Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Gesink: ‘Het kan ook eens mee zitten’

Gesink: ‘Het kan ook eens mee zitten’

Zaterdag 25 oktober 2014

Interviews - Robert Gesink heeft een seizoen achter de rug om snel te vergeten. De Achterhoeker van Team Belkin kreeg eerst met hartritmestoornissen af te rekenen, waarvoor hij onder het mes moest. In de Vuelta keerde het vertrouwen terug, maar hij verliet de ronde voortijdig. Momenteel is hij in gedachten vooral bij vriendin Daisy die in een ziekenhuis in Zwolle ligt als gevolg van zwangerschapscomplicaties.

 “Het kindje is nu 27 weken en moet  pas in januari geboren worden. Dat is niet zoals je dat graag gezien had, maar het kan er nog wel bij. Fietsen geeft me veel afleiding en nieuwe energie.”

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Het is duidelijk bij de presentatie van Lotto-Jumbo in Utrecht: Robert Gesink is blij met de nieuwe sponsors voor zijn Nederlandse werkgever, maar het zijn de zorgen over moeder en ongeboren kind die overheersen. “Daisy zei dat ik maar gewoon moest gaan, maar het liefst ben ik dicht bij haar in de buurt nu. Onze verhuizing naar Spanje hebben we maar even uit gesteld en van vakantie komt het dit jaar niet. Dat is ook allemaal niet belangrijk, het gaat nu om mijn gezin en dat het allemaal goed af loopt. Ik zou al niet naar de Tour Down Under gaan komend jaar, dus voorlopig heeft de situatie thuis geen effect op mijn programma. Natuurlijk houdt de thuissituatie me momenteel bezig, maar op de fiets kan ik tijdens de training even aan andere zaken denken. Ik denk dat dat voor veel mensen herkenbaar is, je maakt je hoofd even leeg en komt thuis met nieuwe energie.”

Tegenslagen gewend

Gesink zegt het op de sterfdag van zijn vader, die vier jaar geleden op de MTB verongelukte. Tegenslagen is de 28-jarige klimmer wel gewend. “Het is natuurlijk allemaal niet niets, ook een operatie aan je hart is ingrijpend. Maar ik wil het ook niet allemaal in het negatieve trekken, mijn optreden in de Ronde van Polen en daarna de Ronde van Spanje hebben me ook veel vertrouwen gegeven in mijn wielertoekomst. Dat ik weer terug keerde in het peloton in Polen was al mooi, maar in de Vuelta merkte ik ook dat ik met de besten mee kon klimmen. Als vanouds. Ik won bijna een etappe en lag op koers voor de top 10. Dat soort zaken sterken me in het idee dat ik komend jaar in de Tour de France als kopman kan starten, samen met Wilco Kelderman. “ Een positie wil hij er niet op plakken. “Wie het afgelopen jaar bij een wedkantoor op dit Tourpodium had gespeeld, was heel rijk geworden. Je bent niet alleen afhankelijk van jezelf, maar ook wat anderen gebeurd. Het kan ook eens mee zitten, misschien.”

Genieten in Utrecht

De Achterhoeker zag het rittenschema van de Tour en concludeerde dat het een stressvolle eerste week gaat worden. “Nu zijn we dat wel gewend in de Tour de France, maar er zijn nu veel ritten die iedereen nerveus maken. Het rijden langs de kust in Zeeland en in West-Frankrijk, de kasseien en de Muur van Huy. We hebben in de ploeg wel eens gespeeld met de gedachte om niet elke dag mee te wringen voorin het peloton. Dan verlies je misschien een keer een minuut, maar je spaart ook veel energie, die je later in de ronde van pas kan komen. En je mijdt de risico’s op vallen. Maar dat is dit jaar geen optie, op de kasseien of naar Huy kun je echt serieus tijd verliezen. En dus is het ook voor ons zaak om van voren te zitten in al die ritten. Het wordt een onrustige week, ik denk dat ik maar moet genieten van de openingstijdrit in Utrecht. Dan kun je tenminste even op jezelf fietsen…” Hij houdt de optie open daarna ook nog de Vuelta te rijden. "De Vuelta zou kunnen, maar zoiets beslis je normaal gesproken pas na de Tour. Maar een alternatief is via de Canadese WorldTour-wedstrijden toe leven naar het WK in Richmond. Maar dat is nog ver weg allemaal."

Prettige omgeving

Dat hij gepresenteerd werd bij Lotto-Jumbo en daarmee de ploeg trouw bleef, waar hij al vanaf het begin van zijn profloopbaan (bij toen nog Rabobank) koerst, is niet toevallig. “Natuurlijk had ik ook andere opties. Ik heb toch een mooie erelijst bij elkaar gefietst in WorldTour-wedstrijden en in de Ronde van Spanje nam de interesse toe, toen men zag dat ik weer mijn oude niveau kon halen. Maar ik heb heel veel vertrouwen gehad van deze ploeg en heb dat vertrouwen ook in het team.  Bovendien krijg ik de kans om hier als kopman te starten in de Tour, dat vind ik belangrijk. Ik ben 28 jaar en denk dat ik nog een aantal mooie dingen kan laten zien op de fiets. Dat doe ik in de omgeving waar ik me altijd prettig heb gevoeld.”

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl