Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Van Goethem: ‘Kijk er naar uit om prof te zijn’

Van Goethem: ‘Kijk er naar uit om prof te zijn’

Zaterdag 30 augustus 2014

Interviews - Brian van Goethem (23) is misschien wel het toonbeeld van een nuchtere Zeeuw. Toen Orange Cycling hem belde dat hij een tweejarig profcontract kon tekenen, sprong hij geen gat in de lucht en rende hij niet juichend om de salontafel in de woonkamer. ‘Maar ik ben er wel heel blij mee. Dit is een droom die uit komt.’

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Het kan snel gaan van clubrenner tot prof, zo blijk uit het verhaal van Van Goethem. De renner van De Dommelstreek werd in de winter voorafgaande aan 2013 vast gelegd door het Metec Cycling Team van Michel Megens,  nog geen twee jaar later tekende hij een profcontract bij de nieuwe Roompot Orange-formatie. “Die kans bij Metec heb ik toen met twee handen aangepakt. Ik rondde die winter mijn studie Energie- en procestechnologie aan de Hogeschool Zeeland af en heb me volledig op het wielrennen gestort. Dat betaalde zich dat eerste jaar al uit in een aantal mooie zeges, zoals de Ronde van Midden-Brabant, De Ster van Moerdijk, De Zuid-Oost Drenthe Classic 2 in Exloo en de Ronde van de Haarlemmerliede.”

Meer internationale koersen

Er waren mensen die hem toen al profrijp noemden. ‘Als er toen iemand gekomen was met een contract had ik vast wel getekend, maar achteraf is dit jaar wel belangrijk geweest om verder te werken aan mijn niveau. In 2013 won ik allemaal nationale koersen, reed ik sterk in de beloftencompetitie, maar reed ik met Olympia’s Tour en de Ster ZLM Toer maar twee internationale etappekoersen. Dit jaar heb ik veel meer in het buitenland gereden en daar ook niveau weten te halen. Er staan nu minder zeges op mijn palmares over 2014, maar tussen de profs heb ik me wel weten te verbeteren. Omdat ook Metec voor meer internationale koersen wordt uitgenodigd – zoals onlangs de Prudential Ride – heb ik ook al meer aan het profbestaan kunnen proeven.”

Perspectief als prof

De Zeeuw zag ook perspectief voor zichzelf in het profpeloton. “Ik denk er nu natuurlijk nog vaker aan hoe het volgend jaar gaat zijn. Als je dan de Druivenkoers in Overijse rijdt is dat nu voor ons een grote koers, maar straks is dat een standaard niveau. Maar ik kon dit seizoen goed mee komen, was natuurlijk ook achtste in de Ronde van Drenthe, zesde in de proloog van de Ster ZLM Toer en derde in een rit in de Tour de Loir et Cher. Ik merkte vooral in de Ster ZLM Toer dat ik een stap gemaakt had van middenmoter tot iemand die goed mee kan komen. Ook in de Volta Limburg Classic was ik dit jaar in de finale van de koers nog weg met een groep. Ik kan goed mee komen. En dan denk  ik dat ik alleen verder kan verbeteren door nog weer een beter programma in een professionele ploeg te rijden.”

Zeeuwse sponsor motiveert

Van Goethem ziet zichzelf vooral in het voorjaar en in de korte etappekoersen tot zijn recht komen. “De ploeg zal veel gaan koersen in de Benelux en in Duitsland omdat de sponsor daar belangen heeft en dat terrein past mij beter dan een bergachtig terrein, daar heb ik de bouw niet voor. Omdat ik voor twee jaar heb getekend, hoop ik in die periode een volwaardige prof te worden, die zijn steentje kan bijdragen voor de ploeg en hopelijk zelf ook voor de zege kan mee strijden. Het is van jongs af mijn droom geweest om prof te worden, het is wel heel bijzonder dat het nu zover is. Ik kijk uit naar de winter en wat er daarna komt. Er staat bij een nieuwe ploeg natuurlijk nog veel niet vast, ik weet nog niet wie mijn ploeggenoten worden, waar we precies gaan rijden, welk personeel er gaat werken. Maar een echte sprong in het diepe is het ook niet met ervaren mensen als Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel aan boord. En ik vind het ook bijzonder dat er een Zeeuwse hoofdsponsor is, dat motiveert mij nog extra om die naam Roompot in de koersen aan het publiek te tonen.”

Foto: © Sportfoto

 


Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl