Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Tankink: kapitein op alle terreinen

Tankink: kapitein op alle terreinen

Zaterdag 04 januari 2014

Interviews - Bram Tankink behoort inmiddels tot het meubilair van het wielerpeloton. De 35-jarige wegkapitein van Belkin staat aan de vooravond van zijn veertiende seizoen als prof, die hij begint in de Tour Down Under. Al valt zijn programma vooral op omdat hij zowel start in de Vlaamse als Waalse klassiekers.

“De laatste keer dat ik in Australië reed, was zo’n acht jaar geleden. In die tijd was het nog een soort van relaxrondje. Een halve vakantie. Nu is dat anders. Het is een WorldTour-wedstrijd waarin je meteen belangrijke punten kunt scoren. Wat betreft een jetlag maak ik me geen zorgen. Als je de eerste drie nachten goed slaapt, dan is dat geen probleem. Bovendien heb ik thuis kinderen, dus weet ik wat het is om onregelmatig te slapen. Waar je wel aan moet wennen, is de klimaatomslag.”

“Dat de etappes in Australië vaak wat korter zijn dan in andere wedstrijden, zie ik niet echt als voordeel. Want juist kortere etappes zijn moeilijk te controleren”, aldus de man uit Haaksbergen, die dit seizoen bijna alle grote voorjaarsklassiekers rijdt.

Klassiekers

 “Er was altijd twijfel op welk terrein ik nu het beste uit de voeten kan. Maar ik voel me zowel goed in de Ardennen als op de kasseien. En daarom rijd ik nu zowel de Vlaamse als de Waalse klassiekers. Ook de Tirreno staat op het programma. Van de echte grote klassiekers in het voorjaar start ik alleen niet in Milaan San-Remo”, vervolgt de Belkin-renner die in zijn leven alle grote klassiekers al eens reed.

“Alle klassiekers zijn voor mij speciaal. Parijs-Roubaix vanwege de heroïek, de Amstel-Gold Race omdat die in Nederland wordt verreden, Luik-Bastenaken-Luik vanwege de ongekende zwaarte en ook de Ronde van Vlaanderen rijd ik graag.”

“In de Vlaamse klassiekers rijden we in de eerste plaats voor Sep Vanmarcke. In dit soort koersen zijn er vijf echte favorieten en twintig anderen die denken te kunnen winnen. Ik zet Sep bij die vijf favorieten. Hij heeft dit vorig jaar bewezen met zijn tweede plek in Parijs-Roubaix. Lars Boom is in mijn ogen nog iets minder ver als Sep. Vanmarcke heeft bijvoorbeeld al eens de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen en dat is bij Lars nog niet het geval.”

Herstelvermogen

“In de Waalse klassiekers rijden we voor Mollema. Hoewel in Parijs-Roubaix je nek wordt omgedraaid, verwacht ik snel genoeg te herstellen. Zeker ook omdat ik heel veel ervaring heb. Want ik mag gedurende de laatste jaren dan wat explosiviteit zijn verloren, qua duurvermogen ben ik alleen maar vooruit gegaan.” 

Eigen rol

“Over mijn eigen plek binnen de ploeg ben ik tevreden. Vroeger had ik dan een iets vrijere rol, maar je moet ook realistisch zijn. Want de kans is klein dat ik zelf nog iets ga winnen. Of ik dit jaar ook weer in de Tour start? Daar kan ik nog niks over zeggen. Wel weet ik dat de ploeg hetzelfde kan presteren als vorig jaar. Er is een hoop vertrouwen in Mollema en daarnaast kan hij nog een stap maken.”

Foto (c). SF/George Deswijzen



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl