Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Dumoulin: ‘Ga voor de winst in de Eneco Tour’

Dumoulin: ‘Ga voor de winst in de Eneco Tour’

Zaterdag 09 augustus 2014

Interviews - Met zijn verrassende tweede plek achter eindwinnaar Zdenek Stybar, toonde Tom Dumoulin zich vorig jaar voor het eerst als klassementsrenner voor korte etappekoersen.  Maar nu wil de Limburger meer in de Eneco Tour. “Ik ga voor de winst.”

Tekst: Kevin de Vries: Foto: Sportfoto

Met een week minder rust dan vorig jaar, maar met nog meer ervaring, start Tom Dumoulin maandag als favoriet in de Eneco Tour. De renner van Giant Shimano hoopt een gooi te doen naar de eindzege. ,,Vorig jaar vormde de Eneco Tour mijn eerste wedstrijd waarin ik echt voor het eindklassement reed. En dat verliep uitstekend. Al  waren er in vergelijking met nu geen verwachtingen. Ik kwam zeer vermoeid uit de Tour en op de trainingen liep het niet echt. Toch bleek ik tijdens de Eneco Tour in uitstekende vorm te zijn. Er was er alleen eentje beter.”

Criteriums

“Hoe ik er nu voorsta, is lastig aan te geven. Ik heb na de Tour een aantal criteriums gereden, maar dat zijn vooral wedstrijden om in beweging te blijven. Het zijn korte koersen waar weliswaar hard wordt gereden,  maar waar je hoofd er niet naar staat om zwaar af te zien.”

Beter doen

En dus vormt de Eneco Tour voor Dumoulin de eerste en direct uiterst belangrijke wedstrijd na de Tour. ,,Ik weet hoe het is daar om op het podium te staan. Dus nu wil ik het beter doen. Voor mij persoonlijk is het wel jammer dat de tijdrit zo kort is. De verschillen zullen niet groot zijn en dus de bonificatieseconden des te belangrijker. Iets wat niet in mijn voordeel werkt ten opzichte van rappere mannen als Lars Boom en Zdenek Stybar.”

Beslissing

“Ik verwacht dat het klassement op vrijdag en zaterdag wordt gevormd. En dan kijk ik zelf het meest uit naar de Ardennenrit. Zo heb ik vorig jaar bewezen dat ik daar uitstekend uit de voeten kan en verschil kan maken ten opzichte van mijn concurrenten. Bovendien ben ik beter gaan klimmen. Mijn vijfde plaats in de Ronde van Zwisterland is daar een goed voorbeeld van. Ik heb mezelf toen echt blij verrast. Op de kortere klimmetjes in Vlaanderen is het voor mij lastiger om tijdwinst te behalen.”

Limburg te controleren

In de slotetappe, die vooral over Limburgs grondgebied voert, verwacht Dumoulin geen grote verschillen. “Wanneer je als klassementsleider een goede ploeg om je heen hebt, denk ik dat die etappe wel valt te controleren.”

Najaar

“Na de Eneco Tour ga ik naar Canada. In september rijd ik de Tour of Alberta en aansluitend de GP Montréal en de Grand Prix Québec.” Wat volgt is het WK in Ponferrada, waar de nog maar 23-jarige renner hoopt op een medaille tijdens de tijdrit. “Tony Martin is normaal gezien niet te verslaan. Zelf kijk ik dan ook naar het podium, waarbij een medaille al geweldig zou zijn. Het parcours van de WK-tijdrit valt een klein beetje te vergelijken met die van de Tour. Namelijk glooiend en lang. En dat moet mij liggen”, besluit de renner die in de tijdrit tijdens de Ronde van Frankrijk een geweldige tweede plaats behaalde. 

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl