Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Blaak: ‘Ben op mijn plek hier’

Blaak: ‘Ben op mijn plek hier’

Zaterdag 15 maart 2014

Interviews - Chantal Blaak won donderdag de Drentse 8 en scoorde daarmee al vroeg in het seizoen voor haar nieuwe werkgever Specialized-Lululemon. We spraken deze winter en donderdag met de Zuid-Hollandse over haar vorige en lopende seizoen.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto.nl

Blaak was jaren op haar plek bij de formaties van Michael Zijlaard en Leontien van Moorsel, Leontien.nl en AA Drink. Ze werd er Europees kampioene -23 en tweede op het Nederlands kampioenschap van 2009. Toen de ploeg eind 2012 stopte, tekende ze voor het vorige seizoen voor het Amerikaanse Tibco to the Top. “Dat was een avontuur, waar ik bewust voor gekozen heb. Ik ben lange tijd in de Verenigde Staten geweest en heb daar best van genoten. Maar ik wist ook al snel dat ik dat in 2014 niet opnieuw zou doen. Ik miste niet alleen thuis, maar stond voor mijn gevoel ook gewoon stil terwijl anderen in Europa keihard aan het koersen waren. Ik ben er gewoonweg achter gekomen dat ik het best tot mijn recht kom in de Europese koersen.”

Andere voorbereiding

Toen de aanbieding van Specialized voorbij kwam, hoefde Blaak niet lang na te denken. Na Leontien.nl en AA Drink zocht ze opnieuw stabiliteit en een Europees wedstrijdprogramma. “Specialized is één van de beste teams van de wereld, ze zijn niet voor niets al twee keer wereldkampioen ploegentijdrit geweest.” Deze winter heeft ze voor een andere voorbereiding gekozen. “Ik heb na het vorige seizoen relatief lang rust heb genomen en pas halverwege november ben ik weer gaan trainen. Die voorbereiding deed ik op de weg en met zeer veel motivatie. Ik wilde direct een sterke periode neerzetten in maart en april. Het is voor je motivatie zoveel beter als je gelijk met de besten mee kunt doen en ook in je ploeg laat je jezelf direct van je beste kant zien.”

Zege in 8

Die goede start kwam er donderdag. “We rijden hier met één ploeg in zowel de Drentse Acht, de Boels Rental wereldbeker Ronde van Drenthe en de Novilon Cup. Ik denk dat dit goed is, we raken zo goed op elkaar ingespeeld met de kern voor de klassiekers Het is  voor ons vertrouwen al vast heel goed geweest dat we direct met zes rensters de eerste schifting op de keien overleefden. Vervolgens is iedereen die kon, gaan aanvallen. Ik was na Tiffany Cromwell en Trixi Worrack de derde die het probeerde en mijn poging haalde het. Ik hoorde lang dat ik maar tien seconden had en vroeg me af of het genoeg was. Maar eenmaal in de finishstraat wist ik dat de zege binnen was.”

Zelfde tactiek

De komende dagen zal de tactiek hetzelfde zijn, zo zegt de 24-jarige Blaak. “We zijn zonder echte sprinter naar Drenthe afgereisd, dus zullen we de aanval moeten zoeken. Zelf kan ik wel de sprint van een groepje winnen en dat geldt voor veel van mijn ploeggenotes ook. We zijn nu in de winning mood, ik zou heel graag hier in Drenthe nog eens voor de prijzen mee doen dit weekend.”

Niet enige troef

Blaak is niet de enige uit te spelen troef. “In deze ploeg zijn er zeker meer kandidaten om voor de winst te gaan. Soms wordt mijn kaart gespeeld, maar ik zal ook absoluut voor anderen werken als dat nodig is. Dat hoort er nu eenmaal bij als je een topploeg hebt. Ik wil dit seizoen weer met de top mee doen, een vaste waarde in het peloton zijn, me een beeld rijden voor bijvoorbeeld een wereldkampioenschap. Bij deze ploeg klikt het, dat voelde ik al snel. Ik hoop dat er nog meer mooie resultaten aan komen dit jaar.”

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl