Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Wouter Wippert: ‘Wil in China weer op niveau zijn’

Wouter Wippert: ‘Wil in China weer op niveau zijn’

Zaterdag 16 augustus 2014

Interviews - Wouter Wippert debuteerde dit jaar sterk als neo-prof van het pro continentale Drapac Cycling Team, maar een infectie van de luchtwegen – veroorzaakt door een bacterie – zorgde ervoor dat hij halverwege het seizoen plots uit competitie raakte. De Arnhem Veenendaal Classic is de eerste echte koers die hij weer rijden gaat. “Maar ik wil in China weer op niveau zijn.”

Tekst; Roy Schriemer; Foto: Drapac Cycling

De 24-jarige coureur uit Wierden kon juist zo tevreden terug kijken op het seizoen tot nog toe met ritzeges in de New Zealand Cycle Classic, de Tour of Taiwan, de Tour of Japan en de Tour de Kumano. “Het vertrouwen was er eigenlijk direct bij de ploeg dat ik het in een massasprint kon afmaken. Dat was vanaf de eerste koers en dat is nog steeds zo. Dat is voor een jonge prof best een fijne manier om te beginnen aan je eerste jaar. Vergelijk dat met mensen als Ronan van Zandbeek en Coen Vermeltfoort die een paar jaar geleden als eerstejaars bij hun teams ingezet werden om de eerste honderd kilometer op kop van de koers te controleren en als bedankje aan het einde van die periode mochten vertrekken. Dat is ook absoluut het voordeel van het rijden voor een ploeg als Drapac Cycling, je krijgt allemaal je kansen.”

Niet alledaags

Het programma is bepaald niet alledaags. “Eigenlijk rijden we als team van etappekoers naar etappekoers. Dat is een heel verschil met de manier waarop ik voorheen koerste, dan reed ik juist veel eendaagse wedstrijden. Maar ik heb mijn ritme wel gevonden, zelfs met al het reizen erbij. Na een koers rust je toch meestal twee dagen, dat zijn nu mijn reisdagen en vervolgens pak ik de training weer op richting de volgende wedstrijd. Ik heb altijd iets van de wereld willen zien en ook prof willen worden, bij dit team krijg ik de kans beiden te doen. Ik heb er dan ook nog geen moment spijt van gehad. Het is waar dat we op veel verschillende continenten actief zijn, maar dat komt omdat de ploeg in het eerste jaars als pro continental team eerst wil investeren in het neerzetten van een goede organisatie. Misschien dat we in de toekomst wel veel meer in Europa gaan koersen.”

Bacterie

Aan de zegereeks van Wippert kwam abrupt een einde door een bacterie die zich in zijn luchtwegen bleek te hebben genesteld. Hij miste erdoorzijn topvorm in de Ronde van Turkije, waar hij zo graag goed had willen rijden. De renner uit Wierden werd zelfs in het ziekenhuis opgenomen. “De behandeling duurde best lang, maar ik was op een gegeven moment blij dat ze hadden gevonden waarom ik me niet goed voelde. Ze konden niet thuis brengen in welk land en in welke koers ik de bacterie had opgelopen, maar de medicatie is aan geslagen en ik kan weer aan koersen gaan denken. Ik heb al weer de nodige criteriums gereden en vrijdag is de Arnhem Veenendaal Classic mijn eerste UCI-koers in ruim twee maanden. Vervolgens ga ik de Tour of China 1 en 2 rijden en vervolgens de Tour of Hainan. In China wil ik weer op niveau zijn om het seizoen toch weer goed af te kunnen sluiten. In de Arnhem Veenendaal Classic hoop ik vooral mijn werk voor de ploeg te kunnen doen en weer wat koershardheid op te doen.”

Tour Down Under

Voor 2015 heeft de sprinter ook nog een contract. “Ik begin dan volgens planning in de Jayco Bay Crits en rijd als het goed is ook de Tour Down Under. Ik hoop dat ik volgend jaar weer een dusdanige stap kan zetten dat ik het jaar daarop op WorldTour-niveau kan koersen. Dat is natuurlijk toch het grote doel. Ik denk alleen dat je bij zo’n ploeg toch anders binnen komt op het moment dat je al twee seizoenen ervaring hebt dan wanneer je echt zo over komt van de elite-zonder-contract.”

Foto:  © Drapac



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl