Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Theo Bos: 'De trein begint te draaien'

Theo Bos: 'De trein begint te draaien'

Zaterdag 16 maart 2013

Interviews - Iedere week interviewt CyclingOnline.nl een prominent uit de wielersport. Dit keer is dat Theo Bos van Blanco Pro Cycling. De Gelderse sprinter denkt in 2013 weer een flinke stap te kunnen maken. “Ik heb nu wel een basis kunnen leggen voor het seizoen.”

Met etappewinst in de Ronde van de Algarve en twee ritzeges in de Tour de Langkawi kende het begin van het seizoen 2013 een vliegende start voor Theo Bos. Maar ziekte zorgde dat de sprinter van Blanco Pro Cycling voortijdig moest afhaken in de Maleise etappekoers. Vervolgens kwam hij vorige week ten val in een ijskoude editie van de Ronde van Drenthe. Hoewel tevreden over het begin van dit jaar, baalt Bos van de gemiste kans op meer ritzeges in de Tour de Langkawi. “Het is een wedstrijd waar ik nog in vier a vijf ritten voor de winst had kunnen gaan. Dat soort kansen om de zegeteller op te schroeven, krijg je niet vaak en dan is het zuur dat je eruit moet op het moment dat je supergoed bezig bent met je team.”

Trein draait

Maar Bos koestert ook de goede herinneringen aan Langkawi. “Nu hield ik er vooral de voldoening aan over dat de groep helpers die mij moet lanceren voor de sprint – de trein - steeds beter begint te draaien. We zijn echt een hecht team geworden, waarbij iedereen precies weet wat hem te doen staat en waar onvoorwaardelijk voor mijn kansen wordt gereden. Niet alleen door de versterkingen die er gekomen zijn, maar ook omdat mensen als Tom Leezer, Jetse Bol en Graeme Brown me steeds beter gaan aanvoelen in de laatste kilometers van een wedstrijd. Het is toch een optelsom van al die schakels die gezamenlijk zorgen voor succes. Dat belooft wat voor de rest van het seizoen. ‘’  

Basis is beter

Bos hoopt dit seizoen een stap te maken, zich vaker ook tussen de topsprinters de snelste te tonen.  Behalve de goede klasseringen van het prille seizoen wijzen ook de testresultaten afgenomen door de trainersstaf van Blanco Pro Cycling op progressie. Dat is wel te verklaren volgens de renner uit Harderwijk, die voor zijn gevoel de transformatie van baansprinter naar wegrenner nog altijd niet afgerond heeft. “Een winter geleden ben ik geopereerd aan een vernauwing aan mijn liesslagader. Daardoor heb ik in die belangrijke periode geen echte basis  kunnen leggen voor het seizoen 2012. De afgelopen maanden kon ik die investering met het oog op 2013 wel doen en dat merk ik nu: ik ben sterker en sneller geworden. Met ook nog eens een nieuwe en snellere fiets – de Giant Propel - en een betere sprinttrein gaat dat hopelijk tot resultaten leiden. Ik hecht waarde aan details, daarom ook rijd ik al jaren met een snelpak  en ben ik steevast de eerste die bijvoorbeeld een nieuwe helm wil uitproberen. Op de baan heb ik geleerd dat alle beetjes helpen om het verschil te maken.”

Grote Scheldeprijs

De doelen liggen met name in het voor- en het najaar, al wil Bos ook gedurende het wielerjaar het aantal overwinningen verder opschroeven. “Ik kijk de komende periode met name richting de Grote Scheldeprijs, toch een Vlaamse klassieker  waar veel sprinters op de erelijst staan. In het najaar hoop ik de Ronde van Spanje te rijden. Helemaal zeker is dat nog niet bij mijn team, ze kijken nog  wie ze daar in willen en kunnen zetten. Maar ik hoop dat ik rijden kan. Het is goed voor me om een grote ronde uit te rijden nadat ik door valpartijen zowel de Vuelta en España als de Giro d’Italia al eens verlaten moest. Maar natuurlijk zou ik ook graag een etappe winnen in een dergelijke wedstrijd.”

Progressie blijven maken

 “Ik bekijk mijn loopbaan stapje voor stapje, wil wel progressie blijven zien, maar leg de lat ook weer niet direct te hoog. Natuurlijk zou het mooi zijn als dat blijven verbeteren ooit leidt tot een Tourstart. Iedere profrenner wil ooit de Tour rijden en het liefst nog een rit winnen ook. Ik ben hoopvol gestemd dat het me ooit lukken kan, maar het zal niet voor dit seizoen zijn. Aan het einde van dit wielerjaar weten we hopelijk een stuk meer over de kans van slagen om een Touretappe te kunnen winnen.”

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl