaat met het elite/belofteteam in 2018 haar tweede seizoen in met verder Mitchell Huenders, Robbert Jan Mol, Tim de Koning, Tom Jansen, Raymond Splinter, Dennis Smit, Niels Overvoorde, Stefan Wolffenbuttel, Niels Immerzeel, Timo Verbeek, Koen de Best, Thomas van Top, Sebastiaan Bennink, Rienk Engelen en David van de Berg.

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl