Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Rui Costa: 'Wil ooit Amstel Gold Race winnen"

Rui Costa: 'Wil ooit Amstel Gold Race winnen"

Zaterdag 22 maart 2014

Interviews - Rui Costa hoopt dit seizoen te schitteren in de Ardennenklassiekers. Dat zei de regerend wereldkampioen tijdens de teampresentatie van Lampre-Merida op Mallorca. Costa heeft de klassiekers tot één van zijn hoofddoelen voor 2014 uitgeroepen, samen met Parijs-Nice, de Tour de France en het WK in Ponferrada (Spanje). "De Amstel Gold Race is een prachtige wedstrijd die me goed ligt.”

Tekst: Giuseppe Rigano; Foto: RCS

De 27-jarige Portugees lijkt nog altijd enigszins verbaasd dat hij vorig jaar de regenboogtrui veroverde in Florence (Italië). "Het kwam wel als een verrassing ja. Ik besef dat iedereen nu naar mij gaat kijken.” Philippe Gilbert toonde afgelopen seizoen maar weer eens aan hoe moeilijk het is om te winnen als wereldkampioen. Costa is echter strijdlustig: ,,Winnen in de regenboogrtrui is inderdaad lastig. Maar ik blijf mijn best doen en wil zoveel winnen als mogelijk is.”

Voorjaar

Waar Costa zijn seizoen de voorbije jaren opende met de Mallorca Challenge, reed hij dit jaar de Dubai Tour als eerste wedstrijd. "Dat verliep goed, het was mijn debuut voor Lampre-Merida.” Via de Ronde van de Algarve bereidde Costa zich voor op Parijs-Nice, zijn eerste hoofddoel van 2014. Hij greep met twee tweede plaatsen net naast een ritzege en eindigde ook als tweede in het eindklassement. Daarna werkt hij via de Ronde van het Baskenland toe naar de heuvelklassiekers.

Amstel Gold Race

In de Ardennen wil Costa goed voor de dag komen."Ik houd van die wedstrijden, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik vind ik prachtig.” In die laatste wedstrijd werd hij vorig jaar al negende. ,,Ik mik op een podiumplek, maar ben tevreden als ik in de eerste groep eindig. De wedstrijden liggen mij goed.” Hoewel hij op een soortgelijk parcours wereldkampioen werd, spreekt Costa niet hardop uit dat hij de Amstel Gold Race gelijk kan winnen.  "Ooit wil ik daar winnen, ik zie het zeker als een uitdaging. Ik ga het proberen dit jaar en kijken hoever ik kom.” Costa reed de Amstel Gold Race al driemaal in zijn loopbaan, met een 19e plek in 2012 als beste resultaat.

 Tour de France

Costa kan de eerste renner sinds Cadel Evans (2010) worden die zich in de Tour de France mengt in de strijd om het geel. Vorig jaar leek hij op weg naar een goed klassement, maar de coup van Belkin en Omega Pharma-QuickStep in de waaiertappe naar Saint-Amand-Monrond gooide roet in het eten. Costa, toen nog in dienst van Movistar, moest kopman Alejandro Valverde bijstaan en verloor kostbare minuten. Met twee ritzeges in de slotweek maakt hij zijn Tour uiteindelijk nog wel meer dan goed.

 Klassement of etappezeges

,,Ik neem dit jaar de verantwoordelijkheid als leider van de ploeg op me”, blikt Costa alvast vooruit op de Tour van 2014. Hij gaat in eerste instantie voor een goed klassement, maar sluit niet uit dat hij zijn plannen wijzigt. ,,Ik ga voor een plek in de top tien. De eerste week wordt cruciaal. De start in Yorkshire is lastig, en dan is er natuurlijk ook de etappe met kasseien. Daarna zien we verder.” Hoe zijn voorbereiding op de Tour er precies uitziet, weet Costa nog niet. Hij kiest waarschijnlijk tussen de Ronde van Zwitserland – die hij de voorbij twee seizoenen won – en de Ronde van Romandië. ,,Ik ga in elk geval niet kijken hoe anderen zich op de Tour voorbereiden, dat maakt me niks uit. Ik focus me op mezelf.”

Niet in Nederland

De kans dat Costa na de Tour – buiten criteriums om – nog aan Nederlandse wedstrijden deelneemt, is klein. Hij gaat zich via eendagskoersen voorbereiden op het WK in Ponferrada, waar hij zijn titel wil verdedigen. Deelname aan de Eneco Tour lijkt hierdoor uitgesloten.  

Foto: © RCS



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl