Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Kelderman: "Doen waar je goed in bent'

Kelderman: "Doen waar je goed in bent'

Zaterdag 25 januari 2014

Interviews - Een zeldzaam talent. Dat is de nog altijd maar 22-jarige Wilco Kelderman. Sterk in het werk bergop, maar misschien nog wel beter in de race tegen de klok. En daarom kijkt de immer rustige Belkin-renner uit Barneveld alleen naar de eindklassementen. “Je moet doen waar je goed in bent.”

Tekst: Kevin de Vries; Foto: Sportfoto/Dick Soepenberg

Hij heeft nog niet de status van een Bauke Mollema en Robert Gesink, maar als hij zich zo blijft door ontwikkelen kan dat niet lang uitblijven. Wilco Kelderman is het grootste wielertalent wat Nederland in huis heeft en dat liet hij vorig jaar zien. Zijn ambitie voor 2014 is een top-10 plek in de Giro. Een doelstelling die na een eigen gemaakte rekensom heel reëel blijkt. “Vorig jaar werd ik zeventiende. Ik heb toen een dag op Robert moeten wachten en ook door valpartijen verloor ik wat tijd. Dit jaar ben ik weer iets sterker en heb ik een geheel vrije rol. Dus ik denk dat het mogelijk is. Al zal ik ook zeker tevreden zijn met een plek net buiten de top-10. Het belangrijkste is om een nieuwe stap te maken.”

Beschermde positie

Kelderman neemt een aparte plaats in binnen Belkin. Net als vorig jaar rijdt hij geen grote klassiekers en mag hij zich van de ploeg volledig op de etappekoersen richten. “Ik ben geen man voor de klassiekers. Ooit wil ik wel de Ronde van Vlaanderen rijden. Ik vond het prachtig toen ik tijdens de Eneco Tour de Muur van Geraardsbergen opreed. En dat zal tijdens de Ronde van Vlaanderen alleen maar mooier zijn.”

Geen afmaker

“Voor etappezeges hoef je me overigens ook nog niet op te schrijven. Ik probeerde dit vorig jaar in de Eneco Tour en de Ronde van Denemarken, maar ik ben nog geen afmaker. Ik moet doen waar ik goed in ben en dat is mijzelf richten op de algemene klassementen. Van de ploeg mag ik ook voor mijn eigen kansen gaan. Vorig jaar was dat al zo, maar dit seizoen zijn mijn vrijheden nog groter.”

Seizoensopbouw

“Ik begin mijn seizoen op 19 februari met de Ronde van de Algarve. Vorig jaar startte ik in de Tour Down Under, maar achteraf bleek dit geen juiste keuze. Ik raakte gewoon te laat in vorm, omdat ik voor de Tour Down Under te weinig duurtrainingen had gemaakt. De basis was daardoor niet goed genoeg. Dit seizoen wil ik eerder in vorm zijn, waarbij Parijs-Nice mijn eerste belangrijke wedstrijd wordt. Ook wordt de Ronde van Catalonië belangrijk. In deze koersen mik ik op een top-10 plek in het eindklassement”, aldus Kelderman, die dit voorjaar in Nederland de Volta Limburg Classic rijdt en zich via onder andere een hoogtestage gaat voorbereiden op de Giro.

Ploegkwaliteiten

Naast het geloof in eigen kunnen, heeft Kelderman ook veel vertrouwen in zijn ploeggenoten. “We kunnen op ieder vlak meedoen. Bauke Mollema in de Waalse klassiekers en Sepp Vanmarcke in de Vlaamse klassiekers. Vorig jaar had Sepp veel pech gehad in aanloop naar de klassiekers en toch stond hij er. Dat zegt veel over hem. Voor de grote rondes hebben we ook heel veel kwaliteit. Zelf denk ik dat we zeker in de toekomst in iedere grote ronde een top-10 plek kunnen halen.”

Foto (c). SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl