Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Theo Bos: “Betaald om sprints te winnen’

Theo Bos: “Betaald om sprints te winnen’

Vrijdag 07 februari 2014

Interviews - Theo Bos kijkt gretig uit naar de start van het wielerseizoen 2014 dat voor hem dit weekeinde in de Tour of Qatar begint. De sprinter van Team Belkin wil de komende maanden vooral weer winnen waar het mogelijk is. Ook als dat niet in een grote ronde zal zijn.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Bewust koos de snelle man van de Veluwe in zijn programma voor meer rittenkoersen over relatief vlak terrein. Wedstrijden waar hij zijn ding kan doen dus. “Ik word betaald om de snelste te zijn in sprints, niet om in zware koersen de wedstrijd uit te doen. Als ik teveel koersen rijd, waar ik niets te zoeken heb, is men snel klaar met mij. Dat besef ik goed.” Overigens sluit Bos het rijden van de Vuelta of zelfs de Tour niet op voorhand uit. “Mijn programma ligt vast tot en met het Nederlands Kampioenschap, dat is een week voor de Tour de France. Daarmee is in theorie niets uitgesloten. Al besef ik ook wel dat ik de komende maanden wel heel grote stappen moet gaan zetten wil ik de Tour rijden dit jaar. En dat de ploeg dan ook aangepast zou moeten worden, terwijl onze focus vooral op de klimmers ligt deze zomer.”

Goede basis

De renner uit Hierden investeerde deze winter – ook vanuit zijn woning in Monaco – in het maken van meer en langere trainingsritten. Voor zijn gevoel staat hij er goed voor. De mensen die hem in de Zesdaagse van Rotterdam op een paar rondjes gereden zagen worden, hoeven niet te wanhopen.   “Nee, ik reed daar met mijn ploeggenoot Graeme Brown. Die heeft wel een baanverleden, maar geen ervaring met zesdaagsen op een klein baantje. Laten we het erop houden dat we er een beetje in moesten komen. En dat het nuttige rondjes waren met het oog op het verdere seizoen..”

Programma

Als het aan hem ligt, gaan we daar de komende dagen al iets van merken. “De Tour of Qatar ligt me, ik was er al een aantal keren dicht bij de winst en nu wil ik proberen toch eens een rit op mijn naam te brengen daar.  Dat is immers mijn opdracht dit seizoen: in de etappekoersen die ik rijd voor dagsucces zorgen. Ik heb ook nog koersen als de Ronde van Langkawi, de Ronde van Turkije , de Ster ZLM Toer en de Ronde van België op het programma staan. “

Body inleveren

Bos denkt dat hij nog jaarlijks stappen aan het zetten is sinds hij in 2009 de baan vaarwel zei en begon aan zijn transformatie als wegrenner. Hij heeft ondertussen flink wat body moeten inleveren. “Mensen denken dat ik nog elk jaar magerder wordt, maar dat is niet zo. Dat is vooral in het begin geweest. Ik denk dat anderen dat beeld van de baansprinter nog voor zich zien, maar dat is echt verleden tijd. Ik wist van het begin dat het heel moeilijk zou worden om ooit de top te bereiken van dit profpeloton in de weg. Ik reed ooit heel hard sprints van tweehonderd meter, maar in veel wegkoersen doe je er 250 kilometer over om de streep te bereiken. Dan begint de sprint pas, dan moet je nog goed zijn. Toen ik in 2009 begon aan deze overstap van de ene naar de andere wielerdiscipline, haalde ik het niveau van een junior nog niet. Ik heb grote stappen gezet, maar ik realiseer me dat de laatste stap het moeilijkst gaat zijn. Maar ik ben er wel zeer gemotiveerd voor.”

Ster ZLM Toer

Het deed hem zichtbaar goed om in de Ster ZLM Toer snelle mannen als Marcel Kittel en Mark Cavendish te verslaan. “Dat ik ze klopte op een moment dat ze al over hun Tourvorm beschikten, heeft me wel vertrouwen gegeven dat ik op snelheid die mannen aan kan. Maar wil je ook echt de Tour rijden, dan moet je allround zijn en alle terreinen moeten overleven. Zover ben ik nog niet, al gaat het elk jaar beter.”  Hij sloot zijn seizoen af met een zestal ritzeges in de Tour of Hainan. Daarmee zijn aantal zeges nog opschroevend , maar het was ook zeer geschikt om de nare nasmaak van zijn Vuelta-uitsluiting weg te spoelen. Belkin haalde hem daags voor de Ronde van Spanje van de startlijst als gevolg van te lage cortisolwaarden.  Achteraf werd die uitkomst door de medische staf verklaard als gevolg van astmamedicatie. De renner uit Hierden hoopt dat daarmee voor iedereen de kous af is. “Sommige mensen denken dat zoiets met doping te maken heeft, gelukkig is het afdoende verklaard door de ploeg. Voor mij rest dat het heel zuur was dat ik die grote ronde niet kon rijden, waar ik naar toe geleefd had.”

Renshaw en Markus

Zijn sprinttrein houdt grotendeels dezelfde basis. “Ik ben Mark Renshaw kwijt en dat is jammer natuurlijk, maar ik heb Graeme Brown weten te behouden. En die is heel belangrijk voor me, daar vaar ik blind op. Als hij me in de finale af moet zetten, dan gebeurt dat negen van de tien keer perfect. Ik hoop dat we ook in 2014 weer een gouden tandem zijn. Barry Markus zal bovendien ook zijn bijdrage leveren, al zal hij in andere wedstrijden ook zeker zijn eigen kans kunnen gaan. Het gevoel is goed, ik hoop dat de resultaten dat snel gaan bevestigen.”

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl