Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Ligthart: In vorm voor eerste Omloop

Ligthart: In vorm voor eerste Omloop

Zaterdag 01 maart 2014

Interviews - Hij rijdt al weer enkele jaren in het profpeloton, maar zette nog nooit zijn handtekening op de startlijst van de Omloop Het Nieuwsblad. Bij zijn nieuwe ploeg Lotto Belisol willen ze echter wel eens zien wat Pim Ligthart kan op de Vlaamse kasseien. “Ik weet het zelf ook nog niet precies. Maar de vorm is goed.”

Tekst: Kevin de Vries; Foto: Sportfoto

Waar de Omloop Het Nieuwsblad voor velen als startsignaal klinkt van het nieuwe seizoen, heeft Ligthart er al weer twee etappe koersen op zitten. Zijn eerste wedstrijdkilometers van het jaar trapte hij met zijn ploeg succesvol weg in Qatar, om daarna ook nog een bijdrage te leveren aan de successen van André Greipel in Oman.

Werken voor Greipel

“Ik heb een perfecte winter gehad en dat heb ik duidelijk gemerkt. Ik heb in de eerste koersen veel werk kunnen verrichten voor Greipel. Zowel in de spints als in het achtervolgingswerk heb ik mijn werk goed kunnen uitvoeren en dan is het extra lekker dat de ploeg een aantal zeges behaald”, aldus de geboren Noord-Hollander die tegenwoordig in Noord-Brabant woont.

Omloop leeft

Maar toch weet ook Ligthart dat het echte seizoen nog moet beginnen. “De Omloop is een wedstrijd die ontzettend leeft binnen het wielrennen. De wedstrijd wordt live uitgezonden, er is veel media-aandacht en het is een koers waarin iedereen zich voor het eerst wil laten zien. Dit geldt uiteraard ook voor onze ploeg. Dinsdag hebben we met z’n allen in het hotel geslapen en woensdag hebben we het parcours verkend."

Focussen

"Vervolgens zijn we donderdagavond weer bij elkaar gekomen om ons te focussen op de wedstrijd. Zo’n voorbereiding zegt dus wel iets over het belang van de Omloop. Wat ik trouwens wel bijzonder vond aan de parcoursverkenning, is dat we tijdens een plaspauze rustig tien auto’s ophielden. Maar er was er geen één die toeterde. Dit zegt wel iets over de koers in België.”

Anders dan anders

“De afgelopen jaren startte ik mijn seizoen met wedstrijden in Zuid-Europa. Ik reed nog nooit in de Omloop, maar ik heb er ontzettend veel zin in. Het is gewoon een prachtige koers, waarbij de lastigheid vooral zit in de opeenvolging van klimmetjes en kasseistroken. Ook het feit dat iedereen zich wil laten zien maakt het lastig en daarom is het van extra belang om constant alert te zijn.”

Geen modder

“Het parcours zelf lag er tijdens de parcoursverkenning goed bij. De boeren hadden geen modder achter gelaten, waardoor de kasseien goed neembaar zijn. Alleen boven op de Molenberg liggen ze echt heel slecht. Maar als het droog blijft, is dat goed te doen.”

Rol in de koers

“Jurgen Roelandts is onze kopman. Ik heb hem al zien koersen en hij is goed in vorm. Hij kan absoluut meedoen voor de zege. Voor ons als ploeg is het dan ook de taak om hem zo goed mogelijk bij te staan. Eventueel hebben we in Jens Debusschere nog een jongen voor de sprint. Al verwacht ik gezien de laatste jaren dat het niet op een sprint uitdraait. Wat ik zelf kan weet ik niet precies. Maar de vorm is er. In Niki Terpsta zie ik trouwens de grootste kandidaat winnaar. Hij is in bloedvorm.”

Vorm door trekken

Overigens trekt Ligthart, nu hij geselecteerd is voor het eerste Vlaamse wielerweekend, nog geen conclusies over een mogelijke deelname aan de Ronde van Vlaanderen. “Ik focus me nu op dit eerste weekend. Wat later komt zien we wel. Het is nu van belang om mijn goede vorm door te trekken.”



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl