Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Westra: ‘In de Tour zie je mij niet aanvallen’

Westra: ‘In de Tour zie je mij niet aanvallen’

Zaterdag 21 juni 2014

Interviews - Op zo’n 1900 meter hoogte, bovenop de uitgestorven San Pellegrinopas, schroeft Lieuwe Westra zijn Tour-vorm verder op. De Fries, bezig aan een uitstekend seizoen, hoopt in Italië zijn laatste stap te zetten richting het voor hem belangrijkste doel van het jaar. “Ik heb er alles voor aan de kant gezet en voorlopig betaalt zich dat uit.”

Tekst: Kevin de Vries; Foto: ASO

Het is donderdagavond, als Westra vanaf de massagetafel in San Pellegrino zijn verhaal doet. “Het is hier echt uitgestorven. Je hebt hier behalve een blokhut, waar wij met de ploeg zitten, helemaal niets. Om hier te komen, moet je via een geitenpad naar boven”, aldus de renner die in de aanloop naar de Dauphiné ook al op hoogtestage was. “Dat was op Tenerife. Het weer is daar een stuk beter en je kunt daar vaak ook nog een kop koffie drinken op het terras. Dat hoef je hier niet te doen.”

In supervorm

Nee, het is in San Pellegrino fietsen en focussen op wat gaat komen. ,,Ik ben in supervorm. Zit bijna tegen mijn niveau aan van 2012. In het begin van het seizoen werd ik op iedere klim gelost, maar nu heb ik de juiste benen. En dat was ook de doelstelling. We zijn met de ploeg een traject in geslagen, waarbij de Tour het hoofddoel vormt. Ik ben ook niet te vroeg in vorm. Er is nog wat ruimte voor verbetering”, vertelt de renner die afgelopen zaterdag op schitterende wijze de koninginnenrit won in de Dauphiné.

Tandje erbij

“Op de voorlaatste klim werd ik gelost. Die twee jongens van Katusha reden voorop, maar het verschil werd nooit echt groot. Onderaan de slotklim begon ik mijn eigen tempo te rijden. Hesjedal en Gallopin zaten bij me en ik zag dat het gat steeds rond de dertig seconden bleef. Ik zag die voorste jongens ook vaak achterom kijken. En toen de auto’s er tussenuit gingen, besefte ik dat het nog mogelijk was. Op 500 meter van de top gooide ik er wat tandjes bij. In één lange sprint ging ik erop en erover. Maar het had ook geen meter langer moeten zijn. In de laatste twintig meter schakelde ik weer terug naar een kleine versnelling. Er zat niets meer in. Ik was leeg.”

NK komt wel weer

Maar hoe mooi zijn zege ook is, alles staat in het teken van de Tour. ,,Ik heb alles aan de kant gezet voor de Tour. Ik woon nu in Monaco, zie mijn vriendin heel weinig, heb langere hoogtestages dan voorheen en laat bijvoorbeeld het NK-tijdrijden schieten. Voor mijn ploeg is zo’n NK niet belangrijk. Die willen dat ik Nibali zo goed mogelijk help in de bergen. Zo’n NK komt wel weer. Natuurlijk is het jammer dat ik er niet bij ben, maar tot nu toe is dat het allemaal waard. Ik heb dit jaar al twee mooie zeges op mijn naam staan. En daar ben ik de ploeg dankbaar voor”, vervolgt de renner die tijdens de Dauphiné meerdere keren mee zat in een ontsnapping. “In de Tour zie je me niet aanvallen. Mijn opdracht is Nibali helpen en dat ga ik doen. Ik zie hem hier iedere dag nog verbeteren en verwacht dat hij er met de Tour gewoon staat.”

Klaar voor

“Na deze hoogtestage keer ik terug naar Monaco. Vanuit daar pak ik wat rust en is er nog een kleine week voordat de Tour begint. Ik merk in ieder geval aan alles dat deze hoogtestages mij goed doen. Nu nog ruim een week trainen en dan moet ik er klaar voor zijn.”

Foto: © ASO



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl