Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Wout Poels: 'Pakken wat ik pakken kan'

Wout Poels: 'Pakken wat ik pakken kan'

Zaterdag 13 april 2013

Interviews - CyclingOnline.nl interviewt iedere week een prominent uit de Nederlandse wielersport. Dit keer Wout Poels. De renner van Vacansoleil-DCM baart opzien door na zijn comeback meteen twee keer in de top tien te eindigen van een WorldTour-koers.

Het zijn de dagen voor de Amstel Gold Race, dé wedstrijd waar alle Limburgse renners zich willen, nee, misschien wel moeten laten zien. Maar tussen de 196 namen is die van Wouter Poels (zoals hij altijd zo mooi wordt aangeduid op de startlijsten van de UCI) niet te vinden. De renner uit Blitterswijck ontbreekt, en dat heeft de nodige opschudding veroorzaakt. Organisator Leo van Vliet toonde zich er in ieder geval niet gelukkig mee. Poels weet het en baalt ervan dat het een issue is geworden. “Ik had gewoon niet verwacht dat ik al zo ver zou zijn”, zegt de coureur die vorig jaar door een val tijdens de Tour een gescheurde nier en milt, gekneusde longen en drie gebroken ribben opliep. “Dat had niemand durven dromen, ik ook niet. Ik zou qua niveau momenteel zeker mee kunnen doen aan de Gold Race. In de Tirreno zaten ook ritten van 240 kilometer en daar deed ik het goed. Alleen als ik toch besloten had wel de Amstel te gaan rijden, had ik mijn programma helemaal moeten omgooien. Dat is denk ik niet slim. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij.”

Waalse Pijl
In plaats van de Amstel Gold Race rijdt hij aanstaande woensdag wel de Waalse Pijl. In de 200 kilometer lange klassieker met finish op de Muur van Huy, hoopt hij het beter te doen dan vorig jaar. “Vorig jaar had ik een top tien plaats in mijn hoofd, maar werd ik veertiende. Dus dit keer hoop dat ik dat stapje net wel kan maken en wel bij de beste tien kan eindigen.” Dan moet hij wel bij de les zijn, iets dat woensdag tijdens de Brabantse Pijl nog niet helemaal het geval was. “Ik miste de slag toen Gilbert en die andere mannen wegreden. Ik zat op dat moment op de kasseien en durfde niet met mijn fiets het sprongetje te maken naar de stoep. Jammer, want het gevoel was goed.”

WorldTour
Poels reed in februari zijn eerste koers sinds zijn val in de Tour de France: de Ronde van Algarve. Onwennig, en nog zonder zijn bekende explosiviteit, maar eraf gereden werd hij niet daar in Portugal. In de Tirreno-Adriatico volgde de eerste echte test. Zijn terugkeer op WorldTour-niveau. “Ook daar miste ik nog wat explosiviteit, maar het ging toch echt boven verwachting. Ik begon als nummer tien van het klassement aan de laatste tijdrit. Ik wilde die positie echt heel graag vasthouden en dat lukte.” Daarna in de Ronde van het Baskenland, was het weer raak. “Daar stond ik twaalfde, maar lukte het me dankzij een sterke tijdrit nog drie plekken op te schuiven. Weer top tien. Toen ik ’s avonds op mijn hotelkamer drong het door: meteen twee keer top tien in WorldTour-wedstrijden. En nog heel lastige koersen ook. Super.”

Tour de France
Ook Luik-Bastenaken-Luik slaat hij over. Na de Waalse Pijl rijdt hij de Ronde van Romandië, waarschijnlijk de Ronde van België, Tour de Suisse, het NK en dan is het alweer tijd voor de Tour, de wedstrijd waar hij tot nu toe weinig goede herinneringen heeft bewaard. Bij zijn debuut in 2011 viel hij ziek uit, en vorig jaar was er die verschrikkelijke val. Doelen voor La Grande Boucle heeft hij nog niet gesteld. “Nee, dat is nog te vroeg. We gaan gewoon zien hoe het daar gaat. Ontspannen er naartoe leven en misschien kan ik dan wat moois laten zien. Maar de wedstrijden voor de Tour vind ik ook ontzettend belangrijk. Een etappe of een mooi klassement in Zwitserland is enorm waardevol. Ik staar me niet blind op de Tour, ik wil gewoon nu pakken wat ik pakken kan.”

Film
De comeback van Wout Poels is prachtig vastgelegd in de documentaire Retour. De film vertelt het verhaal van de opkomst van Poels als professioneel wielrenner en de dieptepunten die hij de afgelopen periode meemaakte: het overlijden van zijn vader, de tegenslag in de Tour. De film over de 25-jarige doet het goed onder de wielerliefhebbers. “Ja, tijdens de première in Eindhoven was het volle bak. Dat was al heel leuk. En op twitter krijg ik ook alleen maar mooie berichten. De documentaire is ook al uitgezonden door L1 en is nu online te bekijken. Of er een vervolg komt? Nou, het was een open einde en dat vind ik eigenlijk wel mooi. Ik denk niet dat ik deze Tour de France een cameraploeg meeneem. Eerst maar weer eens alles op het fietsen.”

Bekijk hier RetourEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl