Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Ploegentijdrit: Van Dijk hoopt op vijfde wereldtitel

Ploegentijdrit: Van Dijk hoopt op vijfde wereldtitel

Vrijdag 21 september 2018

Interviews - De ploegentijdrit voor merkenteams – in 2012 in Limburg voor het eerst op het programma van het WK verschenen – wordt na deze editie in Innsbruck alweer ten grave gedragen. Het spreekt voor zich dat Ellen van Dijk dat jammer vindt, zij won tot nog toe vier van de zes edities en dat met drie verschillende team (Specialized-Lululemon, Boels-Dolmans en Sunweb). Ze hoopt af te sluiten met de vijfde wereldtitel op dit onderdeel. 

Tekst: Roy Schriemer 

Vijf wereldtitels op dit onderdeel, dat zou een unieke prestatie zijn, Ellen. Is dat nog een extra motivatie?

“Dat speelt bij mij totaal geen rol. Ik kijk terug op vier mooie gouden plakken. Ik schat ze niet hetzelfde in als mijn wereldtitels tijdrijden (2013) en scratch op de baan (2008). Dat zijn echt door mij behaalde titels, de andere gouden medailles zijn een ploegprestatie. Die horen bij het hele team, de rensters en de andere mensen die daar verder bij betrokken waren.”

Heb je een favoriet onder de zeges op dit onderdeel?

“Het is moeilijk die prestaties met elkaar te vergelijken.  De eerste met Specialized-Lululemon was bijzonder omdat we de eerste editie wisten te winnen, bovendien voor mij voor eigen publiek in Limburg. De tweede keer  in Florence won ik twee titels, omdat ik toen ook wereldkampioene tijdrijden werd. De derde met Boels-Dolmans in Qatar was het realiseren van een lang nagejaagd doel, een mooi afscheid ook van deze ploeg voor mij. En vorig jaar was totaal onverwacht. We hadden er veel werk in gestoken, maar zagen onszelf niet als favoriet. Als je dan toch wint, is dat een geweldige verrassing. We zullen dit jaar - samen met Boels-Dolmans - als favoriet vertrekken."

Wat is nu de charme van de ploegentijdrit voor jou? 

“Het is een onderdeel waar je het hele jaar met het team aan kunt werken en bijschaven. In de trainingen maar ook in de wedstrijden die je rijdt, waar een ploegentijdrit in is opgenomen. Het is ook heel goed voor het teamgevoel. Voor de sponsor is het belangrijk omdat je daarmee echt je merk onder de aandacht kan brengen op het WK. De andere races op een wereldkampioenschap zijn immers landenwedstrijden.”

En het nadeel? 

“Wat ik zelf altijd heel storend heb gevonden, is dat er zo weinig tijd is tussen de ploegentijdrit en de individuele tijdrit. Een dag herstel is eigenlijk te weinig. Het zijn voor mij de belangrijkste twee wedstrijden in een jaar en dan zit daar één dag tussen. De mannen hebben twee dagen om te herstellen van die inspanning en dat is eigenlijk beter. Toch is het voor mij nooit een optie geweest om de ploegentijdrit te laten schieten met het oog op de individuele tijdrit. Het kan zijn dat rensters als Annemiek van Vleuten en Chloe Dygert straks frisser aan het vertrek staan. Als het verschil twee seconden is, zal ik daar zeker aan terugdenken. Maar voor de ploeg is het heel belangrijk, een mogelijke wereldtitel laat je niet liggen. En mijn rol daarin is belangrijk.”

Hoe groot is jouw kans op goud op de individuele tijdrit? 

“Ik denk dat Annemiek van Vleuten de absolute favoriete is. Als je ziet dat ze in een vlakke tijdrit in de Ladies Tour over achttien kilometer twintig seconden sneller is, dan is dat wel een teken aan de wand. Vooral omdat het een parcours is waarop ze niet in het voordeel is op mij, wat ze in principe op het WK wel is. Maar ik leg me daar natuurlijk niet bij voorbaat bij neer. Het mooie van tijdrijden is dat je een eigen prestatie neerzet. Ik ga er alles aan doen om die dag een zo perfect mogelijke tijdrit neer te zetten. En dan zie ik daarna wel waar het goed voor is.”

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl